Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hjälp mig med umgängesschema!!!

Skrivet av Egalia -överkörd
Jag och barnens pappa kan inte få ihop ett vettigt schema för hur umgänget med barnen skall se ut.
Storasyster bor varannan vecka (vi byter barn på fredagar efter dagis/skola)

Lillebror 1,5 år bor hos mig, har hittills varit hos pappa varje lördag och nyligen även börjat sova över lör/sön.

Jag tog initiativet till en förändring (vilket jag idag ångrar djupt) mycket för att jag tyckte det var synd om pappan och hans nya flickvän att binda upp varenda helg och samtliga lördagskvällar + att jag ville ha mer egntid med min dotter som jag ju nästan aldrig träffar utan "klättrig-superbusig-lillebror"

Jag föreslog att lillebror skulle gå på treveckorsbasis medan storasyster fortsatte varannanveckas-schema och lade ner MYCKET tid och energi på att hitta en lösning som jag tyckte skulle kunna tillfredställa allas behov men vid samtalet med familjerätten sade pappan: "Ja det här schemat som hon har kommit dragandes är det ju inte ens lönt att du tittar på för det är helt superrörigt och helt oregelbundet"

Jag gjorde ett fruktlöst försök att presentera men vips hade "familjerättstanten" och pappan kokt ihop ett nytt schema som tog bort ALL min egentid med dottern (dvs EN ynka lördag i månaden) och sade att det var MYCKET viktigare att pappan snarast får igång ett fungerande vardagsliv med båda banen samtidigt än att dottern och jag får egentid...

Pappan är inte intresserad av att ha lillebror ensam - han vill ha båda barnen på "sin" vecka och i övrigt vara barnfri - men liiiiite skulle man ju kunna tänka sig att kompromissa. Storasyster gråter sig till sömns på kvällarna och längtar efter att vi någon gåna skall kunna hitta på något bara hon och jag. Hon har börjat kissa i sängen hos pappa på nätterna när lillebror sover där osv osv. Hon mår inte bra och jag känner mig maktlös och frustrerad - det känns som om familjerätten per automatik går på pappans linje för det "är så syyynd om honom"

Hur har ni andra löst umgänget? Tanken är alltså att på sikt (ve och fasa) även lillebror skall bo 50/50 - men han måste ju bli lite äldre först - och visst är det en trygghet att ha storasyster hos sig men det måste ju även vara bra med egentid med pappa och framför allt mpste man väl för guds skull ta flickans signaler om att något känns fel på allvar!!!

Är det inte meningen att man skall kompromissa med ALLAS bästa för ögonen.
Pappans nya flamma vill inte ha mer barnspring än nödvändigt så om han nu nödvändigt skall ha båda ungarna så får det ju ske samtidigt - dvs han vill BARA ha barnen samtidigt och jag känner att det är superakut och viktigt att ha storflickan ensam åtminstonde NÅGON gång.
Pappan har ju henne som "ensambarn" en vecka i stöten så jag tror inte riktigt han kan sätta sig in i hur mycket tid, kraft och energi en vild och busig 1,5-åring tar. Hon får ALLTID vänta, ta hänsyn till lillebror och kan inte leka med smågrejer osv osv...

Hur har ni andra som har mer än ett barn som växelbor löst det. Ensamstående - är det då inte meningen att man skall kunna få ha lite egen tid med sitt stora barn - är det verkligen meningen att vi skall vänta med att umgås tills lillebror vuxit till sig?
Svar på tråden: Hjälp mig med umgängesschema!!!

Har väl inget vettigt att säga

Tänkte bara lämna empati... :-( Vi har haft och har det likadant, nu har jag \"bara\" ett barn, men det ska ändå passas in med exets nyas barns tider, varmed min dotter aldrig får vara ensam med sin pappa. Försökt ändra på det men svaret blir bara att han måste få vara barnledig ~vindlar med ögonen~ han har henne varannan helg.... Känner även igen det där med familjerättstanter, så fort vi vart oense så var han en så oerhört duktig pappa bara för att han överhuvudtaget hade dottern. När jag klagade eller ville nåt annorlunda så fick jag nästan skäll för jag borde prioritera dottern i första hand och man kan inte göra allt på en gång - kan man visst om man har hjälp. Så har väl inget direkt svar till dig. Men du har ingen i din bekantskap som du kan be om hjälp för barnvakt ett par timmar? Eller kanske hitta en barnvakt? (OK det kostar pengar) Men det vore kankse en lösning tills pappan ger med sig...
Skrivet av    msbetty

Svårt

Vi har varannan vecka och då är det inte tal om att ha något barn ensamt för att bara umgås med det. Så är det ju sällan i familjer. Däremot brukar jag ibland ta ledigt och låta ett av barnen vara hemma med mig medan det andra är i skola eller dagis. Så har vi exempelvis en \"Stadsdag\" då vi går på biblioteket, går och fikar och småhandlar. Så tar jag en sådan dag med det andra barnet en annan gång. Det gillar de mycket. Jag försökte också pyssla ihop ett plottrigt med bra schema när vi separerade, men det godkändes inte. millimeterrättvisa! Och det har fungerat bra. Barnen tycker om oss lika mycket och ska självklart vara lika mycket hos båda. Däremot är det svårare ju äldre de blir, åka emellan gör att kompis-delen blir lidande och det är inte bra i längden. Vi får snart jobba fram något nytt och det blir inte lätt. Lycka till!
Skrivet av    Knyttets

skaffa barnvakt

till lillen då och då på din tid. Jag kan faktiskt förstå att pappan vill hja barnen samtidigt, det blir ju mer familj då.
Skrivet av    moteld

Jag har haft många olika

lösningar för olika barn (fyra i två kullar) genom åren och tror generellt att 50/50-mantrat inte skall drivas för långt, eftersom jag upplever att det oftast är en rättvisegrej mellan oss föräldrar. att kunna ägna tid till ett barn är kul och bra, men attackerar den traditionella familjemyten, därför möter man motstånd. För er del kanske vv med olika växlingsdagar skulle funka, syrran på lördag och brorsan på söndag, kanske. Försök också att inte irritera dig på hans nya, det leder aldrig till nåt gott (varit där, sett det...).
Skrivet av    groen

Artiklar från Familjeliv