Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

påtal om läxor igen :)

Skrivet av Ayhanza
Jo såhär tycker jag.. barn borde få LÄRA sej hur man gör en läxa.. dvs HUR pluggar man in dessa förbenade glosor? och så.. jag själv behövde inte plugga vidare mycket men fyfan rent ut sagt när jag började gymnasiet VEM hade DÅ tid att lära mej göra läxor? hur man på olika vis kan plugga in glosor lära sig nya mettetal osvosv? ingen och jag fattade knappt något.. så istället för läxa hem där föräldrarna står som levande frågetecken bland diverse nymodigheter (jag är bara 24 men fattar ibland inget av matten som sambons 9åring hade i 2an haha) lära ungarna Studieteknik? det vore toppen tycker jag.. att lärarna tex sista timmen med klassen varje dag kollar på eleverna vad har hon/han inte hunnit med och sedan lär ut HUR dom skall läsa/lära just det dom har svårt för men även hur man gör för att lära och ta till sig information.. tex endel lär sig bäst genom att själva skriva endel genom bilder endel genom att läsa rakt av osv.. när jag gick i skolan fick man en bok läs sidorna 11-15 så har vi förhör på onsdag.. jaha hm ingen lärde mej att man kunde göra bilder för att minnas eller att man kunde skriva en saga om det som stod eller annat.. det är sådant barn behöver lära sig inför högstadie/gymnasiet HUR man gör läxor och DET vet inte föräldrarna!
Svar på tråden: påtal om läxor igen :)

jag håller med

Ja undervisning i studieteknik borde vara en självklarhet. Många barn sitter i timmar med sina läxor helt i onödan. Att läsa 5 sidor i historieboken är inte samma sak som att förstå vad texten handlar om. Vissa barn försöker t.o.m. lära sig hela texten mer eller mindre utantill utan att förstå bättre för det. I högre årskurser måste man kunna skumma igenom en text och ändå få en känsla för vad den handlar om eller att ta ut bara det viktigaste från en bok. Jag fick undervisning i studieteknik på högskolan och de tips jag fick där gjorde mig mycket effektivare. Det är på tok för sent att lära sig studieteknik när man redan klarat av 12 år i skolan.
Skrivet av    milla

Snabbkurs i studieteknik

#1 Läs först rubrikerna, stora och små. #2 Titta sedan på bilderna och läs bildtexterna. Fundera lite över följande: Vad handlar det hela om? Vad har jag redan nu lärt mig? #3 Läs hela texten. Lägg ner boken och skriv ner vad du kommer ihåg (eller gå till mamma/pappa/sysko/katten/marsvinet och berätta vad du kommer ihåg). Det du minns är det du har lärt dig. Om du känner dig osäker så upprepa #3
Skrivet av    Lynxan

Studieteknik är så mycket mer

Varje barn är unikt och har sitt sätt att lära. Det gäller att finna vägen till lärandet och att hjälpa dem bygga inlärningsmodeller. Hur lägger jag in detta i hjärnan. Hur kommer jag ihåg hur glosor stavas, vad adjektiv är, hur och vad de fyra räknesätten fungerar. Mina barn har jag hjälpt med studieteknik och den äldre har lätt för sig men med hjälp av studieteknik så blir skolan och läxorna en barnlek för honom. Den yngsta har svårt med inlärning och studieteknik för henne har varit att finna vägen fram till kunskapen så att den blir begriplig för henne. Viktigt för henne är att hon inte sitter och stirrar på uppgiften utan finner ett sätt att angripa problemet så att hon kan nå en lösning. Igår hade hon läxa men avvisade redan i skolan de svåra talen (fröken sa att hon inte behövde göra dem). Jag sa sorry men det är jag som bestämmer och jag vet att du kan räkna ut talen. Sen visade jag henne tre olika sätt att räkna på varav hon gillade och fattade ett sätt när vi gjort tre tal så gjorde hon resterande 15 tal själv. Min enda hjälp var att säga lås dig inte utan resonera högt med dig själv hur du skall lösa talen så att du hör dig själv tänka.
Skrivet av    Undrande pappa

Artiklar från Familjeliv