Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Akut fråga - vems ansvar med skolskjuts?

Skrivet av et
Hej!
Har en akut fråga - min son som precis har börjat sexan (går i vanlig klass med assistent, har AS + DAMP) ska ha ett främmande språk. Det var sagt att det inte skulle ligga på hans vanliga skola utan på en annan någorlunda närbelägen skola där han har haft hemkunskap det närmaste året. Dit har han tagit sig med sin assistent och jag skulle kunna tänka mig att han kan ta sig dit själv .... kanske. Men nu blir det på en annan skola, dit inte ens jag vet hur man tar sig. Jag har ingen bil och inget körkort så jag kan inte skjutsa. Har han inte rätt till någon form av skolskjuts? Det är en morgon i veckan. Jag såg det inte förrän nyss när jag gick igenom de buntar med papper man får hem. Första lektionen är på torsdag, så läget är akut. Har försökt fråga på skolan om detta förut men inte fått något svar. Vem är det jag ska ringa upp i morgon egentligen? Panik!
Svar på tråden: Akut fråga - vems ansvar med skolskjuts?

det är...

det måste väll vara kommunen ring dit klart han ska ha skolskjuts det är ju skolplikt annars habiliteringen lycka till fridens liljor
Skrivet av    mamma a-k

Vet inte hur det är där du bor

men i tösens skola så är det rektorn som ansvarar för skolskjutsen så det är henne jag ringt angående såna frågor.
Skrivet av    Nettan

kommunen

har ansvar att se till att barn som har långt (olika gränser för olika åldrar, och beror också på väghastigheten) till skolan får skolskjuts. Också barn som p.g.a handikapp inte kan gå på den skola som ligger närmast har rätt till skolskjuts om skolan ligger tillräckligt långt bort. Om ditt barns skola inte kan tillhanda hålla ett visst ämne (det är inte alla ämnen de är skyldiga att tillhandahålla) utan barnen måste bussas så är det skolans = kommunens ansvar att se till att barnen kommer dit. Mina barn åker ju skolbuss alla 3,,,,de 2 yngsta åker till närmaste grundskola för låg och mellanstadiet och den äldsta åker till stan och går i högstadiet. Den äldsta har ridning på schemat och då får alla barnen som har valt ridning busskort så att de kan ta sig mellan skolan och stallet. Om dessa villkor är uppfyllda så är du som förälder INTE skyldig att skjutsa. Detta ska inte vara olika beroende på var man bor eftersom detta regleras i skollagen (om inte jag inns helt fel) och den är ju rikstäckande. Lycka till. Hälsningar Åsa.
Skrivet av    bullen71

Tack båda!

Fick - otroligt nog - ett svar på mitt akut-e-brev till hab och du har rätt: det är rektorn/skolans ansvar. Ska ringa imorgon. Egentligen vet jag inte om han borde ha ett främmande språk alls just nu, det är svårt nog som det är. Borde kanske koncentrera sig på det andra ... Tänkte på det häromdagen att om man skulle satsa på något som kunde ge sonen jobb, vore det programmering istället. Men det fanns inte som alternativ.
Skrivet av    et

rektors

ansvar ivåran kommun. :)
Skrivet av    sara Fd .

Jag funderar på det där med ett extra språk...

När vi hade utvecklingssamtal i femman, med nya klasslärare, så förvarnade de oss... visst kan vår son välja ett främmande språk nu i sexan, precis som hans klasskamrater. Men i högstadiet räckte det nog gott och väl med att läsa extra engelska och svenska/matte i stället. Min son har en grav språkstörning, där det enda som märks är att han har svårt att återberätta och svårt att förstå allt han läser. Jag misstänker att han även har ADD. För mig kom det som en chock när de nya lärarna plötsligt sa det som jag anat i många år. Kanske är det så för fler barn, att det där extra språket tar mer energi än vad det ger tillbaka.
Skrivet av    Samiralva

Artiklar från Familjeliv