Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

hur mycket läxor?!

Skrivet av Ayhanza
Hejsan min Smabos dotter är 9 år och har nu börjat i 3an jag e nyfiken på hur mycket läxor man "normalt" har då.. i 2an hade hon bara matteläxa en gång i veckan inget annat.. jag tycker det är konstigt att dom inte hade någon läsläxa alls å sådär.. men tydligen blir det mer läxor nu i 3an.. hur har era barn det? just läsandet tycker jag borde vara viktigt i början? hur mycket "ska" barnen kunna läsa i 3an tex? ok stakande.. flytande?
Svar på tråden: hur mycket läxor?!

Min son ska

börja 2:an nu. I 1:an hade han omkring 3 läxor i veckan, av olika svårighetsgrad. Men så är hans fröken galen också :-) Min personlig uppfattning är den enda läxa som lågstadiebarn behöver är läsläxa. Vad jag vet finns det ingen som helst forskning som tyder på att fler läxor i låg ålder ger bättre inlärning då eller bättre studieresultat i framtiden. Däremot finns dert forskning som tyder på motsatsen! Tyvärr verkar de flesta föräldrar inte hålla med. Efter rabalder om läxläsning på sonens skola skickade skolstyrelsen ut en läenkät (som var helt uselt utformad och inte borde få användas som underlag för beslut...) - 85% ville ha läxorna kvar, många ville ha mer! Det är bara att vika sig för majoriteten och försöka entusaismera den lille :-)
Skrivet av    Miss Lyckad

min dotter hade 8 läxor/v då

Jag tyckte det var helt HÅRRESANDE, i likhet med de flesta föräldrarna i dotterns klass. Diskussionen på föräldramötet visade dock bara att den nya läraren vad envis och självgod. \"Så här gör jag och det är inget jag kommer att ändra på\". Detta ledde till att vi valde att strunta i en del av läxorna för att hinna ha lite roligt tillsammans också hemmavid. Nu ska klassen få en ny lärare, men jag befarar att hon är \"inskolad\" på lika mkt läxor, så kampen lär fortsätta. Jag tycker som du att läsande är jätteviktigt. Ett tips till föräldrar, som jag fått här, är att läsa tillsammans _varannan mening_ med barnet. Så får barnet flyt i texten (förstår innehållet), lär sig textens uppbyggnad (punkt, kommatecken, stycken etc), och får dessutom en mysig stund med föräldern. Kan vara jättekämpigt med läsningen innan man får flyt i läsandet, 1 av våra tre stavar sig fortfarande fram och när han läser tyst för sig själv befarar jag att det blir mycket gissningar och ganska oklart vad berättelsen egentligen handlade om.
Skrivet av    sisla

Artikel

http://sydsvenskan.se/sverige/article84011.ece En del bra diskussionsunderlag tycker jag
Skrivet av    Miss Lyckad

Min son går i 2an och har bara 2 läxor/vecka

- en matteläxa och en läsläxa. Jag antar att det blir mer framöver, för han hade mer läxor när han gick i 1an.... Jag tycker nog man borde kunna läsa flytande i 3an, när man får mer och längre texter att ta sig igenom får ju inte läsningen i sig vara ett hinder.
Skrivet av    Monica

Artiklar från Familjeliv