Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hur påverkar diabetes

Skrivet av engel
munhälsan,tänderna?
Någon som har bra länk? Kunskap i ämnet?
Tack i så fall.
Svar på tråden: Hur påverkar diabetes

ett tag fick jag höra att

diabetiker hade sämre tänder pga att de äter lite oftare och behöver drusocker titt som tätt. Men så läste jag om nån som studerat det och kommit fram till att diabetiker ofta hade väldigt bra tänder eftersom de åt regelbundet och mer grovt, frukt och grönsaker, minder socker. Så det köper jag! Hoppas att min dotter inte ska behöva lida av dåliga tänder också det räcker med diabetesen (och så har hon grön starr). Länk? Nja kanske du hittar nåt via www.diabetes.se....läser där att det tydligen är större risk för tandlossning när man är diabetiker, har med det immunologiska systemet att göra tydligen. Sen finns ju www.alltomdiabetes.se! Lycka till! P.S. Du pluggar väl? Har väl sett dig på Studera med barn-snacket? Är det till skolan du ska ha info?
Skrivet av    .Carina

ofta ingen påverkan.

Är ens diabetes välinställd kan man inte säga att tänderna eller munhålan blir påverkad. Är man inte välinställd så kan det sippra socker i den vätska som finns i tandköttsfickan vilket leder till karies, i synnerhet som en dåligt inställd diabetes också innebär att man är muntorr. Rökning och dåligt inställd diabetes är en riktigt dålig kombination vad gäller tandlossningssjukdom (och hjärtkärlsjukdom). Har du mer specifika frågor får du gärna fråga mer detaljerat.
Skrivet av    Neaten

beror på inställningen ...

Hej Har man ofta höga värden blir skyddet mot karies sämre. Salivet skyddar mot karies och höga blodsocker gör de flesta slemhinnor torra..
Skrivet av    Lottisen

Vet ni vad jag tänkte? Tack för era svar föresten!

Jo att kärlen ofta blir förkalkade och att de fina kärlen ut till tänderna kalkas igen och på så vis förstör. Jag tänkte inte på karies. Har själv fått DB och hörde att tandvården är viktig (berättade för tandis vid senaste besöket). Vårdcentralen informerar inte alls =( Tack för era svar.
Skrivet av    engel

jaha, men då är det väl

tandlossning du tänker på? Och det fanns ju ett samband där iallafall.
Skrivet av    .Carina

Artiklar från Familjeliv