Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Apropå Tourettes

Skrivet av Portia
så var denna intervju i SvD med Mira Eklund: http://www.svd.se/dynamiskt/noje/did_10321324.asp

Visste att det fanns ett band som hette the Tourettes och misstänkte att man kanske inte tar ett sånt namn utan orsak. För min son är det i alla fall positivt att få höra att det finns fler som har Tics och som ändå kan vara förebilder. Min osportige son ville leka lite fotboll med familjen och sa plötsligt: Ni får inte skjuta på mig i mål när jag har ett tics. Då sa jag att det tror jag inte Tim Howard kan säga när han står i mål i Manchester U (Han är spokesperson för amerikanska Touretteförbundet och har intervjuats av René i TV3 och fick just frågan om vad han gör om han får ett tics när han skall fånga en boll. Det brukade inte hända sa han).
Svar på tråden: Apropå Tourettes

Hej!

Det verkar som om det här är ett ganska vanligt \"problem\". Har din son fått diagnosen TS? Vet satte den och hur gick det till? Jag har själv TS liknande symptom och har börjat nysta i detta. Vad finns det att göra?
Skrivet av    Fru_O

Min nya elevförälskelse

jag har alltid några alldeles bedårande elever, såna som kniper om i hjärtat, varje år. En av mina nya har TS. H*n är förtjusande, begåvad, verbal, social, poetisk och otroligt charmig! En särskild gnista i blicken och en vilja att klara sig som genomsyrar allt! Den ungen kommer det gå alldeles ypperligt för!
Skrivet av    Kattis 4U

Hej, han fick sina diagnoser

när han var 10 år, nu är han 13. Ticsen blev så grava att vi valde medicinering. Han äter Risperdal vilket också gav honom ett helt annat liv då det jämnar hans humör, tar ner aggressiviteten som var jättejobbig. Nu har Risperdal en hel del biverkningar, främst viktökning. Enl läkarordinationen har vi nu trappat ner Risperdal och satt in SSRI istället. Ger lika god effekt för humöret men SSRI påverkar tyvärr inte ticsen. Ticsen har ökat lite men är hanterbara. För många med TS minskar ticsen i vuxan ålder så vi hoppas att Bertil tillhör dem. När han hade som värst såg det ut som epilepsianfall. Annars är det hans Asperger som orsakar hans största svårigheter. Han är intellektuellt mogen och fysiskt mogen men socialt tyckte läkaren man kunde jämföra med att dra bort en tredjedel. Han leker mycket med Lego t.ex. Vad gäller hantering av tics tror jag man som vuxen kan träna en hel del. Det sa i alla fall Pelle Sandstrak när jag lyssnade på hans föreläsning Mr Tourette och jag. Han berättade t.ex. att han \"planterade\" ut tics i rummet i förväg före ett framträdande. Läs t.ex. den här artikeln http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=531&a=254887 Jag rekommenderar föreläsningen varmt om du har möjlighet att höra den någon gång. http://pellesandstrak.com/sv/index.php
Skrivet av    Portia

Artiklar från Familjeliv