Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Ang att vara olika hemma och skolan/dagis

Skrivet av Rebecka m. 3 pojkar
Om jag nu lägger detta inlägg i fel forum får jag be om ursäkt. Det är VÄLDIGT SVÅRT att förstå sig på vad som får diskuteras här... Inte diagnoser? Men jag har ett barn med diagnos... då får jag skriva här?

Jag bara funderar på en sak. Många här skriver ju om att problemen är så stora hemma men inte syns på samma sätt i skolan. Alltså personalen tycks inte märka det, barnen "skärper till sig" och så kommer allt ut hemma. Vi har nu bytt skola och har lite hamnat i den sitsen också, han är ju ingen bråkstake i skolan utan problemen där är ju koncentrationen och jag tror inte riktigt de har uppfattat det ännu. Det kommer de väl se framöver antar jag men ännu har han bara gått en vecka.

När vår pojk utreddes var däremot dagispersonalen väldigt medvetna om svårigheterna, vilket de också beskrev tydligt i papprena som de fick fylla i under utredningen.

Men då undrar jag en sak. Visst är det ett krav för diagnos att symtomen finns både i hemmet och skolan/dagis? Alltså i flera miljöer? Men hur blir det då om skolan fyller i att det inte är några problem där? Får man ingen diagnos då? Hur har det varit för er andra?

Som sagt - nu har vi diagnosen sedan femårs-åldern och då beskrev de tydligt svårigheterna. Men om skolpersonalen som han har nu skulle ha svarat på BUP:s frågor så hade han kanske inte fått någon diagnos eftersom de är för okunniga på området! (De hade t ex hört talas om ordet ADHD men de visste inte ens om att det hade med koncentration att göra. De trodde det hade att göra med att man är bråkig.)
Svar på tråden: Ang att vara olika hemma och skolan/dagis

Kunde varit jag som skrev!!

Precis detta går jag och funderar över.Har skrivit nedan som signaturen \"Pelles mamma\".Sonen har ett besvärligt beteende hemma-men visar det inte så mycket i skolan. Det vi fått höra är väl lite att han använder ett fult språk ofta..hoppas du får några svar på detta inlägg så kan även jag ta del av dem!
Skrivet av    Pelles mamma

beror på

vilken diagnos man pratar om. För TS är det inget krav att det syns i flera situationer (det är tvärtom vanligt att det syns i bara den ena situationen eftersom vissa har mer tics när de slappnar av = hemmet, och andra har mer tics när de har en anspänning = skola/jobbet/bland folk). För ADHD däremot är det ett krav att symtomen syns i flera situationer,,,,men det behöver inte vara skola/hemma,,,,,utan kan lika gärna vara hemma och på fotbollsträningen,,,,,,,eller skola och på fotbollsträningen. Men det är ett problem när det inte syns i skolan,,,,för det är svårt att bli trodd av bup (min personliga åsikt). Skolans ord väger tungt och risken finns att man stämplas som en dålig förälder tyvär. Hälsningar Åsa.
Skrivet av    bullen71

Det här är ett

stort problem när man pratar om flickor och ADHD. Jag vet inte om det hör hit men det är väl värt att diskutera.
Skrivet av    Kia

Artiklar från Familjeliv