Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

alkohol eller inte

Skrivet av bullen71
Precis som frågan om att vara gift eller inte (nedan) ställer jag nu frågan hur ni ställer er till alkohol?
Är det ok att som kristen ta ett glas vin,,,,,3 glas vin,,,,dricka sig påverkad?
Var drar ni gränsen?
Hälsningar Åsa.
Svar på tråden: alkohol eller inte

Förstår inte

vad alkohol egentligen har med kristendom att göra. I islam är det förbjudet att dricka alkohol, ja, men kristendomen har aldrig haft något sådant förbud. Står mej veterligen inget om detta i Bibeln heller. Jesus själv drack ju vin, ja han till och med uppmanade sina efterföljare att dricka vin till hans minne. Självklart kan man dricka vin, öl och vad man nu önskar. Den som berusar sig riskerar ju dock att fjärma sig från Herren genom det dåliga beteende som kan följa på detta. Våld, fula ord och sårande av andra. Så det gäller att veta var gränsen går, och hålla sig till dettta. Därmed skall man inte fördöma de som fastnat i missbruk och problem, utan istället försöka hjälpa dem.
Skrivet av    Protan

ja men

det är väldigt många kristna (kanske mest i frikyrkor??) som ej dricker någon alkohol, och jag är lite nyfiken på hur åsikterna är om alkohol,,,,och vad man grundar sin åsikt på. Själv tycker jag inte att det är fel att dricka alkohol, men man ska inte dricka så mycket att man inte har kontroll över sig själv och vet vad man gör. Men det är ju min personliga åsikt och jag var lite nyfiken på hur andra tycker. Hälsningar Åsa.
Skrivet av    bullen71

jag personligen

dricker inte alkohol och detta bara för att jag inte tycker om det:) Min man dricker någon öl, lite vin eller nåt sånt, och jag ser ingen problem i detta. I Bibeln står det att det finns ingen förbud mot vad man får äta eller dricka. Men som andra har sagt före mig, så är det väl inte så bra att dricka så man blir berusad och inte har någon kontroll över sig själv.
Skrivet av    sirle

För mig

går gränsen definitivt när jag känner mig påverkad nog att jag börjar bete mig som jag inte gör \"i normaltillstånd\". Om det sker efter ett eller fem glas vin gör detsamma... \"påverkad\" blir jag rätt omedelbart, men så länge jag \"är mig själv\" så är det OK för mig. (fast just nu var det ju ett tag sen jag drack alkohol alls... av andra orsaker) Ser inget konstigt i att dricka vin som kristen, Jesus drack antagligen själv och uppmanade oss att göra det till hans minne. Och förvandlar man bortåt 600 liter vatten till vin vid ett bröllop för att \"vinet tagit slut\" så kan man väl inte vara _helt_ emot att folk dricker det heller *s*.
Skrivet av    Siv m. D&S

Ingen alkohol alls

främst med omtanke om andra OCH på grund av allt elände alkohol ställer till med, vill därför vara \"emot\" som principsak. Jag hörde en gång en superbra predikan om alkohol. Det finns så otroligt många alkoholmissbrukare och när dom kommer till tro och kommer till församlingen så behöver dom en \"alkoholfri zon\". Det behövs bara ett glas vin för en alkholist för att falla tillbaka. Om vi kristna säger att det är ok att ta ett glas då o då så kan vi få andra som inte klarar ett glas vin att falla tillbaka. Man måste komma ihåg att det alltid handlar om andra människor, inte om MIG. Med alkhol tycker jag det är som Paulus skriver i 1 Korinthierbrevet 8:7 och framåt då han skriver om kött som offrats till avgudarna. Han skriver att det i princip inte är fel att äta det, men för de som varit vana att äta köttet som avgudaoffer så \"orenas deras svaga samveten\". Jag kan inte skriva hela sammanhanget här, men läs det gärna! Iaf skriver han i vers 13: \"Alltså, om maten blir till fall för min broder, skall jag aldrig någonsin äta kött, så att jag inte blir orsak till min broders fall\". Mat o kött kunde bytas ut mot alkohol i den meningen, och äta mot dricka förstås :)
Skrivet av    Katarina_79

Som flera här sagt

så finns inget förbud mot alkohol i Bibeln. Bibeln säger dock \"Berusa er inte med vin där börjar lastbarheten\" samt en uppmaning att låta oss uppfyllas av den heliga Anden i stället. Själv är jag ingen absolutist men jag är så gott som nykterist. Drar med min Fanta på alla fester. det jobbiga är alla domsom dricker alkohol som inte står ut med att alla inte festar på deras sätt. Dom kan vara rätt tjatiga. För deras skull så smuttar jag snällt på deras drinkar och säger \"O vad gott\" då får man lugn och ro en stund. Därför kan jag inte kalla mig riktig nykterist heller. men dricker alkohol, ja det gör vi aldrig hemma hos oss.
Skrivet av    Kristen i frikyrkan

Jag avstår

Jag har valt att avstå från alkohol, men det är inte så att jag skulle få ångest och känna att jag går förlorad om jag skulle råka få i mig litegrann. Om du förstår hur jag menar.... Varför avstår då jag? -mina föräldrar är helnykterister och delvis beror det på deras uppfostran. Jag har aldrig smakat alkohol hemma, och därmed har det aldrig blivit något naturligt tex i samband med mat för mig. -tycker inte att alkohol är speciellt gott. Har aldrig \"lärt mig\" och förstår inte varför jag skulle göra det när jag inte gillar det. Det är ingen stor grej för mig att jag inte dricker, men det verkar störa alla andra, för jag får alltid frågor på firmafester mm varför jag inte dricker som alla andra. Normen är att man ska dricka... -gillar inte vad alkohol gör med människor. Tycker inte det är kul när folk inte kan hantera alkohol. -ett sätt att visa solidaritet med de som har riktiga alkoholproblem. Det kanske är lättare för någon annan att stå emot, om det finns fler som tackar nej? -det är dyrt... Eftersom jag är kristen, är Bibeln den bok jag gör mitt bästa för att leva efter. Det finns några Bibelord som talar om alkohol. Jag tolkar de Bibelorden som att det inte finns något absolut förbud mot alkohol (det var ju en måltidsdryck på den tiden också), men att man ska ha koll på hur mycket man dricker: Det är bra att avstå från kött och vin och annat som blir en stötesten för din broder. (Rom 14:21) Berusa er inte med vin, där börjar lastbarheten, utan låt er uppfyllas av ande (Ef 5:18) Han får inte missbruka vin och inte vara hårdhänt utan skall vara försynt och fridsam och fri från penningbegär. (1 Tim 3:3) På samma sätt skall medhjälparna vara värdiga och uppriktiga. De får inte vara begivna på vin eller lystna på pengar. (1 Tim 3:8) Jag tolkar det som att tex vin som måltidsdryck är ok, men man ska akta sig för att låta det gå för långt (missbruk/fylleri/får för stor betydelse i ens liv). Om någon kan tänkas ta illa upp för att man dricker, bör man också låta bli.
Skrivet av    Flugan

Till människans glädje

Jag njuter gärna av vin, det står ju i Biblen att \"Vin är som livet självt för människan om det dricks i måttliga mängder. Vad har man för liv om vinet fattas? Det blev ju skapat till människans glädje.\" Men som sagt, måttliga mängder. Och vad det betyder, kan ju variera mellan olika individer. Att bli lite \"glad i hatten\" nån gång tycker jag kan vara OK, men inte att dricka så att det skadar ens hälsa och/eller att så att man inte kan ta vara på sig själv eller bär sig illa åt.
Skrivet av    Moa*

Du Moa

Dom raderna måste komma från böckerna som lades till Bibeln i sveriges Bibel 2000 väl? För inte tror jag dom orden finns i min Bibel =) Måste bara få vara petig...
Skrivet av    Kristen i frikyrkan

De raderna har alltid

funnits i Bibeln,sedan den sammanställdes av den kristna kyrkan, och redan dessförinnan i de judiska heliga skrifterna, men de \"ogilitgförklarades\" ensidigt av Luther på 1500-talet. De finns fortfarande, och har kontinuerligt funnits, i katolikers och ortodoxas Bibel, dvs. i den Bibel som gäller för mer än hälften av alla kristna. Så om det var ett tillägg i Sveriges Bibel 2000, så var det knappast en nyhet för större delen av kristenheten... Gemensamt har vi ju också att Paulus uppmanade Timoteus att \"Drick inte längre bara vatten, utan använd lite vin för din mage\" (1 Tim 5:23), att genom Gud \"frambringas föda ur jorden och vin, som gör människan glad\" (Ps 104:14-15) och att vi skall \"Ge vin åt dem som har det svårt, ge de bedrövade att dricka\" (Ords 31:6).
Skrivet av    Moa

Kan så vara

fast jag ville bara vara petig =) Jag tror även att vin i gamla testamentet kan ha en andlig innebörd _också_ det kan peka mot Jesus & den heliga Anden. jag vet att det inte finns något alkoholförbud i Bibeln. Men det finns ett förbud mot att supa sig full. Det finns t.o.m en vers som säger att drinkare inte får tillträde i Guds rike. men om supandet är en synd - då finns förlåtelse. Alla är vi syndare och alla behöver vi förlåtelse. Det gäller ju att gå på vägen utan att falla i endera diket. Jag är absolut en syndare, misslyckas jämt. Men jag är en syndare som söker förlåtelse.
Skrivet av    Kristen i frikyrkan

Vilken

text är det? \"Men det finns ett förbud mot att supa sig full. Det finns t.o.m en vers som säger att drinkare inte får tillträde i Guds rike.\" Jag skulle vilja visa min man detta för vi är kristna båda två, men han har tidigare haft problem med alkohol och återfaller ibland. Detta är mycket, mycket jobbigt även om det sker sällan numera (han blir som besatt av en \"ande\" då vilket är skrämmande). Kanske Gud kan hjälpa honom sista biten till ett helt normalt och oskadligt alkoholbruk? Han vill själv bli fri.
Skrivet av    Kristina den Nya

Den versen

den återfinns i uppenbarelseboken men jag kan inte minnas kapitel och vers. Jag har inte tid att leta nu heller. Men sök där så hittar du den! Det är en del mycket skarpa ord i Bibeln som vi nästan skulle vilja sudda ut för att de är \"hårda\" Hårda på så sätt att det ges inga alternativ. Jag hoppas att guds ord kan ge honom det han behöver. De har hjälpt fler än honom så visst kan det bli så. För en del personer så finns inte alternativet \"normalt och oskadligt alkoholmissbruk\" utan för en del så är alternativet att leva helt vitt, som absolutist. Att vara fast i ett missbruk är en fångenskap för den drabbade. Människan är till sin natur så skör att hon lätt blir offer för missbruk. Varje människa på jorden behöver Guds hjälp. Och vi får aldrig glömma att alla kristna behöver Guds förlåtelse varje dag. Ingen kan leva upp till ett syndfritt liv.
Skrivet av    Kristen i frikyrkan

Se 1 Kor 6:10:

\"inga drinkare, ovettiga och utsugare — ingen sådan får ärva Guds rike.\" \"Ve dem som störtar upp i ottan för att få sig ett rus och blir sittande långt fram på kvällen heta av vin!\" (Jes 5:11) Jag hoppas att Din man skall bli hjälpt - har han försökt med professionell hjälp? För även om Bibelverser nog är bra, kan sådan behövas ibland. För den som har/har haft alkoholproblem kan det nog ofta vara svårt att få ett \"helt normalt och oskadligt alkoholbruk\", ofta måste man avstå helt.
Skrivet av    Moa*

Tack

för bibelställena och råden. Har har fått professionell hjälp men det som bäst hjälper honom är nog att han kommit bort från gamla drinkarkompisar och till en ny miljö (jag dricker ingenting själv, har aldrig gjort) samt hans gudstro. Tyvärr kan det bli bakslag om vi blir bjudna på fest, har fest eller ska på något evenemang där det finns alkohol. Han dricker aldrig hemma ensam, utan kompisar, inte så att han blir full i alla fall och endast sällan. Men bakslagen är jobbiga och gör att jag har fått kraftig \"fest-fobi\" (låter dumt men den får mig att må riktigt dåligt)!
Skrivet av    Kristina den Nya

Artiklar från Familjeliv