Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Lite orolig igen...

Skrivet av Elyzabel
...det kommer i omgångar.
MIn smala son...nyligen fyllda 5 och så stolt över att vara "stor". Fortfarande hyfsat omedveten om sin litenhet...jag är så rädd att han ska bli sårad den dagen han kommer till insikt.
Han är ca 105 cm lång och väger under 16 kg. Lillebror 2½ år väger mer såklart.
Han har ju inget underhudsfett alls...ingen rumpa, byxorna glider lätt av.
NU när han fyllde 5 bestämde han att han skulle sluta med välling. Han har ätigt en flaska morgon och kväll. Jag är livrädd att han nu ska falla ur pga det! Det är ändå 4 dl näringsrik kost som försvinner. Och han äter ju mkt mindre av ersättningsmålen.
Vad tror ni? Vad kan man göra?
Svar på tråden: Lite orolig igen...

Ibland kan det öka aptiten

tror jag, att sluta med vällingen. Den mättar ju så mycket. Gör oboj, men häll i en skvätt grädde i mjölken. eller varm choklad med sprutgrädde (sprutgrädden var en hit hos oss. Den är inte lika kaloririk som vanlig vispgrädde, men ack så mycket enklare). Har också en tjej som alltid varit liten och jag förstår din oro. Varje gång man ska ändra något i maten så känns det jättenervöst. Man måste liksom ha en plan för vad man ska ersätta det man tar bort med, och som ger lika mycket kalorier. Och vara överens med barnet om det. Det är jättesvårt att ta bort något man vet är nyttigt, men barnen blir ju stora, de måste få bli släppa \"bäbifasonerna\", och vill han själv så kanske han själv har en plan vad han vill ha istället. Min tjej har till slut fått ta till kosttillskott, för hon vill helst inte äta frukost alls, och kvällsmål behöver hon också, fast hon är 15 år nu, för att växa som hon ska. Hon får Sempers Minimax chokladdrycker via dietist, det är 240 kcal i varje och hon dricker två om dagen, ungefär. Styrkekramar och Lycka till!
Skrivet av    Pia

Sluta vi slutade med välling

med vår nu snart 6åring när han var knappa 5 år. oxå liten och tunn då vid nästan 5 var han 102cm och vägde 15,5kg det har nu gått nästan ett år och han växer lika lite som innan men han har gått upp till nästan 18kg. Han har inte direkt underhudsfett men det \"ska\" en 5-6-åring inte ha (enligt vår läkare och BVC). 5-6-åring ska vara super smal nästan helt utan underhudsfett och man bör kunna ser revben om barnet står normalt t.om. Det har idag tyvärr blivit så att barn är lite rundare så \"medel\" barnet är inte så smalt som det borde vara om man säger så.
Skrivet av    Åsa

Tack för svar + bild

Tack för era svar. Här är en bild på min 5-åring i sommras. Jag onskar mest han kunde få liiite mer rumpa i alla fall.. http://svenssons.mine.nu/a/bilder/b_svartvit.jpg
Skrivet av    Elyzabel

Ser ut som min

grabb gjorde kring 5. Iallafall ryggen. Super tanig med revben och kotor som syns. Nu är han lagt på sig lite och är framför allt muskulösare. (med rumpa ex.) Kring 5 lärde sig min son cykla han fick oxå lov att börja gå ut och leka, gå till kompisar etc själv. Det har skapat aptit. Kanske kan ni prova något liknande? Han har någon kompis som är smalis och förblivit det men de är innesittar kompisar. TV, video etc efter dagis/skolan. Min grabb ser inte ens på Bolibompa mera. Sedan hjälpte det som sagt att sluta med vällingen. Den var nog en riktig aptit dödare.
Skrivet av    Åsa

Hej!

Tänk att jag tittade på fotot av din son och de var som en spegelbild av min åttaåring. Jag läser om hur din oro kommer i omgångar och precis så känner jag också - det kommerofta när jag t.ex ser min son naken eller när han precis som på bilden - kurar ihop i sängen. Då kan jag bli alldeles gråtfärdig och titta på hans stora knän och de magra låren, höfterna som bär kaslonger i storlek 110 fortfarande och revbenen. Blir rädd att andra ska skratta, att de ska titta med medlidande fast man själv vet att han äter och skrattar och leker och är som han är. Bilden du visar är så himla fin och jag fylls av värme inför din lilla , men ofantligt söta femåring som ligger där och kurar - han är ju bedårande! När min åttaåring, som väger 18 kilo och alltid fryser och har växtvärk, provar byxor i affären ramlar de av, han har hittat ett jättebra skärp med resår som han drar åt så vi tror att magen ska gå av. Det känns ofantligt skönt att läsa om något jag själv kunnat skriva. Om du är orolig att han ska sluta växa efter vällingen kan du kanske be en dietist skriva ut Minimax ett tag - det fick Jens och det innehåller mycket fett och vitaminer. Usch, nu blev jag alldeles gråtmild av lättnad över att få läsa allt ni skriver, jag har känt mig oerhört ensam med min oro - det talas mycket mer om barnfetma än magra barn och eftersom Jens är frisk räknas det liksom inte om jag är orolig. Men HUR får man barn att gå UPP i vikt???? Tusen kramar
Skrivet av    Tova

måste bara förtydliga

...jag skrev att din son var en spegelbild och att jag tittade på min sons magra ben och så... Jag menar naturligtvis inte din son - det är mina tankar över MITT barns kropp...
Skrivet av    Tova

Vad fint

Jag blev jätteglad av dina ord! Känner så väl igen det där med stora knän och byxor som bara hänger. Jag oroar mig egentligen inte över hans hälsa...men över hur han ska bli behandlad av andra barn i skolan sen...och hur JAG ska lyckas få honom så självsäker att inga ord sårar honom och så bra person att han alltid får bra kompisar. Jag blir jätteglad när du skriver att han är fin. Han ligger och värmer sig i solen på badbryggan min älskling på kortet.
Skrivet av    Elyzabel

:-)

Ja, fotot är verkligen fantastiskt! Det ser så lugnt och nästan andaktsfullt ut - man ser hur solen värmer ryggen - det ser ut som om han ligger där och bara njuter :-) Det du skriver om att du inte oroar dig över din sons hälsa - tänk att jag gör ju det rätt ofta - faller i tankar om han har brist på något eller är allergisk och så vidare. Precis som du berättar är jag också orolig för att han ska bli retad och förminskad i skolan...det är en ständig oro som bleknar när jag ser hur framåt och glad han är. Jag själv är ju helt kär och kan bara sitta och titta på hans små brunbrända smala ben - jag känner sådan ömhet för vad de ska bära och det enda jag önskar är att han mår bra precis som han är. Varma kramar från Tova!
Skrivet av    Tova

Min tjej......

.. är liten och tunn och faller lätt i vak när hon blir sjuk då hennes aptit blir noll. Jag fick råd från skolsyster att ge henne extra med B-vitaminer som kan ge lite bättre aptit till barn som våra som inte är storätare. Kolla med BVC först. Min dotter var 7 år när hon började äte lite extra och det har hjälpt henne. Hon är fortfarande tunn men \"hälsosamt\" tunn. När hon var 5 år var hon 111 cm lång och vägde 16 kg så hon var tunnar än din kille. Lycka till!
Skrivet av    waWa

Ser helt normal ut

Jag har en son som är 6 och alltid ätit litet och varit mycket aktiv. I 2 års tid vägde han runt 16 kg (mellan 3-5 års ålder. Äntligen har det nu lossnat och han har ökat på till ca 18 kg - yippee! Han har en jättefin smal och litet muskulös kropp men snudd på ingen rumpa och absolut inget underhudsfett. Kanske något händer mellan 5-6 år för de blir mer fysiskt aktiva då och behöver äta mer för att orka. Man kan dessutom resonera med dem att de måste äta mer för att växa och bli som kompisarna etc. Det har iallafall gradvis börja gå i rätt riktning för oss även om han är smal som en speta. Men som ovanstående skriver, det skall de ju vara i 5-6årsåldern. Och jag måste säga att några av kompisarna är ju litet lönnfeta faktiskt... inte bra heller ju. Simma lugnt och lycka till!
Skrivet av    Fjuttnisses mamma

Artiklar från Familjeliv