Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Utnyttjande av rätten till deltid - enkät

Skrivet av Solros
Jag har märkt att ganska få i min omgivning, särskilt på jobbet, använder sin rätt att jobba deltid när barnet är under 8 år. Särskilt bland pappor är det ovanligt. Nu undrar jag lite vad det beror på och gör därför en liten enkät. Svara om du har lust.

* Har du utnyttjat rätten till deltid?
* Om ja, i så fall hur mycket gick du ner i tid och under hur lång period?
* Har din partner utnyttjat rätten till deltid?
* Om ja, hur mycket gick han/hon ner i tid och under hur lång period?
* Om ni inte utnyttjade rätten alls, eller inte utnyttjade den fullt ut, vad berodde det på?
Svar på tråden: Utnyttjande av rätten till deltid - enkät

Svar från mej

* Ja, jag jobbade deltid på mitt förra jobb * jag gick ner till 75% mellan 2002-2004 * Ja, just nu gör han det * Han har också gått ner till 75% och dt under ett halvår * Just nu är jag nyanställd och har inte möjlighet. Tidigare har bara jag utnyttjat det eftersom ajg vill vara hemma och det passar sämre med makens jobb. PLus att hans lön är rejält mycket högre än min så det svider mer....
Skrivet av    Anonym

Kristina svarar

Jag har jobbat deltid sedan min äldsta dotter, nu sju år, föddes. Den första tiden var jag konsult och jobbade när jag hade något att göra, så det blev lite hipp som happ, men i genomsnitt ungefär halvtid från det att hon var sju månader tills hon var två år. När jag började hos min nya arbetsgivare gick jag upp på 75 procent och så småningom till drygt 80. På samma sätt gjorde jag efter min yngsta dotters födelse. Jobbade 75 procent första året efter att jag kom tillbaka, och nu drygt 80. Min man jobbar, förutsägbart nog, inte deltid.
Skrivet av    Kristina

svar

* Har du utnyttjat rätten till deltid? ***nej, jag jobbar skift och har kort heltidsvecka ändå. * Om ja, i så fall hur mycket gick du ner i tid och under hur lång period? _ * Har din partner utnyttjat rätten till deltid? ***dom tre äldsta barnens far jobbade deltid när barnen var små och bodde hos honom mestadels * Om ja, hur mycket gick han/hon ner i tid och under hur lång period? ***han jobbade 6 tim/dag under några år, gjorde en del jobb hemma oxå * Om ni inte utnyttjade rätten alls, eller inte utnyttjade den fullt ut, vad berodde det på? **min nye man och jag har inte gjort så eftersom vi jobbar skift och våra heltider är mellan 31 och 33 tim/veckan. Har inget behov av deltid.
Skrivet av    maria65:a

Sussi svarar

* Har du utnyttjat rätten till deltid? * Om ja, i så fall hur mycket gick du ner i tid och under hur lång period? först arbetade jag 75% i ett halvår ungefär, sedan blev det neddragning på jobbet, så jag fick arbeta 50% i 3 mån, vilket jag tyckte var superskönt ha ha. * Har din partner utnyttjat rätten till deltid? Nej * Om ja, hur mycket gick han/hon ner i tid och under hur lång period? * Om ni inte utnyttjade rätten alls, eller inte utnyttjade den fullt ut, vad berodde det på? rent ekonomiskt så gick jag ner i tid, och jag kunde oxå stämpla upp och fick ungefär lika som innan. Nu har jag bytt arbete och ska nu börja arbeta heltid igen, men min sambo jobbar skift, så han hämtar barnen tidigt varje dag, så det blir inte så långa dagar för dom ändå på dagis. kram
Skrivet av    Sussi m. Emma&Elin

Utnyttjat den delvis

* Har du utnyttjat rätten till deltid? Ja * Om ja, i så fall hur mycket gick du ner i tid och under hur lång period? Först 75% några år så länge jag hade lång resväg (50 min i vardera riktningen), sedan 90% t.o.m. att den yngste slutat på fritids vid 9½ års ålder (jobbar i Stockholms stad där man får arbeta deltid tills barnet är 12). * Har din partner utnyttjat rätten till deltid? Ja * Om ja, hur mycket gick han/hon ner i tid och under hur lång period? 75% den äldstes två första dagismånader. * Om ni inte utnyttjade rätten alls, eller inte utnyttjade den fullt ut, vad berodde det på? Min man arbetar 7-16 och har kort resväg och har därför kunnat hämta tidigt på dagis/fritids trots heltid. Jag kan flexa och arbetade ungefär 8.30-17.15. För oss har det fungerat alldeles utmärkt. Vi trivs båda på våra jobb och skulle nästan känna oss mer stressade om vi arbetat mer deltid.
Skrivet av    ullen61

sara svarar

jag kommer att gå ner i tid i oktober... och Albins pappa studerar så det är inte aktuellt för honom :-*)
Skrivet av    frastaan

Mina svar

* Har du utnyttjat rätten till deltid? - Nej, har arbetat heltid på mitt jobb sedan den 1 januari 2005 och det har gått bra hittills tack vare flextid och att maken lämnar på dagis och jag hämtar. * Om ja, i så fall hur mycket gick du ner i tid och under hur lång period? _ * Har din partner utnyttjat rätten till deltid? - Nej, vi har inte känt ngt behov. * Om ja, hur mycket gick han/hon ner i tid och under hur lång period? - * Om ni inte utnyttjade rätten alls, eller inte utnyttjade den fullt ut, vad berodde det på? - Vi har funnit en lösning som funkat bra hittills. Känner att jag förlorar mycket ekonomiskt på att arbeta mindre än 100% och efter månge långa år på skolbänken är det inte aktuellt för oss nu. Mvh
Skrivet av    A-K

Mina svar...

* Har du utnyttjat rätten till deltid? - Ja * Om ja, i så fall hur mycket gick du ner i tid och under hur lång period? - Jobbar 75 %, kommer göra det så länge jag får * Har din partner utnyttjat rätten till deltid? - Inte än, men när han får ett fast jobb och har jobbat in sig så kommer även han att gå ner i tid (och jag upp lite) * Om ja, hur mycket gick han/hon ner i tid och under hur lång period? - Skulle kunna tänka mig att vi båda kommer jobba 80-85 % då * Om ni inte utnyttjade rätten alls, eller inte utnyttjade den fullt ut, vad berodde det på?
Skrivet av    Cia

Svar

* Har du utnyttjat rätten till deltid? Tja, kanske inte kan kalla det så eftersom det var ofrivilligt. Jag jobbade 60% från det minstingen var 12 mån till 17 mån eftersom jag inte hade mer tjänst. * Om ja, i så fall hur mycket gick du ner i tid och under hur lång period? Se ovan. * Har din partner utnyttjat rätten till deltid? Nej * Om ja, hur mycket gick han/hon ner i tid och under hur lång period?--- * Om ni inte utnyttjade rätten alls, eller inte utnyttjade den fullt ut, vad berodde det på? Vi saxar dagarna, så jag lämnar så sent jag kan och mannen hämtar så tidigt han kan. Även om någon av oss jobbade mindre skulle barnens dagar inte bli kortare hos dagmamman. Om jag gick ner i tid till 75% skulle jag ändå komma hem efter mannen och gick han ner i tid så skulle han vara tvungen att ta bilen till jobbet och det skulle bli alldeles för dyrt. Vi tar ut mycket komp och föräldrardagar då och då för att få mer tid till barnen .
Skrivet av    FiaLisa

Mina svar:

* Har du utnyttjat rätten till deltid? - Nej, egentligen inte. * Om ja, i så fall hur mycket gick du ner i tid och under hur lång period? - Jag gick i och för ner lite i tjänst i våras, men det var pga ett förtroendeuppdrag och inte pga lilltjejen. Sedan har jag plockat föräldraledighet senare i vår. * Har din partner utnyttjat rätten till deltid? - Nej! * Om ja, hur mycket gick han/hon ner i tid och under hur lång period? * Om ni inte utnyttjade rätten alls, eller inte utnyttjade den fullt ut, vad berodde det på? - Mannen har ganska små inkomster och vår lilla tjej har hyfsat bra dagistid (30 timmar i veckan). Så länge det funkar så har vi ett bra liv så här.
Skrivet av    Britta&Olivia

Svar från mig

* Har du utnyttjat rätten till deltid? Ja, både för min första dotter och kommer att göra nu fr o m 1 sept när min man avslutar föräldrarledighet på heltid. * Om ja, i så fall hur mycket gick du ner i tid och under hur lång period? När vi slutade vara f-lediga på heltid började både jag och min man jobba halvtid under 5 månader tills dottern började på dagis. Därefter jobbade jag 80% och min man 85% under 4 månader, tills nästa dotter kom. Nu börjar även hon på dagis och då kommer både jag och min man att arbeta 87,5% vardera. * Har din partner utnyttjat rätten till deltid? Ja, se ovan. * Om ja, hur mycket gick han/hon ner i tid och under hur lång period? Ja, se ovan. * Om ni inte utnyttjade rätten alls, eller inte utnyttjade den fullt ut, vad berodde det på? Ej tillämpligt.
Skrivet av    Cattie

G svarar

* Har du utnyttjat rätten till deltid? Ja * Om ja, i så fall hur mycket gick du ner i tid och under hur lång period? 50% totalt fem månader (4 + 1) * Har din partner utnyttjat rätten till deltid? Ja * Om ja, hur mycket gick han/hon ner i tid och under hur lång period? 50% 4 månader * Om ni inte utnyttjade rätten alls, eller inte utnyttjade den fullt ut, vad berodde det på? Vi försöker idag arbeta heltid båda två, med lite lappande går det nog. Skulle det inte gå eller bli för slitigt så kommer vi välja att gå ned 85% båda två.
Skrivet av    G

annikasvar

* Har du utnyttjat rätten till deltid? Nej * Om ja, i så fall hur mycket gick du ner i tid och under hur lång period? - * Har din partner utnyttjat rätten till deltid? Nej * Om ja, hur mycket gick han/hon ner i tid och under hur lång period? - * Om ni inte utnyttjade rätten alls, eller inte utnyttjade den fullt ut, vad berodde det på? För min del: 1: Jag hade inte fast jobb på tio år. Som projektanställd/vikarie är det inte riktigt läge att ta upp en diskussion om rätt till deltid... 2: Vi har kunnat pussla med tiderna: en lämnar senare, en hämtar tidigare. 3: Jag har alltid jobbat i branscher med stor frihet att själv lägga upp mitt jobb. På sådana jobb ersätts aldrig den som går ner 25 procent. I stället finner man sig fortsätta utföra sina heltidsuppgifter på 25 procent mindre tid och till 25 procent sämre lön. Dessutom förväntas man stå för större delen av marktjänsten hemma... Helt ointressant om ni frågar mig...
Skrivet av    annika60

Intressanta synpunkter

\"På sådana jobb ersätts aldrig den som går ner 25 procent. I stället finner man sig fortsätta utföra sina heltidsuppgifter på 25 procent mindre tid och till 25 procent sämre lön.\" Detta är ett mycket intressant och tragiskt fenomen som till varje pris måste arbetas bort inom arbetslivet tycker jag. Alla oavsett yrke måste ha rätt att jobba något annat än 100% och då alltså på riktigt. Egentligen, varför skulle just 40 tim/v vara optimalt, varför inte 50 tim eller 30 tim? Jag jobbar själv inom ett yrke där man inte \"kan\" jobba deltid, framförallt inte på rkitigt som du skriver, men jag har lyckats bra med det ändå. Jag tror det beror väldigt mycket på vilken inställning man själv har, man måste våga slå näven i bordet och kräva en arbetsbelastning som motsvarar hur många % man jobbar. \"Dessutom förväntas man stå för större delen av marktjänsten hemma... \" Det är här som det kommer in att båda, även pappor skulle kunna utnyttja rätten till deltid mer än vad de gör. För om båda jobbar deltid på samma % , varför ska man då inte dela på sysslorna hemma om man nu delar lika när båda jobbar 100%?
Skrivet av    Solros

Jovisst

I den bästa av världar ska man såklart inte jobba mer än de timmar man har betalt för, men så funkar det ju inte... Just nu har vi babyboom på jobbet så folk försvinner på föräldraledighet på löpande band. Utan att ersättas. Självklart gör ingen två personers jobb; vi är tvungna att prioritera hårdare, men visst ökar belastningen om någon med närliggande uppgifter är borta ett halvår. Men till syvende og sist tycker jag personligen inte det är något problem att arbeta heltid. Man kan ju vända på resonemanget: Varför förväntas man inte klara av sitt liv när man blir förälder utan att gå ner på 75 procent? Skulle vi båda göra det skulle jag knappt fatta var vi skulle göra av tiden ;-) För min del har jag alltid haft flextid för maken betydligt högre upp på önskelistan än deltid. Han har alltid haft fasta arbetstider. Jag bligar avundsjukt på de av mina kollegor där båda föräldrarna har flex och möjligheter att jobba hemma... Den ena kommer till jobbet kl 07 och sticker hem straxt efter 15.30 för att hämta barnen; den andra har då lämnat barnen vid niotiden och jobbar längre på kvällen. Ska någon på tjänsteresa kan de byta pass. Är någon på tjänsteresa ett par dagar kan den andra ta korta dagar på flexen och ev jobba hemma.... Min mans arbetsgivares insats för mänskligheten var i stället att skjuta fram deras arbetstid från 07 till 07.30 vilket är helt värdelöst. Han kunde aldrig lämna på dagis i alla fall och han kom hem senare till hämtningarna... Skulle jag på tjänsteresa var det ett helt företag för att fixa morronpasset... Tack och lov att barnen är stora nu och klarar sig själva på morgonen. Underbart att kunna åka på tjänsteresa utan att få magsår :-)
Skrivet av    annika60

mandelblommans svar

* Har du utnyttjat rätten till deltid? --ja * Om ja, i så fall hur mycket gick du ner i tid och under hur lång period? --75% o jag fortsätter även efter att barnet fyllt 8 år. * Har din partner utnyttjat rätten till deltid? --pass (singel) * Om ja, hur mycket gick han/hon ner i tid och under hur lång period? * Om ni inte utnyttjade rätten alls, eller inte utnyttjade den fullt ut, vad berodde det på?
Skrivet av    mandelblomman

heltidsarbetande 4-barns mamma svarar..

* Har du utnyttjat rätten till deltid? - I perioder ja. * Om ja, i så fall hur mycket gick du ner i tid och under hur lång period? - Jag har efter mammaledigheten \"mjukstartat\" med att jobba 50% i någon månad och därefter 80% i 6-12 månader. * Har din partner utnyttjat rätten till deltid? - Japp. Han jobbade 85% i ca ett år. * Om ja, hur mycket gick han/hon ner i tid och under hur lång period? - Se ovan. Han jobbade 85% i ca ett år. * Om ni inte utnyttjade rätten alls, eller inte utnyttjade den fullt ut, vad berodde det på? - Vi trivs väldigt bra med våra jobb bägge två. Vi varvar dock så att en av oss börjar tidigt på morgonen och den andre börjar sent. Det innebär att barnens tid på dagis minskas något.
Skrivet av    4-barns mamma

Tack för alla svar

Intressant att läsa.
Skrivet av    Solros

Mina svar

* Har du utnyttjat rätten till deltid? **Japp * Om ja, i så fall hur mycket gick du ner i tid och under hur lång period? **Med första barnet så var jag vik men valde att jobba 75%. Stämplade inte, utan tog ut fp upp till heltid. Andra barnet -jobbade heltid då jag började om att jobba 4 mån, deltid ett tag med fp, heltid igen och så valde jag att reducera till till 80 % då hon var 2,5 år. Jobbar fortfarande 80 och hon är 4 år. * Har din partner utnyttjat rätten till deltid? **Nej * Om ja, hur mycket gick han/hon ner i tid och under hur lång period? * Om ni inte utnyttjade rätten alls, eller inte utnyttjade den fullt ut, vad berodde det på? **Han har haft ngr tunga år sen IT-kraschen med arbetslöshet, projektanställningar och även nu ett vik. Inte läge att be om reducerad tid om man inte ens vet om man har jobb nästa månad.
Skrivet av    Skrållan

Mina svar

* Har du utnyttjat rätten till deltid? Nej, har flex tid och kan ändå få korta dagar på dagis. * Om ja, i så fall hur mycket gick du ner i tid och under hur lång period? * Har din partner utnyttjat rätten till deltid? Ja, * Om ja, hur mycket gick han/hon ner i tid och under hur lång period? Han jobbar 75% och har gjort det sedan sonen skolades in på dagis för 1 år sedan. * Om ni inte utnyttjade rätten alls, eller inte utnyttjade den fullt ut, vad berodde det på? Jag känner att jag inte behöver utnyttja den för jag kan flexa bra på jobbet, jobba hemifrån vid behov etc.
Skrivet av    Mia KL S-03, bf 26/3

Fler svar

* Har du utnyttjat rätten till deltid?Ja * Om ja, i så fall hur mycket gick du ner i tid och under hur lång period? jag har jobbat 50-80% undre olika perioder, de senaste året 50% * Har din partner utnyttjat rätten till deltid?Japp * Om ja, hur mycket gick han/hon ner i tid och under hur lång period? han har arbetat 50% och numera arbetar han 75% from 29/8 * Om ni inte utnyttjade rätten alls, eller inte utnyttjade den fullt ut, vad berodde det på?
Skrivet av    4-barnsmamma och deltidsarbetande

emelie svarar

* Har du utnyttjat rätten till deltid? nja, rätt o rätt, min tjänst är bara på 75% så jag hade inte så mkt val om jag ville jobba. * Om ja, i så fall hur mycket gick du ner i tid och under hur lång period? Har alltid jobbat 75%, tjänsten har aldrig varit större (o det är min första tjänst) * Har din partner utnyttjat rätten till deltid? nej, han vill jobba heltid för han vill ha så mkt pengar som möjligt * Om ja, hur mycket gick han/hon ner i tid och under hur lång period? /// * Om ni inte utnyttjade rätten alls, eller inte utnyttjade den fullt ut, vad berodde det på? Tja, min sambo skulle säga att vi inte hade råd, fast det har vi om vi justerar om o drar ner på våra omkostnader,särskilt konsumtionsdelen. Men han vill inte det just nu när vi ständigt smårenoverar nyköpta radhuset.
Skrivet av    emelie

Artiklar från Familjeliv