Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Beslutsångest!

Skrivet av FiaLisa
Jag var och hälsade på dagiset dit dottern eventuellt skulle flyttas igår. Det är svårt att skaffa sig en uppfattning när man bara tittar runt tycker jag. Logopeden och BVC tycker att dottern ska byta från dagmamman till dagiset. Dagmamman tror inte att hon får det bättre på dagiset och har berättat att andra föräldrar i liknande situation har valt att inte byta.

Nu vet jag inte vad jag ska göra. Har någon här flyttat barnen från dagmamma till dagis för att främja språkutvecklingen? Vilka erfarenheter har ni?

Vi har ju en väldigt ambitiös dagmamma som har olika aktiviteter varje dag (sagostund på biblioteket, kyrkans barntimme, sång med "Bosse" mm) och de träffar andra dagmammor dagligen så att dottern får vara i stor grupp (30 barn). Usch jag är så rådvill.
Svar på tråden: Beslutsångest!

om du är nöjd

Om du är nöjd tycker jag inte att du ska byta. Det finns inget som garanterar att det blir bättre på ett nytt ställe.
Skrivet av    Linda, M och twinsen

Har varit i precis samma sits i våras

Hej på dig! I januari i år så började André (6 år) på dagis för att vi flyttade till en annan ort. Vi har haft samma dagmamma sedan André var 1 år och jag var jätte orolig för hur det skulle gå att byta till dagis. Han har dåligt självförtroende och har ett språk som en 4 åring. Dagmamman har alltid hjälpt till och övat med André och hon har gett mig råd och tips. Nackdelar nu: Dagiset vi har nu har inte förstått Andrés problem riktigt och de jämför med ALLA barnen på dagis inte enbart med dem i Andrés ålder. André leker gärna med mindre barn. Nu har jag fått hjälp av habiliteringen och de ska ut och informera personalen om vad André behöver och vilka hans svårigheter är. Så jag hoppas att det kommer gå bättre denna terminen. (André stannar kvar ett år för att börja förskolan nästa år när han är 7) Dagiset här är inte alls lika informerande som dagmamman var tex vid hämtning. (det skulle hab också ta upp) jag förstår inte alltid vad André berättar så jag måste veta om det hänt något eller om de har gjort något speciellt under dagen som André kanske kommer att prata om. Dagmamman kunde jag alltid ringa på eftermiddagarna om jag ville fråga något. Trots detta så har jag nog ändå sett stora fram steg från Andrés sida när det gäller språk och kunskaper. Dagmamman som vi var hos innan hade mest små barn och det gjorde att André inte behövde kunna mer än dem för att han skulle känna sig som de. På dagis ser han att de barnen som är som han kan mer och har ett annat språk än honom. Han har tex på vårterminen lärt sig räkna till 15 innan kunde han bara till 5. De andra barnen som var i hans ålder tränade inför förskolan och hade börjat intressera sig för bokstäver vilket gjorde att André också började intressera sig,fast han kan inte skriva sitt namn än. Barnen pratade mkt om vilken bokstav alla började på osv.... Ja jag har sett stora framsteg även i hans utveckling och intressen tex spel och annat. Så på så sätt är jag jätte nöjd med dagis. Men som sagt man saknar den där nära relationen som man hade med dagmamma och André är mkt tröttare när han kommer hem efter en dagisdag. Hur är det hos eran dagmamma har hon barn i samma ålder som ditt? Kan ditt barn utvecklas där? Hur är dagiset? Har ni hälsat på? Har de förståelse över vad ditt barn behöver och har de kunskap om språksvårigheter? Sist vill jag bara säga att det är nog vi föräldrar som är mest nervösa över bytet än vad barnen är,för de är det bara spännande och för oss är det massa oro,funderingar och en STOR förändring.
Skrivet av    Andrés mamma

såg mer info. ang. det nya dagiset nedan för

jag missade ditt inlägg här nedanför och av det inlägget att dömma så hade jag nog med mitt eget facit i hand bytt till det dagiset. Där hade du ju logoped och specialpedagog vilket kan ge er mkt inför skolstart. Dagmammorna får ju inte den hjälpen och ni kan ju göra som vi och åka till dagmamman och hälsa på när ni får någon ledig dag eller så. Jag passar på att ta en tur ibland när vi har habiliterings besök. Jag tar alltid ledigt hela dagen om jag får en tid som är mitt på dagen. Då brukar jag och André gå på MC donalds eller till badhuset eller hälsa på dagmamman efter hab. besöket. (Nu är ju F-kassan så himla noga med att man inte får ta heldag för läkar besök så jag tar av mitt VB för att kompencera en heldag) Jag tänkte så här för att stilla min egen ångest: Han kommer att sluta förr eller senare för att börja skolan och om han börjar på dagis så är det ju större chans att han lär känna sina skolkamrater innan skolan. Det fanns inga hos dagmamman som skulle börja skolan samtidigt som André. Om barnen har känt varandra sedan tidigare så är de medvetna och införstådda i att André är lite senare i utvecklingen och då kanske de inte retar honom. Kommer han helt ny i klassen så kanske de reagerar mer. Ja du vet ju säkert hur tankarna går fram och tillbaka på oss oroade mammor ;-)
Skrivet av    Andrés mamma

vi har bytt

från en snäll, men gammal dagmamma. Hon var bra \"mamma\", men hade ingen pedagogisk utbildning och såg inte sånens problem som allvarliga. På dagis fick han extrahjälp i form av teckenlärare några timmar i veckan och hade en personal kring sig som förståg allvaret och kunde hjälpa honom vidare! Valet är inte lätt , men språkkunskaper är enormt viktiga.
Skrivet av    Katah

Tack alla

Tack för era synpunkter. Vi kommer flytta henne till dagis, men inte just nu. Vi har bestämt att det blir senast till nästa höst (då det är lättast att få plats). Hon har för första gången en bästa kompis hos dagmamman och det känns inte bra att dela på dem nu. När kompisen slutar om ett år finns det däremot ingen anledning att inte flytta längre.
Skrivet av    FiaLisa

Artiklar från Familjeliv