Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Alkohol

Skrivet av Anonym
Vad finns det för risker för barnet som får i sig alkohol via bröstmjölken vid några tillfällen när mamman druckit? Jag vet såklart att det är farligt men undrar mer exakt vad som kan hända.
Svar på tråden: Alkohol

Om

du druckigt små mängder vid få tillfällen så är det nog inga stora risker för något alls. Det är mer sannolikt att ett barn tar skada av att man blir fumlig eller på annat sätt olämplig som förälder (vilket ju gäller mödrar och fäder lika och oavsett amning) än att det tar skada av alkoholen i mjölken. Det är om man dricker sällan. Annars är det de \"vanliga\" organen som tar skada. Hjärna och lever är väl de som kan vara i riskzonen. Men de mätningar som gjorts har man kunnat nedsättning av hjärnans funktion om barn fått alkohol under graviditeten, då ju barnets blod-alkohol blir som mammans, men inte kunnat slå fast någon säker påverkan då mamman druckigt under amningen. Då är det ju mjölken som får samma alkoholhalt som mammans blod. Jag vet inte om någon mätt leverfunktion på barnen eller sett om de fått större risk för leversjukdommar.
Skrivet av    Skorpan

barn har ju lite oregelbunden...

andning, om de då bli onyktra finns det inte möjlighet att de helt glömmer bort att andas förlänge och dör?
Skrivet av    bf2/2

Den mängden är så liten...

... att den är betydelselös rent fysiologiskt. Alkoholhalten i ditt blod/bröstmjölken räknas ju i tiondelar av promille, och sedan utspätt igen i barnets blod... det blir knappast något kvar. Vad man ska akta sig för är sin egen försämrade reaktionsförmåga, fumlighet, benägenhet att sova tyngre osv.
Skrivet av    Betula

Hittade faktiskt några undersökningar

en gång när alkoholdebatterna gick heta här på sidan. Där hade man kommit fram till att barnen blev signifikant senare i utvecklingen om mamman drack mer än ett glas alkohol om dagen. Men man kom faktiskt fram till att det inte beror på alkoholhalten i mjölken, eftersom den är så intill obefintlighet låg, utan på att mjölkens sammansättning förändras, så den inte blir lika nyttig. Så hjärnan utvecklas alltså sämre pga att vissa nyttigheter saknas i mjölken. Dessutom störs utdrivningsreflexen av alkohol.
Skrivet av    -Amelie-

Varning för champagne

Fick rådet av en barnläkare att vara uppmärksam på bäbisens reaktioner om jag druckit champagne, eftersom en del barn kan bli dåliga i magen av det. Annars kunde jag dricka vad som helst, sade han.
Skrivet av    Moa*

Artiklar från Familjeliv