Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Tibialis Anterior Transposition

Skrivet av Cissi Å
Hej på er allihop!

Nu var det läääänge sedan jag var här inne och skrev något. Min dotter Lisa, 2 1/2 år, har dubbelsidig klumpfot, och hennes behandling har varit lång, krånglig och med dåligt resultat. Vi har varit till UAS för att kontrollera om hon har Artogryphos, men det hon har inte. Hade hon haft det hade det kunnat förklara varför hennes behandling inte ger önskat resultat.

Nästa vecka ska vi in och gipsa henne för att få foten i optimalt läge inför operation i september. De ska då göra en så kallad TAT (se rubrik), enkelt förklarat så ska de lossa en sena som sitter på insidan av foten och flytta den till utsidan av foten så att den istället för att dra foten inåt hjälper till att dra den utåt. Eventuellt ska hälsenorna kapas igen, för tredje gången.

Nu har jag hittat ett vårdprogram från Astrid Lindgrens barnsjukhus där dom bla nämner denna operation, TAT. Där står att belastning får ske efter 3 veckor! Finns det någon här som varit med om denna operation och hur länge dröjde det i så fall tills ert barn fick stödja på foten? Belastning måste väl ändå betyda gång? Och hur ska man hindra en 2 och 1/2-åring från att gå??? Nu vet jag ju att de behandlar klumpfot lite olika runt om i landet och vi bor ju i Falun och de kanske inte följer samma vårdprogram. Men ska inte ALB vara de som samlar upp de svåra fallen när övriga ortopeder i landet går bet? Då kan man ju tycka att de borde veta bäst, eller? Skulle naturligtvis frågat Lisas ortoped om detta men hon har semester och kommer tillbaka först nästa måndag, därför söker här efter någon som varit med om operationen och kan svara på hur det var i ert fall.

En sista fråga, gav operationen önskat resultat? Vi har lite dålig erfarenhet av operationsresultat.... Det ser bra ut först men sedan "går det över".
Svar på tråden: Tibialis Anterior Transposition

Hej Cissi Å

Min dotter har gjort den operation som din Lisa ska göra. Hon var då nästan 4 år. Nu är hon 8 år och fötterna ser OK ut förutom att hon går inåt med dem, men hon går på hela foten. Vad jag minns så fick hon gå på foten så fort hon ville och kunde själv. Det var i alla fall inte tal om 3 veckor utan belastning. Resultatet blev bra ett tag men efter ca 1½ år fick de förlänga hälsenan igen. Efter den operationen blev det bra. Eftersom vi också bor i Falun och troligen har samma ortoped så skulle vi kanske kunna träffas någon gång. Vi träffades på Mariagården för några år sedan. Hör gärna av dig. Min mailadress finns på min info.
Skrivet av    Monika H

Artiklar från Familjeliv