Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

En fråga om vägen till insemination

Skrivet av Lena Neutron
Jag söker någon som går/gått igenom den byråkratiska processen för att få insemination och kan berätta hur det går till. Jag är alltså inte intresserad av den medicinska processen utan bara den byråkratiska vägen. Jag är själv hetero men jag frågar å mina vänners vägnar då dom har en stark integritet och gillar inte att dom ska behöva utredas och bevisa en massa saker. Så frågan är väl egentligen hur myndigheterna genomför utredningen. Hur lång tid tar alltsammans, genomförs den respektfullt eller känner man sig utsatt.

Tusen tack på förhand för alla svar.
Svar på tråden: En fråga om vägen till insemination

Vilka myndigheter menar du?

För att få hjälp med assisterad befruktning gör man flera utredningar, men de görs av vården, inte av någon myndighet. Man måste t.ex. konstatera om det finns fri passage i äggledarna för att öht få göra en insemination - annars blir det ju direkt på till ivf. Jag förstår inte riktigt vilka myndigheter du menar men om det är bedömningen inom vården så kan du läsa socialstyrelsens föreskrifter om det. Du bör finna dem på www.sos.se Fråga gärna mer specifiserat om det är något ytterligare du funderar på.
Skrivet av    -Allis-

Hej Allis!

Tack för svar och ursäkta det fördröjda svaret men jag har vissa problem med min dator och ett trögt modem. Jag skulle kanske satt citationstecken på myndigheter. Jo, i vårdguiden står det att man måste genomgå, förutom den medicinska bedömningen en lämplighetsbedöming samt psykologisk och social bedömning. Frågan är vad dom menar med detta? Hur går detta till? Är det typ som vid en adoption eller...? Hoppas du finns kvar och kan svara på detta.
Skrivet av    Lena Neutron

Det står i socialstyrelsens

föreskrifter som jag tipsade dig om. Jag har letat upp länken till dig eftersom den inte är sökbar i SOSFS ännu. http://www.socialstyrelsen.se/NR/rdonlyres/7F82F3C3-4736-4243-9A9C-B7E1FA17CAA0/0/Assisteradbefruktning.pdf Den medicinska prövningen handlar dels om att testa sig vad gäller olika sjukdomar men man tittar också på vilka andra sjukdomar som finns/har funnits hos paret samt ev. funktionshinder (!). Den psykologiska/sociala prövningen görs av läkaren och någon som har beteendevetenskaplig kompetens. I 4 kap. ovan hittar du de frågar man går efter. Det är inte samma frågor som vid adoption eftersom här finns en betydande skillnad, den ena föräldern är ju barnets bioförälder. Man kan inte heller säga att det påminner om frågorna vid närståendeadoption eftersom de också är annorlunda. En annan mycket bra sida med information är regnbagsfamiljer.se som drivs privat av en otroligt duktig och påläst tjej. Trevlig läsning!
Skrivet av    -Allis-

Tusen tack, Allis!

Jag har vidarebefordrat länkarna och pdf till mina vänner. Frågan är väl hur lång tid allting kan ta men det är väl ingen som vet eftersom lagen är så ny. Men tack igen för dina svar.
Skrivet av    Lena Neutron

Artiklar från Familjeliv