Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Dreglande...

Skrivet av Åsa
Hej!
Jag är ny skrivare här (men har varit här och "tjuvläst" en hel del). Jag har en son som nyss fyllt 3 som inte har kommit igång med pratet. Vi fick komma till logoped i våras och nu har det börjat lossna lite så nu säger han kanske 15 ord men med väldigt dåligt uttal.
Något som jag har börjat fundera på nu på sistone är att sonen verkar ha så mycket saliv i munnen. Det händer ofta att det kommer ut salivsträngar från hans mun, speciellt om han skrattar eller gråter eller så. På kvällarna precis innan han ska somna så låter det som om han ligger och sväljer en massa. Jag har inte reflekterat förut över att detta kanske inte är så normalt. Är det någon som känner igen det här? Jag funderar på om det kan ha något att göra med hans talproblem. Nu misstänker vi att det är något mer än bara talproblem han har så det kan ju naturligtvis inte bara bero på dreglingen, men det kan ju vara en bidragande orsak...
Detta blev lite rörigt men jag hoppas ni förstår vad jag menar!
Svar på tråden: Dreglande...

Talproblem och dregling

kan ju båda bero på att man inte har så bra munmotorik, så det kan ju hänga ihop så, även om inte talproblemen kanske beror på just salivmängden.
Skrivet av    Starfish

Hej!

Märks att man inte har satt in sig så mycket i det här än :-) Det är ju självklart som du skriver att dreglandet har att göra med dålig munmotorik, tanken hade bara inte slagit mig! Det är tur iallafall att man kan ventilera sin funderingar här och få kloka svar.
Skrivet av    Åsa

Hoppas nu att

det går bra för din pojke!
Skrivet av    Starfish

eltandborste, munskärm och gomplatta

Hej Först fick vi något som hette munskärm (ser ut som en napp utan själva sugdelen) som skulle \"träna\" munmusklerna. När den inte var populär fick vi en gomplatta (ser ut som en tandställning som man har inne i munnen en stund om dagen). När den var förliten hade vi bytt logoped och fick ingen ny, istället fick vi ett litet \"massageprogram\" som vi ska göra med el-tandborste. Allt för att minska dreglandet.
Skrivet av    Linda, M och twinsen

Hej!

Tack för tipsen! Jag ska ta upp det med logopeden när vi ska dit i slutet av månaden.
Skrivet av    Åsa

Oral verbal dyspraxi...

Det har mina tre haft. De har haft svårt att viljemässigt styra och samordna muskulaturen i och kring munnen. Även känseln runt munnen var kraftigt nedsatt hos ett av barnen. Vi har köpt elektrisk eltandborste till alla tre, som du fått tips om ovan. Minste pojken, nu sex år, har fått en remiss av logopeden för att träffa en specialisttandläkare som bedömt hans munmotorik och följer upp om han skall ha gomplatta för att träna var tungan skall befinna sig när de olika språkljuden skall formas. Han hittar dock rätt ställen med tungan, även om det tar tid, så vi avvaktar och tränar lite killekill på olika ställen i munnen. På förskolan har han fått träna mycket mungymnastik. Helst lite varje dag. Det går sakta framåt... men ändock framåt. Vad misstänker ni mer än språkstörning?
Skrivet av    Samiralva

Min kille dreglar oxå

oh då är det floder som kommer..han ska börja på rehab i sep..han har tal o språkstörning..ja hoppas att dom kna hjälpa han..kramizar
Skrivet av    simon,s mamma

Artiklar från Familjeliv