Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur får jag syrran att fatta...

Skrivet av Syster Yster
... att en stor del av hennes femårings, snart 6 år, matproblem beror på att a, barnet får för mycket snacks och sötsaker mellan målen, b, barnet får allt för ofta sitta ensam och äta och c, barnet tillåts äta som en baby med fingrarna och helt utan krav på uppförande vid bordet.

Barnet har alltid varit "svår" med maten och syrran har en tendens att omedlebart respondera på "mamma, jag är hungrig" med att ge barnet något att äta. Jag menar att hon i stället konsekvent borde hänvisa till nästa måltid och på det sättet succesivt få barnet att förstå att det är vid måltiderna man äter, annars får man vara hungrig. Det är inte ok att äta två köttbullar och sen få macka en timme senare!

Barnet kan dessutom inte alls hantera bestick, äter aldrig med kniv och gaffel utan får maten uppskuren och äter med fingrar och ev gaffeln. Samma orsak, mamman vill göra det lätt för barnet att få i sig maten. Missriktad omtanke tycker jag, vem kommer skära upp maten till barnet i höst när skolan börjar...?

Även i övrigt är borsskicket bedrövligt. Det smaskas, pratas så maten ramlar ur munnen, knän och ibland tom fötter på bordet, tröjärmen används som servett, fingrarna i maten... Det är ingen trevlig upplevelse att dela en måltid med detta barn.

Min syster håller i stort med mig om allt ovan, men hon lyckas ändå inte vända situationen. Går för mycket på gammal vana och väljer lätta vägen, tror jag. Barnet äter och uppförsig mycket bättre men fortfarande långt ifrån ok, när h*n är hos mig, utan sin mamma. Här hos mig ställs det ju lite krav.

Vad kan jag göra för att hjälpa dem?
Svar på tråden: Hur får jag syrran att fatta...
Inga svar i tråden.

Artiklar från Familjeliv