Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Assistent på dagis??

Skrivet av Matilda m N-99&A-03
Har något av era barn det??
Min son har ingen diagnos, man har bara konstaterat att han är sen inom de flesta områden. Han blir 2 år i oktober, men går inte än. Han började krypa vid 17 månader. Det är inte bara motoriskt han är sen som sagt utan med det mesta.
Är det möjligt att få assistent på dagis fast man inte har en diagnos. Känns ju som det är svårt om man vet vad det är för "fel" på barnet.

Han har precis börjat på dagis och han kräver ju endel tid av personalen. Hemma är han jätteduktig på att leka själv, men tyvärr funkar nog inte det riktigt på dagis eftersom han inte får vara i fred där på samma sätt som hemma.
Svar på tråden: Assistent på dagis??

Nej men

den avdelningen som min son gick på (han är numera skolbarn!) hade alltid större personaltäthet. Det fungerade så att det alltid fanns en som kunde finnas där för honom, men att de delade på ansvaret. Det har fungerat bra och all personal har varit delaktiga i insatser och åtgärder.
Skrivet av    Linda, M och twinsen

Hej!

Douglas behöver stöd i de flesta dagissituationer och har haft assistent sedan han började på dagis vid 19 månaders ålder. Första året hade han inte assistent hela tiden utan bara halva dagar. Nu har han dock assistent hela tiden. Douglas har ju iofs en diagnos, men eftersom det är en sån ovanlig så är det ingen som vet något om framtiden ändå. Tror inte att diagnosen är det viktiga. Snarare hur mycket hjälp barnet behöver. Kanske det inte alltid behövs en assistent utan \"bara\" en extra resurs i barngruppen. Tycker att du ska stå på dig och kräva hjälp till din son! Ring rektorn till den skola som dagiset hör till. Innan Douglas började på dagis hade vi skrivit ett långt brev om honom och vilket stöd han behövde. Då förstod de också att detta var inte något som den vanliga personalen skulle hinna med. Lycka till!
Skrivet av    Susanne m Douglas 030122 & Ella 050120

Albin har en resurs...

...på förskolan. Hon kommer att ha hand om honom och jobbar de tider han är där. Vi håller på med inskolningen och än så länge fungerar det bara sådär....iallafall med maten men jag hoppas att det snart löser sig. För oss var det inga som helst problem att få en resurs. Vi fick läkarintyg som vi skickade in till rektorn och sen var hon här en gång och träffade oss och sen anställde de resursen. Kram
Skrivet av    Maria med Emelie&Albin

Glömde...

...ju säga att Albin inte heller har någon diagnos.
Skrivet av    Maria med Emelie&Albin

Tack för era svar..

vi ska på läkarbesök snart igen så då ska jag prata lite med läkaren om det. Ska även höra på dagis hur mycket de är i behov av mer hjälp.
Skrivet av    Matilda m N-99&A-03

Ja

Vår flicka var 2.8 år när hon började på dagis, behöde/behöver hjälp med allt och vi har ass heltid. Kommer inte ihåg om vi fått diagnos då. Tycker det är bra för det skulle vara svårt att kunna hävda sig själv och få hjälp i en stor barngrupp.
Skrivet av    Stina

Amanda har

ingen särskild resurs. Hon behöver inte så mycket hjälp numera i sin vardag men behöver ständig tillsyn och mycket hjälp med medicinering. Hon går på ett resursdagis för barn med astam och/eller svåra födoämnesallergier och när hon började där anställdes en extra personal på halvtid som stöd för hela gruppen.
Skrivet av    Cecilia m. små troll

Inte assistent men...

Vår son har ingen assistent men de anställdes en extra personal på 4 h /dag så att sonen kunde få extrastöd men den utförs av den ordinarie personalen. Detta var under Vt-2005. Allt eftersom våren gick och sonen fick diagnosen grav språkstörning, utv.försening har vi drivit frågan om språkförskola, mer extra resurs m.m. Kontaktade alla politiker och tjatade m.m. Det verkar dock som det givit lite resultat. Nu har sonens avdelning fått en specialpedagog på 30h / v utöver den ordinarie personalen. Det känns underbart! Sedan kommer det en talpedagog en gång i veckan och jobbar med honom samt handleder personalen. Så nu känner vi oss trygga inför detta läsåret!
Skrivet av    Molleom

Artiklar från Familjeliv