Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Jag halkade på dem/dom/de....

Skrivet av De där borta är dom dem?
Plötsligt blev jag osäker. När skriver man de alt. dem (dom är väl talspråk) ?
Mycket tacksam för svar.
Svar på tråden: Jag halkade på dem/dom/de....

subjekt/objekt

de= subjektsform, liksom jag, du, han, hon, vi, osv dem= objektsform, liksom mig, dig, honom, henne, oss... Om du blir osäker kan du tänka dig vilket ord du skulle skriva om du valde mellan jag/mig eller vi/oss.
Skrivet av    Åse

Tack!

:o)
Skrivet av    De där borta...

Hmm...

Så om jag vill skriva så här: Kolla på dem där borta. Är det då rätt? Det känns ju som jag borde skriva: Kolla på de där borta.
Skrivet av    De där borta...

Ja

den första meningen är rätt! :o)
Skrivet av    Åse

Men det låter ju helknäppt.

Är du säker?
Skrivet av    De där borta..

Hittade följande:

http://www.nisus.se/archive/930920.html http://domino.idg.se/cs/artikel.nsf/0/1e1d065d7ee8dd06c1256d98002c8795?OpenDocument http://susning.nu/Dom
Skrivet av    PsPuma

Ja!

Det heter \"kolla på dem där borta.\" Skriv in båda meningarna i ett word-dokument, så får du se att det blir ett grönt streck under den ena. Jämför med: Kolla på hon/henne där borta. Skulle du välja hon eller henne?
Skrivet av    Åse

Titta på vi, eller titta på oss? (imt)

Skrivet av    cene

Så en mening med dem i

blir så här: Dem där gamla koftorna år i rätt bra skick. Men jag får fullkomligt hjärnsläpp. En mening med de i? (gjorde en googling) \"Ställ frågor till några av Sveriges främsta experter på de stora rovdjuren.\" \"De handikappades riksförbund\" (Borde inte det bli dem då?) \"Miljöpartiet de gröna\" (ÖH?!) \"De Kungliga Slotten\" (Här är jag med) Jag förstår inte varför detta har hakat upp sig i mitt huvud.. jag är en fena på språk men det måste ha blivit något knix i hjärnsystemet...
Skrivet av    De där borta..

Jag ser själv att det ser knasigt ut..

\"Dem där gamla koftorna år i rätt bra skick.\" (ÄR) De där gamla koftorna är i rätt bra skick. Eller?
Skrivet av    De där borta..

Om koftorna:

De där gamla koftorna är i rätt bra skick, så jag skall inte slänga dem! DE koftorna är subjekt, det är dem de handlar om, alltså är det DE. Jag skall inte slänga DEM, då är de objekt, det är jag som gör något med DEM Jämför: HAN är rätt snygg, så jag skall inte göra slut med HONOM.
Skrivet av    Anette

Artiklar från Familjeliv