Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Lite frågor om dagis

Skrivet av Silverkarin
Maja och Björn ska börja skolas in på dagis i mitten av september, alltså vid drygt ett års ålder. Jag får lite reaktioner från omgivningen på att det skulle vara alldeles för tidigt etc, men jag känner mig ganska övertygad om att det kommer funka bra, eftersom de kommer att vara med varandra samt att de bara kommer gå 4 korta dagar i veckan.

Maja har tagit ett par steg och Björn kommer troligen inte kunna gå när de börjar och de kan inte äta själva än. Är det för tidigt, vad tycker ni? vad har ni andra för erfarenheter av dagisinskolning och tvillingar på dagis?
Svar på tråden: Lite frågor om dagis

Barnskötare och tvillingmamma

är jag, och jag måste få säga: tänk vad folk ska lägga sig i hur man själv väljer att uppfostra sina barn!!=) Jag säger så här: ibland vid dagisstart har man inga alternativ, man har kommit in på den och den kursen, föräldraledighetsdagarna har tagit slut osv. Man måste helt enkelt sätta in barnen. Men jag tror också att man som förälder vet när det KAN vara dags för sitt barn, om det blir bra eller inte?... För det första: en ettåring är BRA mycket lättare att skola in än ett barn som hunnit blivit lite äldre. De är då inne i en bra period, har inga problem med separationer osv. Ett lite äldre barn har hunnit skapa sig en bild av omvärlden och kan bli mycket tuffare att skola in. Känner du att du får kontakt med barnets ansvarsfröken så kommer du ha full tillit till att dina barn kommer ha en bra inskolningstid...=) Som du själv skriver; de har ju varandra, har privilegiet att få gå bara 4 dagar och korta dessutom. Det blir ju en jättebra mjukstart?!=) De här med att de inte går och äter själva-oroa dig inte, hjärtat...=) Jag jobbar på småbarnsavdelning och vi har alltid några i början som inte går. De barnen tar man vagn till vid promenader, och ute sitter man ju med dem i sandlådan, de gungar osv. Oftast brukar dagisstarten vara en rolig kick för barn som inte går, det brukar inte ta många veckor innan de flesta går, heller, för de ser ju alla kompisar runt omkring som går och då måste ju \"JAG\" också kunna....=) de inspireras av varandra!=) Känner du att dina barn är redo, att du är redo att släppa ifrån dig dem, då ÄR ni det. Det är inget du ska behöva stå för inför andra. Säg det som det är till dem: jag tycker vi är redo!! Det kommer gå bra!=) Varmt lycka till-återkom med hur det går?!.... kram
Skrivet av    Ulrica m Simon o Victor 6 år

Mina...

började gå efter en vecka på dagis :) Här älskas dagis över allt annat och har gjort hela tiden så för oss var det rätt beslut :) Kan även tillägga att de tyckte nog att mamma var lite tråkig som inte orkade något under semestern då de var hemma för nu har jag ett par mycket gladare och harmoniska tjejer nu när dagis börjat igen :) Nu går inte mina så länge heller (2 dagar 9-15.30, 2 dagar 9-14 och hemma en dag...) men som sagt de älskar dagis :)
Skrivet av    Jessica m. Saga & Nora + Barry bf 28/9 (v.36)

Mina två stora barn

började båda dagis vid 13 mån ålder. Då hade de båda börjat gå, men flickan kröp mest ändå - men övergav krypningen helt efter ett par veckor på dagis :) Tvillingarna började inte förrän vid 18 mån ålder. Men det för att det föll sig så iom att de fyller år i februari, och det kändes lite lönt att skola in dem på våren, så de fick börja på hösten istället. Den minsta nu är 14 månader, och hon börjar dagis nu. Men hon är stor och stadig för sin ålder och har gått i några månader redan. Jag vet ju att det funkar bra även om barna inte går själva vid dagisstart, men det känns ändå lite tryggare om de är såpass stadiga att de inte blir omkull- och översprungna... På avd där mina tre minsta går nu är Cornelia dessutom yngst, där finns några 2-åringar, men sen är det större barn. Men jag tror nog det kommer gå bra för Maja och Björn, dagis är roligt :) och jag tror också det är en bra ålder att börja när de är mellan 1-1½ :)
Skrivet av    marikamfem

TACK

För ett så uttömmande och peppande svar! Nu känns det mycket mer okej med dagis. Det kändes okej tidigare också, men då var det mest en känsla liksom. Jag återkommer med inskolningsrapport.. Kram :o)
Skrivet av    Silverkarin

Skönt

att höra! Maja och Björn kommer ha ungefär samma dagistider som Saga och Nora och det verkar ju funka bra :)
Skrivet av    Silverkarin

Tack

för svar! Nu känns det helt okej med dagisstart. Kram!
Skrivet av    Silverkarin

Artiklar från Familjeliv