Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Trött på alla dagisregler

Skrivet av Arbetssökande 6 barns mamma
Som arbetslös har man rätt till 15 timmar i veckan, fast den rätten får man ju betala för... dyrt...man får i vår kommun betala fullt även om man bara får vara där 15 timmar i veckan. Min 4 åring får 30% avdrag pga åldern (regler om allmän förskola för 4 och 5 åringar)
Min make har låg inkomst, och det är ju det som gör att jag söker jobb. Vi klarar egentligen inte av den extrakostnad det kostar för oss att ha barnen på dagis innan jag fått lön, men samtidigt så måste man ju ha dagisplats för att kunna söka jobb....
Svar på tråden: Trött på alla dagisregler

Jag förstår inte

Om du har din 4-åring på dagis endast de kostnadsfria 15 timmarna så ska du ju inte betala något. Jag hade en gratisplats tidigare, men när jag fick jobb och behövde ha dottern på dagis andra tider då fick jag betala fast med 37,5% rabatt.
Skrivet av    Stina

Jodå...

så trodde jag också i min okunnighet. Men, i vår kommun måste man flytta barnet till ett speciellt dagis om man _enbart_ vill ha gratisplats, och det kan man ju inte när man söker jobb, för det dagiset erbjuder enbart plats mellan 8.30 coh 11.30 varje dag. Och skall man därmed ha platsen kvar på ordinarie dagis får man betala fullt med 30% avdrag, även om man inte äns får ha barnet där mer än 15 timmar. Fullständigt knäppt, men så är reglerna blivit här det senaste året!
Skrivet av    Sölvi med 6 barn

Kostnadsfria timmar???

Vad är det för regler? Jag har min dotter 15 timmar och vi får betala för det. Har inte siffran i huvudet just nu men jag tror det ligger på ca 8-900kr i månaden. Just för tillfället är jag föräldraledig och det är kanske andra regler då men jag vill gärna veta mera om de där kostnadsfria timmarna om någon vill berätta.
Skrivet av    Petra m J&J

om man är 4 el 5 år

så finns det som heter Allmän förskola. Denna är fri och på 15 timmar i veckan.
Skrivet av    MamaKajsa

Tillägg:

Den allmänna förskolan följer skolans terminer, så de 4-5-åringar som är inskrivna så (\"gratis-barn\") är lediga på skolans lov.
Skrivet av    Jessika

Tillägg 2

Det gäller först från höstterminen det året man fyller 4. I vår kommun får finns ett speciellt dagis för dessa barn, där man går 3 timmar varje dag, utan möjlighet at få gå mera.
Skrivet av    Sölvi med Lily och 5 till

Aha, då förstår jag

varför vi inte har några fritimmar eftersom dottern bara är drygt två år! :) Tack alla ni för svaren. Ska försöka komma ihåg detta när tjejen fyller fyra år.
Skrivet av    Petra m J&J

Men det skall inte vara speciell förskola

Det har jag bestämt för mig står uttryckiligen i propositionen.
Skrivet av    Bea m. V & H

Artiklar från Familjeliv