Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vilken kurs ska jag välja?

Skrivet av maisy
Jag är lärare, men jobbar just nu med annat (tråkigt kontorsjobb *blä*). Jag söker lärarjobb, men det går trögt. Så nu har jag bestämt mig för att plugga lite på sidan om mitt jobb, dels för att ha nåt kul att göra, men också för att kanske bli lite attraktivare (heter det så? Mer attraktiv, kanske?) på arbetsmarknaden. Jag har sökt lite olika kurser på kvartsfart och nu står valet mellan två stycken; Specialpedagogik eller Att bedöma andraspråksutveckling. Och jag vet inte vilken jag ska välja. Vilken röstar ni på?
Svar på tråden: Vilken kurs ska jag välja?

om jag var du

skulle jag välja andraspråks. Det är så många som har spec.ped, många läser den när de går utbildningen. Fast å andra sidan kankse jag inte är rätt person att \"välja\" då jag jobbar nästan enbart med invandrare:-)
Skrivet av    -jenna-

Jag skulle ha tagit

specialpedagogik, mest för att jag själv vill det. Har läst svenska som andraspråk redan och jobbar även jag i invandrartätt område. Specialpedagogiken kan man ju ha stor nytta av även i arbete i klass, alla som läser den kan ju inte jobba som specialpedagog.
Skrivet av    -Selma-

Åh, nu blev det ju inte lättare

Ni ska ju säga samma sak ju! :-) Argumenten för sv2 är att jag förmodligen kommer att jobba i något invandrartätt område och tycker att språkutveckling är intressant. Argumentet för spec.ped. är att jag siktar mot att bli specialpedagog i framtiden men även har en övertygelse om att alla barn har rätt att bli sedda av en kunnig lärare (gärna med specialpedagogisk kompetens) för att tidigt kunna fånga upp ev. problem. Tänkte på lång sikt att det också är en fördel om jag ska bli specialpedagog att ha kunskaper i sv2 med. Får fundera vidare. Fler tankar från om er om för- resp nackdelar mottages tacksamt!
Skrivet av    maisy

Kan du inte läsa

båda kurserna? Vad säger att det ena måste utesluta det andra. Du får väl dra lott om vad du ska börja med. Att utbilda sig är ju aldrig fel.
Skrivet av    -Selma-

Inte samtidigt

Tror inte att jag pallar att läsa mer än kvartsfart, jag ska ju jobba och ta hand om mina barn också. Visst kan jag dra lott, men jag vill liksom fatta ett riktigt beslut. Beslutsångest kallas det visst. :-)
Skrivet av    maisy

Jag skulle nog satsa på...

... Specialpedagogik, eftersom den andra kursen \"bara\" handlar om att *bedöma* andraspråksutveckling. Visst är det sistnämnda komplicerat, men även en ganska \"smal\" färdighet. Jag vet inte om du lär dig så mycket om att *lära ut* svenska som andra språk - så därför råder jag dig att ta kursen Specialpedagogik.
Skrivet av    Animisha

Det kan du ha rätt i

Jag tycker att kursbeskrivningen låter väldigt lockande: \"Kursen syftar till att den studerande ges möjlighet att inhämta sådana kunskaper i svenska språkets struktur att hon/han kontinuerligt kan analysera, bedöma och följa elevers andraspråksutveckling, både muntligt och skriftligt.\" Men samtidigt har du rätt i att det kan vara en ganska smal kunskap. Attans också, jag som nästan bestämt mig för andraspråkskursen! Aldrig är något enkelt. :-) Gärna mera synpunkter om nån mer tycker nåt!
Skrivet av    maisy

Andraspråkskursen

kommer att ge dig kunskaper om svenska språket som du inte visste att du behövde. ;-) Skämt åsido - man lär sig otroligt mycket om svensk grammatik. Jag skulle ta den kursen - jag tror du får mer kunskaper av den under kurstiden än motsvarande kurstid under Specialpedagogik.
Skrivet av    Anonym

hmmm... specialpedagogik

skulle jag ha valt. Men det beror ju mest på att jag redan har 50 p i svenska som andraspråk. ;-) Nu vet ju inte jag hur kursen \"Att bedöma andraspråksutveckling\" är men det låter lite \"lite\" så att säga. Den kursen kanske inte räcker för att bli en renodlad \"svenska som andraspråkslärare\" men den är säkert bra för alla lärare att ha i bagaget. En kurs i specialpedagogik tror jag är jättebra att ha tagit oavsett vilken lärare man är/blir och oavsett vilka elever man arbetar med. En kurs i specialpedagogik gör en ju inte till specialpedagog/lärare medan en kurs i Att bedöma andraspråksutveckling kan leda till att man får ta en svenska som andraspråkstjänst utan att man kanske är helt kvalificerad för det. Hänger du med i mitt resonemang? =) Själv skulle jag satsa på att i framtiden ta båda kurserna för jag tror att man har nytta av båda! Lycka till!
Skrivet av    Anna m Elias & Selma

Tack för alla era tankar!

Jag bestämde mig för att satsa på Sv2-utbildningen. Det visade sig att den 5-poängskursen som jag skulle läsa visst var en del i ett 20-poängsblock som visst skulle läsas i en speciell ordning (inte denna kurs först). Det hade de glömt att informera om när man sökte den. Men jag hoppas att det ska bli bra ändå. Nu längtar jag till nästa fredag då kursen börjar!
Skrivet av    maisy

Artiklar från Familjeliv