Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Dålig självkänsla...

Skrivet av Annika
Undrar bara hur ni andra arbetslösa håller er självkänsla uppe? Själv har jag varit mamma-ledig i 1½år och före det var jag sjukskriven pga utbrändhet. Nu har sonen börjat på dagis och jag ska söka nytt arbete. Men jag känner mig så jäkla eländig och värdelös. Har skrivit en del ansökningar och skickat till olika arbetsgivare men fortfarande inte fått något svar. Jag har varit ärlig och skrivit att jag varit mammaledig och sjukskriven och inte har någon längre erfarenhet från sjuksköterskeyrket. Men att jag verkligen har viljan att testa igen. Jag har många ideér och vill mycket om jag hamnar på ”rätt” arbetsplats. Är det fel? Känner inte att jag är värd något längre. Känns som att jag får stå mitt kast för att jag blev sjukskriven tidigare. Ingen verkar vilja hjälpa eller bry sig om en som blivit utbränd. Vågar arbetsgivare inte anställa mig pga det? Och vad ska jag säga på en arbetsintervju? Tips och råd tas tacksamt emot av en som känner sig lite låg….
Svar på tråden: Dålig självkänsla...

tufft

är det att hålla självkänslan uppe och det är jäkligt svårt många gånger men ett tips är att be en vän coacha dig. Be någon om hjälp med att läsa igenom de ansökningar du skriver. Ett tips: en ansökan är reklam för dig så gör inte ner dig själv. Försök ta fram det som du är bra på. Gör något som stärker dig varje vecka, som bygger upp dig mentalt. I vissa kommuner finns det socionomer man kan prata med gratis! Gör det om det finns möjlighet. Alla kan vi gå igenom tuffa perioder i livet det viktiga är att försöka vända det till något possitivt. Skriv inte i din ansökan att du varit sjukskriven/mammaledig eller att du har viljan att testa igen. Skriv istället varför du ska ha jobbet, vad du är bra på, vad du kan tillföra - det finns säkert massor. Gäller bara att hitta det... Lycka till!
Skrivet av    Em

Ditt inlägg berör mig...

...så jag ska försöka svara. Jag vet precis hur det känns att vara så där låg som du känner dig. Jag har varit med om att bli uppsagd under föräldraledigheten, få ett nytt jobb och sedan få provanställningen avbruten för att personkemin inte stämde. Då var det tufft både att söka jobb och att gå på intervjuer. Det jag har gjort är att jag i breven jag skrivit inte nämnt något om detta. I breven har jag ansträngt mig hårt för att marknadsföra det som är positivt med just mig. Du nämner ju själv flera positiva saker med dig i ditt inlägg - ta fasta på det och bygg en bas till personligt brev av det. Lägg ner omsorg på varje ansökan och försök klura in dig själv så du får komma på intervju. Vid intervjuerna gäller det att gräva fram den där självkänslan djupt nere. Du har ju lärt dig saker på att du drabbats av det du har gått igenom, eller hur! Ödmjukhet säkert, envishet - tänk efter noga. Jag övade in min historia och körde den liksom som en affirmation - och efter ett tag kunde jag verkligen _känna_ att jag lärt mig något av det jag gått igenom. Till exempel vet jag efter min avbrutna provanställning att jag ska lyssna på mig själv och varningsklockor som ringer, att jag inte funkar i alla miljöer och med alla människor och vad jag behöver av en arbetsplats. Och jag kan uttrycka det. Jag har blivit utsatt för mobbning på en arbetsplats och det har gjort mig _väldigt_ ödmjuk inför det faktum att alla kan drabbas, även en stjärna som jag *s*. Förstår du hur jag menar? På vilka sätt har _du_ stärkts av dina upplevelser? Vad kommer du att ta med dig framåt som ger dig styrka? Det är det du ska tala om för en potentiell arbetsgivare. Och arbetsgivarna finns där - jag lovar. Själv blev jag anställd först på ett ställe där tjejen jag skulle jobba med hade varit med om både utmattningsdepression och allvarlig bilolycka men jobbat sig upp, så hon förstod precis. Därefter blev jag anställd på en annan arbetsplats där jag också kände mig fri att berätta vad som hänt, och här har jag själv ledarskap i mitt jobb och det jag gått igenom är en stor styrka. Jag känner nu att jag trivs och kommer till min rätt och att jag varit sann mot mig själv. Och det har funkat jättebra! Stor kram och jättelyckatill!
Skrivet av    KorallmedK

Jag tycker

_INTE_ att du ska skriva att du varit sjukskriven för utbrändhet, självklart så ser det väl lite skrämmande ut för en potentiell arbetsgivare. Skriv istället vad du är bra på och vad du tror dig kuna tillföra till arbetet, ha en glad och positiv anda i ansökningarna. Tänk så här att ansökningarna är ju en slags \"reklampelare\" för dig själv och då vill du ju belysa allt du är bra på!! Lycka till med jobbsökandet!!
Skrivet av    snofsan

Artiklar från Familjeliv