Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Mat

Skrivet av Kristin m David&Alexander
Hej! Är det fler barn än Alexander som är dåliga på att äta? Han äter bara köttbullar, blodpudding, plättar, våfflor och potatisbullar. INGET ANNAT!!! Jag blir tokig. Ingen frukt, inte pasta eller ris, inget annat! Han lär väl få skörbjugg eller nåt... Är det nån som har nåt bra tips på hur man ska göra för att få ungen att våga prova nåt nytt? Allt vi försöker med kastar han på golvet...
Svar på tråden: Mat

Ok

det finns nån som är värre än lillebror. Min lille gosse vägrar också att äta vare sig frukt eller grönsaker. Men han äter ändå ris och pasta... Potatis däremot går under beteckningen grönsaker så det ratas. För oss fungerar det att få i honom grönsaker om dom är välintegrerade med den andra maten, alltså tex fiskgratäng med spenat i och så mosar jag ihop allt, eller tomatsåsser. Vi ger också lillebror gröt med en halv burk fruktpuré varje dag för att han inte ska få skörbjugg.... Vi fortsätter att servera allt och erbjuda frukt och så hoppas vi att han en dag vågar prova. Det finns väl ändå inte 10-åringar som absolut inte äter någon slags frukt??? Eller?
Skrivet av    Björna med lillebror

Om det vore så väl ändå...

Tänk om han skulle gå på att man mosade maten, men han vägrar totalt mat som han inte ser vad det är... som tur är äter han välling, annars skulle skörbjuggen vara ett faktum! Jag hoppas dock på att dagis ska göra att han vågar äta fler saker, jag tänker att han blir sugen när han ser att alla andra barnen äter mat! PÅ BVC säger de att det inte är så mycket att göra, men vi ska inte sluta försöka, men jag lovar att jag har fått några extra gråa hår under våra måltider!
Skrivet av    Kristin m David&Alexander

Skörbjugg...

...får man väl av c-vitaminbrist och c-vitamin finns en del i potatis, så äter han potatisbullar ibland hjälper det ju till. Går det att blanda ner finriven morot i pannkakssmeten? Det brukar inte synas så väl. Finhackad lök i köttbullsmeten? Har ni provat exotisk frukt som färsk ananas, mango, papaya, sharon, cantaloupemelon m m? Kanske något sådan frukt faller honom i smaken? Lycka till!
Skrivet av    Nina med J-02 och D-03

I perioder...

...har mina två stora barn livnärt sig på en klunk mjölk och en halv macka utan pålägg - och de verkar inte lida av det. Även om det är svårt så tror jag inte att man ska göra alltför stor affär av ätandet. Man serverar mat vid vissa tidpunkter och var och en äter så mycket man vill ha. Det finns nämligen inte en chans att man kan vinna ett ätkrig med ett barn. Man kan ju inte äta _åt_ dem! Till slut kommer de allra flesta barn att lära sig äta en tillräckligt varierad kost om man bara fortsätter att erbjuda den. Ett sätt att få barnen att äta mera \" riktig\" mat är att inte erbjuda välling och liknande substitut för lagad mat. Ett annat sätt är att se till att det alltid finns tillgång till nyttiga snacks: morotsstavar, äppelbitar, kikärtsbröd, riskakor etc. Reglerna vi har vid matbordet är få: - Man måste sitta vid bordet tills någon vuxen säger att det är OK att gå därifrån - Man måste ha mat på sin tallrik - Man får inte kasta mat, spotta eller säga att maten är äcklig - Man får sitta stilla och tyst och vänta tills måltiden är slut utan att äta en tugga - Tilldelningen av lördagsgodis, efterrätt etc är beroende av hur mycket mat man äter Så länge barnet orkar med sin vardag är det ingen fara på taket! Mitt tips är att försöka ha is i magen och inte visa alltför mycket oro för ätandet så kommer det att ordna sig!
Skrivet av    Nen Na

Hur är det med apelsinjuice? *imt*

..
Skrivet av    Nina med J-02 och D-03

Vår gosse

godtar bara när jag mosar maten, när pappa serverar måste allt vara lätt igenkänningsbart :) Jag hoppas som du på dagis, att grupptrycket ska göra att dom börjar äta det mesta. Speciellt irriterande är det att ha ett barn som inte äter frukt, det är ju ändå sött och gott. Lillebror får macka just nu på fruktstunden på dagis.,
Skrivet av    Björna med lillebror

Min son är 7 år

och äter absolut ingen frukt och inga bär och har inte gjort sedan han var 1 1/2 år. Så visst finns de men inte tror jag att det är vanligt!
Skrivet av    didi med 3

Tack...

Det verkar vara bra regler ni har vid matbordet..men funkar dessa regler verkligen på en 1½-åring? Jag ska försöka att ha is i magen och hoppas fortfarande på att grupptrycket kommer att göra att han vågar prova ny mat.
Skrivet av    Kristin m David&Alexander

Tack för tipsen...

Det här med skörbjugg var ju lite skämtsamt menat. Det jag är rädd för är att han inte får tillräckligt varierad kost i sig, men jag ska försöka att hålla mig lugn och fortsätta att prova ny mat...
Skrivet av    Kristin m David&Alexander

Jag kör början av reglerna med Ella

Hon ska sitta vid bordet så länge som känns rimligt, det ska finnas mat på tallriken och hon ska inte slänga mat omkring sig. Lördagsgodis har inte blivit aktuellt än. Hon smakar faktiskt på allt jag ställer fram - hittills, är kanske bäst att tillägga. Femåringen däremot har eller har haft klara problem med alla dessa regler...
Skrivet av    NenNa m E 040110, +-98, -00

Jaha :)

Ja, jag var inte riktigt säker...hoppas du fick nytta av tipsen ändå.
Skrivet av    Nina med J-02 och D-03

Min 8-åring har....

..har levt på flingor med mjölk, potatis, makaroner och spagetti med mycket ketchup + rostad bröd med kaviar. Vi var lite oroliga att skulle ha någon brist, men alla tester visade inget. Vikt och växt kurvan var normal. Läkaren menade att mjölk innehåller allt utom järn. Så kastade bort kostcirkeln och slutade oroa oss. Han blir erbjuden mat, men måste inte äta och det han har börjat bli lite nyfiken på annan mat.
Skrivet av    Anneli7

Selma

är ett ett riktigt litet matvrak och äter precis allt som serveras. MEN min äldsta tjej (8-år nu) har varit precis sådär, det gick att räkna på ena handen vilka rätter hon kunde stoppa i sig, vi var 2 veckor i grekland och hon levde uteslutande på pomes frittes efter att hon till sin förfäran upptäckt att köttbullarna smakade annorlunda än hemma. Hon är fortfarande kinkig men det går bättre och bättre, och hon vågar prova fler rätter ju äldre hon blir. Min son som är 5 växlar lite, provar all mat på dagis men inte alltid hemma, framförallt inte om storasyster är med. Mitt bästa grönsakstips är DIP, mina barn tycker att det är kul att dippa och äter hellre grönsaksstavar som de får dippa i olika dipper än andra grönsaker. Det man kan vara säker på är att det går över med tiden.
Skrivet av    Karolina med Selma + 2 syskon

Artiklar från Familjeliv