Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

behaga eller bejaka

Skrivet av k
Vet inte om jag hamnat rätt men jag gör ett försök!

I förskola/dagis pratade vi lämplig klädsel på förskolepedagogerna. Det blev en ganska het diskussion.
Vi har en pedagog som är bra på alla sätt men hon klär sig väldigt utmanande brösten håller på att ramla ut ur urringningen stringtrosorna syns. Hon är jätte vacker tycker min stora flicka (hon är snygg tycker jag med) hon har noterat allt från färgen på bh:n till stringtrosorna.
Jag tycker att pedagogerna ska klä sig lite mera konservativt. Vi får kvinnokropps idealen nerkörda i halsen från reklampelare osv, ska det börja redan på dagis?
Någon i diskussionen menade att vår pedagog bejakade sin kropp medan jag tror att man klär sig utmanande för att behaga.
Någon som har en klok synpunkt på detta??
Svar på tråden: behaga eller bejaka

Mycket tycker jag beror på

Jag tycker inte att det behöver vara sexigt eller så att man ser vilken färg bh har. Tex mitt barns dagmamma hade här om dagen en blå lille och en röd bh. Vist noterade jag att hon har ganska lite kläder på sej. Men nja hennes barn springer visserligen i bara underkläderna varje mårgon så det känns väll mest som om hon har ganska mycket kläder på sej i jämförelse med barnen. (hon är ensamstående med fyra egna barn, så risken är väll minimal att hon klätt sej så för att behaga någon man. Det är ju mest mammor som lämnar barnen också)
Skrivet av    Jag

Är för trött

kan inte stava nu häller. Linne hade hon på sej.
Skrivet av    Jag

Ja du..

Självklart ska man inte förbjuda folk att klä sig hur som helst, men på ett dagis tycker jag ändå inte det är lämpligt att klä sig så utmanande. Man är ju en förebild för barnen! Men finns det en vettig gräns? Urringning så att smulorna inte ramlar ned i BH:n kanske?
Skrivet av    politisk vilde

men vem

avgör vad som är utmanande? om man inet som kvinna och pedagog får klä sig som man vill så kan man undra vad feminism står för? bylsiga polotröjor och slappa byxor med hög midja? lår folk klä sig i vad de vill och låt bli att titta i deras urringning!
Skrivet av    eva

Och barnen då?

Förskolepersonalen är ju deras förebilder. Inte för att du inte har en poäng, det har du, feminismen ska inte begränsa på det sättet och det tycker jag inte heller. Men om man tycker att barn ska slippa ha utmanande kläder (läs BH till småungar och string till tioåringar) varför ska då förskolepersonalen ha det? Hur hanterar man den konflikten? Hur förklarar man det för en fyraåring, att bara vuxna får klä sig så och inte barn?
Skrivet av    politisk vilde, spinner vidare på tråden

håller kanske med lite grann..

Tycker definitivt det blir vanskligt att försöka börja bestämma vad andra människor ska få ha på sig och inte, för vems \"omdöme\" är det som ska gälla.. Å andra sidan är det ju många yrken som har dresscode. Hmm.. tveksam, men lutar nog ändå åt att tycka som eva, eftersom jag ogillar när man pekar finger.
Skrivet av    sisla

asch, det finns många saker barn inte får!

Jag sminkar mig, men tillåter ändå inte min tioåring att göra det, osv. Det är bara bra om det finns vissa saker som är reserverade för vuxenlivet. Stringtrosor kan va en sån sak :-) Inget att se fram emot precis, men reserverat för vuxenlivet.
Skrivet av    sisla

Tycker inte heller om att peka finger

Samtidigt är det det där med förebilder som stör mig. Vill man att ens barn ska göra något får man ju föregå med gott exempel. Dresscode mot alltför vågade kläder på dagis tycker jag ändå inte vore helt uppåt väggarna.
Skrivet av    politisk vilde

I sjukvården

och i äldervården finns ju en ganska sträng dresscode. Jag skulle inte ta emot en patient om patienten kunde se färgen på min bh, jag tror att det skulle inverka på patientens förtroende för mig. För den skull behöver man inte ha bylsiga tröjor det finns ju ett mellan läge där... Men klär man sig utmanande för att behaga eller bejaka?? Jag gör det för att behaga oftast (med string definitivt =) )
Skrivet av    k

barnen

lägger nog inte alls samma ideer i detta kläder som vuxna gör, jag tycker att man faktiskt är kapabel att som vuxen ta ansvar för att vissa saker är för vuxna, det finns ju precis som sisla skriver en massa saker som barn inte får göra fast vuxna gör det. Att sätta uniform på personealen i förskolan anser jag vara begränsande för barnen, skapar en likhet som går tvärs mot den mångfald som förskolan vill ge barnen.
Skrivet av    eva

Vi kan aldrig komma ifrån

att våra kläder signalerar personlighet, tillhörighet, syften, olika krav på respekt m.m. Vi tittar alla på människors yttre och dömmer, i olika grad, personen efter det. Om min tandläkare visar sig vara klädd i kortbyxor och nät-tröja så undrar jag var jag hamnat, eller hur? Om man har en våldsam urringning så bör man vara medveten om att den är utmanande. Utan att jag för den skull vill tvinga på förskolepersonal träningsoverall så tycker jag att förskolepersonal ..... borde klä sig lite praktiskt. Jag skulle dock inte säga något, tror jag, klädsel är väldigt personligt, som sagt. Undra vad min tonårsdotter skulle säga om hennes nya engelskamajje hade utmanande kläder? snäva läderbyxor, tröja med ordet \"kåt\" på..eller vad nu en ganska ung man skulle ha för att vara utmanade? - skratta inte, jag vet uppriktig sagt inte!
Skrivet av    anna-frida

Om nu det på

förskolan finns en personal som är svartockare, är det också något som upprör eller gäller det bara djupa urringningar och stringtrosor?
Skrivet av    Lynxan

Jag tänkte...

mer på sexuellt utmanande kläder. Men jag skulle bli fundersam om det dök upp en pedagog med skinnskalle utstyrsel.
Skrivet av    k

Varför hon gör det är ju

hennes ensak och bara hon vet egentligen, men det visar på enormt dåligt omdöme både mot barn, föräldrar och medarbetare att klä sig på det viset. För övrigt har jag ingen lust att studera någons stringtrosor oavsett sammanhang, det är bara dålig stil att klä sig så.
Skrivet av    Elisha

Men en urringning drar ju

uppmärksamheten till sig, annars skulle ingen ha det. Det är inget man bestämmer sig för om man ska titta eller inte, det går automatiskt. Alltså behöver ingen avgöra vad som är utmanande. Delar på kroppen som har med sex att göra blir utmanande om de visas. För mig handlar inte det här om kön. Jag utgår ifrån att även en man har omdöme att klä sig efter situation.
Skrivet av    Elisha

Lättklädd

Om hon varit tjock, haft orakade ben och bröst som hängt till midjan utan BH under OCH varit väldigt lättklädd, hade du gaft samma bryderi då? Jag tycker att man ofta, på sommaren i alla fall, ser lättklädda kvinnor lite överallt och alla har verkligen inte kropp efter \"rådande ideal\".( Eller är det bara de sistnämnda som ska skyla sig för att inte sprida idealet vidare?)
Skrivet av    DLink

prata för dig själv!

jag dras inte till urringning, klarar alldeles utmärkt av att titta personalen i ögonen istället för någon annan del av kroppen. problemet sitter hos betraktaren och inte hos den har kläderna.
Skrivet av    eva

Instämmer till 100%

d
Skrivet av    Mamma

För mej är det tvärt om

Jag tycker det ser hemskt ut när storbröstade kvinnor inte har bh på sej under kläderna. För mej är det en av de få saker jag faktist har svårt med när det gäller andras klädsel. Ps är själv storbröstad och tycker det är extremt mycket värre om någon ser mej (tex hemma kommer utan jag märker det) om jag har en heltäckade tröja på mej men ingen bh. Om jag däremot står i bara bh så tycker jag inte alls att det är lika illa.
Skrivet av    Anonym

Ja nu var det ju inte riktigt

så jag menade, vilket jag även är övertygad om att du förstår. Tack och lov är det väldigt få människor som glor på urringningen på en kvinna istället för att titta henne i ögonen när man talar. \"Problemet ligger hos betraktaren\". Vad är problemet? Menar du generellt eller just i det här fallet? Jag ser inget problem med urringat och jag har det själv också, men inte i vad jag anser fel sammanhang och jag är medveten om att det drar mer uppmärksamhet till sig än om jag har en täckande jumper på mig. Tror du på fullt allvar att inte omgivningen noterar om någon visar delar av brösten och kanske till och med tittar lite extra? I alla fall män och det är ju en naturlig grej. Vore de oberörda av en kvinnas bröst (om de nu inte är homo) så tycker i alla fall jag att det är väldigt märkligt.
Skrivet av    Elisha

Så låga tankar har jag inte om män

Eller om kvinnor för den delen... inte för att jag vet hur en utmanade klädd man ser ut. Vist är man intresserad av personen annars, och den därtill är klädd snyggt vist då kan jag tro att det drar till sej extre uppmärksamhet. När det gäller barn så tror jag inte att de tänker som vi vuxna alla gånger. Tex blev jättemånga barn fruktansvärt upprörda över att jag klipte håret (från brösthöjd till ca öronhöjd) men de reagerade inte alls på att mitt hår var fläckigt på grund av att jag som blondin gjort en misslyckad färgning av håret. Det på grund av att det gjorde jag innan jag började praktisera på förskolan. Medans jag klipte håret under tiden jag var där.
Skrivet av    Mamma

Nu vet jag inte om du

svarade på mitt inlägg, men jag bemöter ändå. Att reagera på sådant som har sexuell anknytning är ju inget vi bestämmer oss för att göra eller låta bli. Alltså är en urringning något som drar uppmärksamheten till sig oavsett om det har med upphetsning och attraktion att göra. Det kan ju vara så att man ser en annan kvinna och bara konstaterar eller hur man ska uttrycka det, men noterar att hon har urringning gör man omedvetet.
Skrivet av    Elisha

Enligt vem är det så?

skulle vara intressant att veta.
Skrivet av    Mamma

Hur menar du då?

Om man talar om den sexuella aspekten, så är det ju inte så enligt någon person, utan en grundläggande drift. Det väcker intresse. Förstår inte riktigt vart du vill komma.
Skrivet av    Elisha

Olika arbetsplatser har olika regler

Jag vet inte om förskolorna alls har diskuterat klädregler men på många andra arbetsplatser har man mer eller mindre outtalade regler om vad som är lämpligt. Jag har t.ex. aldrig sett synliga troskanter på banken, i tingsrätten eller i skolan men i butiker kan folk ha kläder som passar butikens image. När vi jobbar i skolorna träffar vi lärare med måååånga olika utseenden. Jättepiercade, svartrockare, lufsar, prudentliga osv. Men aldrig sexuellt utmanande. När min pojk börjar på förskolan hoppas jag att han får träffa många olika sorters människor med en mängd olika uttryckssätt. Om någon av hans fröknar hade synlig bh skulle jag tycka det var helt ok, men inte om hon hade en t-shirt med vulgotexter.
Skrivet av    -Allis-

Bara det

Att jag håller inte alls med om att alla personer är lika i den bemärkelsen att samma typ av kläder drar uppmärksamhet. Det stämmer inte in på mej och inte in på jätte många människor jag träffat. Jag undrar vart du har fått den idén ifrån. Är det du som har bestämmt att så här ska alla känna och reagera eller har du någon forskning bakom dej? Sen att sex är en grundläggade drift hos de fästa - men inte alla. Men det har väll inget med vad man tycker är sexigt eller vad som drar ens uppmärksamhet/ intresse. Tex så finns det många kulturer där både män och kvinnor går med brösten helt bara. Om det var som du menade så borde det leda till att kvinnorna fick jätte mycket uppmärksamhet. Vilket inte kan sägas vara sant. Alla kulturer har ju sina saker som anses vara sexiga. Men det stämmer ju aldig in på alla. Speciellt vår kultur som är så tillåtade för olika stilar och utseende. Sverige är ju inte bara ett land och en kultur. Utan många som växer upp här lever mycket olika från andra som också växer upp här. Och det tror jag i aldra högsta grad påvärkar även hur man reagerar (där inräknat att inte alls ragera) på olika utseenden och handlingar.
Skrivet av    Mamma

enligt DIG ja.

Men det finns ju ingen objektiv måttstock för \"dålig\" eller \"god\" stil. På vilket sätt det är \"enormt dåligt omdöme\" förstår jag inte riktigt. Du (och flera andra på tråden för den delen) får det att låta som om vi snackar om någon som dricker sprit på jobbet, eller skriker könsord åt barnen när hon blir arg. Efter att ha funderat lite över frågan som \"k\" ställde har jag kommit fram till att det för mig finns andra saker som är BETYDLIGT viktigare än klädsel och makeup hos personalen som jobbar med min dotter. Jag ser en mycket bättre förebild i en urringad förskollärare som inte drar sig för att klättra i träd och fixa läckande element och spela innebandy, än i en polotröja-kvinna som tycker att flickorna bara ska leka i dockvrån. Dessutom känns det ju lite trist med feminister som klankar ner på andra kvinnors UTSEENDE. Va? Det låter ju lite paradoxalt, eller hur? Koncentrera er på väsentligheter istället. Det är väl bara bra för barn att se att människor kan ha olika stilar och sätt, men ändå vara bra människor? Slappna av lite.
Skrivet av    sisla

Hear, hear!

Eller vad det är Engelsmännen säger när de håller med....
Skrivet av    Lynxan

:-)

Roligt att se att vi inte alltid är oense, Lynx
Skrivet av    sisla

Vi är nog ense

om en hel massa saker, vi har bara inte upptäckt dem alla ännu :-)
Skrivet av    Lynxan

Jag tycker ...

... att det finns kläder som lämpar sig bättre än andra på arbetsplatser och jag anser INTE att djupa urringningar och synliga stringtrosor gör sig något vidare på NÅGOT jobb, kalla mig gärna småskuren. Är dagispersonalen på badhuset får de hjärtans gärna ha bikini och baddräkt men vanliga kläder på när de kommer tillbaka till arbetsplatsen...
Skrivet av    Helena

Och vem ska avgöra om urringningen är för djup?

Det blir ju väldigt svårt att detaljstyra vilken typ av urringningar eller underbyxor personalen på dagis får ha. Enklare att inför arbetskläder/uniform i såna fall.
Skrivet av    sisla

Hm...

... ja, det är klart det kan bli gränsdragningsfrågor. Men de flesta vore nog överens om att vid urringning, klyfta och uppuffade bröst (som jag uppfattar frågeställaren) inte är en lämplig klädsel. Jag klär mig själv gärna i urringat och korta kjolar etc. när jag är på det humöret och när jag sitter på mitt eget kontor anser jag det helt OK. Men när jag åker ut till kund skulle jag ALDRIG klä mig så, heller inte i gympabralla och säcktröja. Jag tycker nog man bör kunna diskutera klädkod utan att genast bli misstänkliggjord som pekpinnig och missunnsam.
Skrivet av    Helena

Kanske, men det är ju en fråga om tycke och smak.

Hon som klär sig på detta sätt tycker ju att det är helt ok. Antagligen känner hon sig snygg och på gott humör i den typen av kläder. Jag frågar mig exakt vad det är som skulle vara så olämpligt med att visa lite urringning (ja menar hon jobbar ju inte topless) när man jobbar på dagis. Vore kanske olämpligare om hon jobbade med sexualförbrytare på anstalt?
Skrivet av    sisla

Jag citerar ursprungsinlägget...

\"håller på att ramla ut ur urringningen stringtrosorna syns. Hon är jätte vacker tycker min stora flicka (hon är snygg tycker jag med) hon har noterat allt från färgen på bh:n till stringtrosorna.\" Det låter väl lättklätt i mina öron och jag skulle föredra att förskollärarnas underkläder stannade UNDER kläderna, liksom kroppsdelarna. Tycke- och smakresonemanget håller inte.
Skrivet av    Helena

Skulle ju kunna slopa underkläderna :-)

Men VAD är det som är så farligt med att man ser färgen på en behå som skymtar fram? Eller kanten av en trosa? Många vanliga jeans är ju ganska lågt skurna, så bara man sitter ner är det risk att en troslinning syns lite grann. DU föredrar att slippa se färgen på andras underkläder. JAG föredrar folk som är mer generösa och intar en icke-dömande attityd till sina medmänniskor. Särskilt när det gäller så harmlösa \"fel\" som klädsel. Det är ju ingen blottare eller nudist vi snackar om.
Skrivet av    sisla

OK

Så jag är dömande och ogenerös som föredrar förskollärare som håller brösten och stringtrosorna innanför kläderna *s*.
Skrivet av    Helena

du kan tolka det så om du vill.

Jag betonade vad jag tycker är viktigare att fokusera på när det gäller människors uppträdande och framtoning. Klädseln känns rätt oväsentligt att hänga upp sig på om förskolläraren ifråga i övrigt är en vettig människa. Uppenbarligen kan man tycka olika om vad som är viktigt att fokusera på. Vi kommer nog inte längre än så i frågan tänker jag.
Skrivet av    sisla

Jag instämmer, jag är inte

intresserad av någons underkläder, oavsett var de befinner sig. För mig känns det bara som att de tillfredsställer sitt exhibitionistiska behov som uppenbarligen är för stort om man måste visa för alla att man använder stringtrosor.
Skrivet av    Elisha

Så gör jag också, anpassar

mig efter vilken situation jag befinner mig i. Man känner ju om urringningen är för djup eller kjolen för kort. Lite sunt förnuft och respekt räcker långt i det här fallet.
Skrivet av    Elisha

Varför inte en klädkod?

Lämpliga och olämpliga kläder kunde kanske diskuteras i kommunen. För min del anser jag att \"utmanande klädsel\" (el vad man nu ska kalla det) bidrar till det sexualiserade offentliga rummet. Medvetet el omedvetet bidrar man till inställningen att kvinnor först och främst ska vara sexuella varelser som behagar mannen. Om det fanns en klädkod så behövde man inte diskutera i varje enskilt fall varför någon är klädd på ett visst sätt (denna kvinna är antagligen van att klä sig så och trivs med det) el varför någon ogillar det.
Skrivet av    Kajan

Artiklar från Familjeliv