Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Getingstick i munnen

Skrivet av Annette med Linnéa, Macke och Tess
Det fick Linnéa i torsdags.

Vi var på stranden, ett sista försök att hålla kvar sommaren, då Linnéa plötsligt börjar hostar och blir jätte-ledsen. Hon hade suttit med ryggen mot mig och ätit en skinkmacka. Inga getingar hade varit synliga innan. Min förta tanke är att hon satt något i halsen, men min kompis som var med, såg att en geting satt sig på Linnéas macka precis när hon bet en bit. Tala om otur. Eftersom Linnéa blev jätte-ledsen kunde vi först inte se om den ens hade stuckit henne eller om den hade flugit ut från hennes mun. Men när Linnéa lugnat sig lite sa min kompis att hon sett den flyga iväg. Och Linnéas överläpp började svullna rejält.

Jag kastade ihop våra grejor och rusade iväg med Linnéa till bilen och körde mot stan med mobilen i högsta beredskap. Ville inte att vi skulle vara långt ute på landet om den lyckats sticka henne mer än i läppen. Var hemma efter 15 minuter (fartbegränsingar vad är det?) och ringde sjukvårdsupplysningen där de hänvisade mig att ringa 112. Oj, så allvarligt trodde jag inte det var. Kastade dock in Linnéa i bilen och körde själv den korta biten till akuten. Det tar ca 3 minuter hemifrån och det hade tagit längre tid för ambulansen eftersom den kör förbi akuten för att komma till oss.

Väl på akuten var det inte lika panikartat. Eftersom Linnéa hela tiden kunnat andas utan problem så ringde de barnmottagningen och bad oss gå dit. Där tog de mot oss omedelbart och konstaterade att hon bara blivit stucken i läppen och den verkade inte svullna mer än den redan gjort. Linnéa fick tavegyl (allergimedecin) i förebyggande syfte och vi fick sitta där i drygt 1 timme för att de ville ha koll på henne så att det inte svullnade mer.

Det som kunde gått riktigt illa resulterade i en gnällig, yr Linnéa med stor fläskläpp. (Och en chockad mamma). Jag var ordentligt orolig ett tag men ibland har man tur i oturen.

Sedan dess har hon varit ovanligt gnällig och vill gärna bäras. Macka äter hon inte längre och definitivt inte skinka. De sticks säger hon *l* Jag har försökt förklara för henne att det var getingen som stacks och inte mackan, men det är inget hon vill förstå just nu. Kanske så småningom....
Svar på tråden: Getingstick i munnen

oj vad läskigt!

Jag som har getingfobi ska inte läsa detta....nja så rädd är jag inte men ett stick i munnen låter verkligen jätteläskigt. Hoppas Linnéa kommer över chocken snart så mackor blir gott igen. Kram!
Skrivet av    marie med 3 barn

Stackars liten....

som inte vågar äta skinkmacka längre. Förstår att ni blev riktigt rädda. Fast ha nu koll på henne nästan gång hon blir stucken (förhoppningsvis inte i munnen) för de säger ju att man sällan blir allergisk första gången. Olivia fick 3-4 getingstick i foten i början av sommaren. Foten blev jättestor men sedan dess har hon sluppit fler getingstick. Håll kvar sommaren!! Det försöker vi också göra.
Skrivet av    Britta&Olivia

Artiklar från Familjeliv