Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Skrik vid lämning, finns det

Skrivet av Mamma
det något man kan göra för att göra lämningen lättare.

Min son är 14månader.

Vi började inskola honom 1/8 en vecka hade vi inskolning, och konstigt nog under de tre gånger under den veckan vi lämnade honom så skrek han aldrig vid lämningen, däremot hade han en gång bilvit lässen under tiden han var där.

Vi har honom hos dagmamman 6timmar och han sover där en gång äter en gång.

När jag har lämnat så har jag föjlt med in, lillen är jättenyfiken på de andra barnen och har nu hittat några favoritleksaker där som han älskar. Dagmamma är helt bra, och min son är speciellt förtjust i en av dagmammans äldre (ca 10år) tjej. Så när jag förljer med in glömer han mej snart och börjar med anant.

Men så fort jag tar på mej skona så börjar han gallskrika, jag har gått ändå. Har fått för mej att det inte finns så mycket som man kan göra åt det, jag måste ju gå ändå.

Nu ser det ut som han trivs där annars och dagarna går bra. Han är sej själv när vi hemtar honom.

Det är bara det där med lämningen som är kvar som problem. Sista dagen min man lämna den här veckan sa han att han börjat skrika så fort han såg dagmamman på morgonen. Det har han inte gjort tidigare, när jag hämtade honom var han sej själv och hon sa att han slutat gråta lita snabbt som vanligt även fast han hade reagerat kraftigare än vanlgit.

Nästa vecka ska jag lämna igen. Och jag funderar nu, finns det något man kan göra för att det ska bli lättare för honom att bli lämnad.
Svar på tråden: Skrik vid lämning, finns det

Ett mycket sunt beteende

som är helt normalt! Din son har nu, efter ett par veckor, förstått att ni kommer lämna honom där då och då. Innan har han kanske sett det som att ni är där och leker, precis som ni säkert varit på andra ställen. Att han inte sagt ifrån då ni gått tidigare beror troligen på att det varit nytt och spännande. Nu har det lagt sig. Eftersom han inte är ledsen där under dagen är det själva separationen han protesterar mot och det anser jag är ett sund reaktion. Från att ha varit med familjen hela dagarna ska han plötsligt vara med någon annan. Barn är ju dessutom spontana och även om de vill gå dit och trivs jättebra där, så tyckerde ofta ändå att lämningen är lite jobbig. Det du kan göra för att underlätta är att visa honom att nu är det så här. Att det är bestämt och att det är ok att han är ledsen då ni går. Dra inte ut på lämnandet, men hasta inte heller iväg. Ge honom lite kel och berätta att nu ska mamma strax gå och så kommer jag och hämtar dig kl.XX. Be dagmamman ta honom från din famn, så han slipper känna att det är du som lämnar bort honom. Vänd inte i dörren för en extra kram, då blir det ett avsked till. Jag vet att det är superjobbigt i mammahjärtat då de gråter, men försök stålsätta dig tills du kommit ut från dagmamman. Om du visar att du är osäker så blir han osäker. Ring gärna efter en stund för att bekräfta att han leker och är glad, det brukar göra att man kan jobba vidare sedan =)
Skrivet av    Matilda fskl

Tack för ditt fina svar

Jo det är väll så, man måste bara stå ut med det.
Skrivet av    Mamma

Artiklar från Familjeliv