Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vin och läsk!?

Skrivet av Pellis
Nu måste jag fråga alla kloka mammor och pappor här inne. Vi har tre barn snart 4, 10 och 12 år. Min fråga gäller de stora barnen och deras läskdrickande. Vi är stenhårda med att de bara får dricka läsk på helger och vid ngt festligt tillfälle. Dock nu under semestern (ej hela sommaren) har det blivit läsk lite då och då. Vill också påpeka att vi inte har några alkolproblem i familjen utan detta kan gälla ett glas vin. De stora pojkarna tycker att när vi dricker vin så får dom läsk, detta är ju oftast till maten under helgen MEN om vi skulle ta ETT glas vin en onsdagskväll exempelvis så tycker de också att dom ska få läsk. Visst kan vi avstå från vinet, men jag kan ändå känna att lite mer rättigheter borde man ha som vuxen. Eller? Vad tycker ni? Jag kanske har uttryckt mig luddigt...förstår ni vad jag menar?
Svar på tråden: Vin och läsk!?

Ni är vuxna

och bestämmer reglerna. Jag förstår barnens logik, men världen är inte rättvis liksom. Vuxna får bestämma en massa saker över sig själva som barn inte får. Jag kan också dricka ett glas vin på en onsdag, men skulle inte servera läsk till min dotter samtidigt bara för det. Jag antar att problemet ligger i hur ni ska motivera till barnen, eller missuppfattar jag? Det beror ju lite på vilken typ av dialog ni har om sånt här annars. VÅra barn är yngre (äldsta nio) så jag vet inte om argumenten blir annorlunda då, men de har försökt med liknande argument och vårt svar har helt enkelt varit att \"vi är vuxna och får göra såhär\". Typ. Orättviiiiist kommer det då, men tja...livet är inte rättvist.
Skrivet av    Mustardseed

Kör med samma princip

Vi kör också med principen att när vi dricker starköl eller vin får barnen läsk. Men ibland vill vi ha öl eller vin en kväll när vi glömt köpa läsk till barnen. Då brukar vi säga att det jämnar ut sig i långa loppet eftersom de ibland får läsk när vi dricker vatten, t.ex. på McDonalds, och att läsk är mer onyttigt för barn än vin är för vuxna.
Skrivet av    ullen61

vi har en

sodastream! Där gör barnen sitt dubbelvatten. Ibland blandar de i funlight & då tycker jag att det är som vanlig saft. Eller så har de i nypressad citron i sitt bubbelvatten.
Skrivet av    Petra

Läsk är färglagt socker med kolsyra

och inte bra. Dessutom så måste barn acceptera att vuxna kan få dricka något gott ibland utan att det serveras läsk för det. Jag tycker att du ska förklara så gott det går och sedan får de lov att acceptera det.
Skrivet av    Elisha

Enkelt

vi har aldrig läsk hemma. Köper en 2-liters pet när det handlas på torsdagen som brukar gå åt till fredagmiddagen på kvällen. Sedan är det slut och är det fram till nästa fredag. Inga diskussioner. Vi dricker inte alltid vin den gången de får läsk eftersom vi allt som oftast måste ut med bilen så här existerar inget sådant.
Skrivet av    Signe

Specialtillfällen

Läsk köps aldrig hem hit. Barnen dricker läsk om vi går på restaurant eller om vi är bortbjudna och det serveras. Jag tror inte på millimeterrättvisa och därför är de olika familjemedlemmarnas specialtillfällen inte nödvändigtvis kopplade till varandra. Men har de ett bra argument så kan jag servera något roligare än vatten till maten, oavsett vad jag dricker den dagen.
Skrivet av    Sofia*

Men hur

sskulle jag göra då som ofta tar ett glas vin till maten mitt i veckan? Inte sjutton innebär det att mina barn skall dricka saft eller läsk bara för det! Vin serveras när det passar med den mat som vi äter och det är inte många rätter där läsk är en smakhöjande måltidsdryck.
Skrivet av    Jämställd pappa

Stort TACK till er alla!

Nu har jag i alla fall fått svar på att mitt tänkande inte är fel vilket blir lättare att argumentera mot barnen att de inte går dricka läsk. De bor hos mig varannan vecka och hos sin pappa säger de att pappa har lovat att när han tar vin så får de läsk. De säger själva nämligen att de får dricka mer läsk hos honom. Min nuvarande man är diabetiker så vi är inga \"sockergrisar\" direkt! Tack än en gång!
Skrivet av    Pellis

Det är ni som bestämmer reglerna

Inte barnen. Det finns en avgörande skillnad. Alkohol i små doser har en viss nyttoeffekt. Läsk är alltid bara skadligt. Självklart försöker barnen med argument och det är bra att de är smarta MEN jag tycker bara man ska låta dem vinna på det om man tycker att det inte spelar ngn roll. Jag hade hållt fast vid läskförbudet dvs de tidigare läskreglerna.
Skrivet av    seven

Tycker du ja!

Om du skulle fråga mina barn är läsk smakförhöjare till _all_mat! Och vin kan de inte begripa hur jag kan dricka. Bluäk.
Skrivet av    Lilly

Ja allt är ju olika

men bara för att jag tycker om Cola med is och litet lime (vilket jag gör) så innebär det inte att jag tycker att det passar till allt. Kokt torsk med skirat smör, pepparot och potatis och cola - burrr. Eller Ängamat och Cola - dubbel burr. Men det är klart att vi kan bli enkelspåriga och amarikaniserade - dvs alla får vara barn vad gäller mat hela livet - gillar jag cola så dricker jag det till allt, gillar jag jelly så äter jag det varje dag, gillar jag supersöta flingor (trots att det är att likställa med godis) så äter jag det till frukost istället för att inta en frukost som ger mig det jag behöver för dagen. För mig är det obegripligt varför barn överhuvudtaget skall ha special mat, special dricka etc. Barn kan äta samma mat som vi vuxna och det kan de redan från det att de börjar äta mat. Visst när de var bebisar så fick man plocka bort mat innan man kryddade men i övrigt ingen special behandling.
Skrivet av    Jämställd pappa

Ytterligare en vinkling

Vi var hos min svägerska med familjer och skulle sova över från fredag till lördag. Min sambo och svåger ville ha öl till maten, svägerskan vin, och då sa hon att barnen får läsk eftersom föräldrarna dricker vin/öl. Så gör de alltid. OK, men nu hade vi två barn med oss varav den ena är knappt två och självklart inte får dricka läsk. Den andra är 8 år. Vi sa att vi helst såg vatten eller mjölk till maten men svägerskan kunde inte göra så mot sina barn, som hon uttryckte det. Själv tog jag vatten (mest bara för att visa henne att det gick :), men kompromissen blev att ungarna fick ett glas läsk och sedan vatten, och den yngsta skulle få mjölk om hon ville ha. Vi hoppades bara att hon inte skulle se att de andra barnen drack något annat och börja tjata. Visade sig vid bordet att hon bara ville ha vatten, så problemet löste sig visserligen. Men frågorna blir så klart (förutom den som Pellis ställde) om det verkligen är så väldans \"taskigt\" mot våra barn att de inte får precis samma som sina kusiner? Om de istället hade varit 15 och svägerskan ansåg att sina barn minsann ska få dricka lite vin till maten, måste vi verkligen låta våra barn dricka vin för att det inte ska vara \"taskigt och orättvist\"? Vi har våra regler i vår familj, och de har sina. Självklart sammanfaller de inte alltid, och vems regler ska man då gå efter? Tankar, reflektioner? Intresserad eftersom den minsta dottern kommer att bli större och förstå att storasyster minsann får dricka läsk men inte hon, osv.
Skrivet av    Liten77

Dina!

Du sätter de regler som gäller för dina barn! Varför skulle svägerskans regler vara överordnade dina bara för att ni befinner er hemma hos dem? Min syster och jag har väldigt olika regler, men jag säger ofta till mina barn som det är. Vuxna tycker olika och de får foga sig i de beslut jag tar! Däremot gör ofta våra olika regeler att jag måste fundera igenom mina för att kunna motivera dem för barnen och det är jättebra.
Skrivet av    Sofia*

ta seden dit man kommer

Jag tycker att reglerna hos den man besöker gäller eller om man är hos oss så gäller våra regler. Om det är ngt man absolut vill undvika t ex att introducera godis till små barn så kan man fråga om det och då t ex ge russin till minstingen när andra får godis. Om vi lovat våra barn godis och främmanden inte brukar äta godis så skulle det kännas taskigt att beröva våra barn det. Kan inte vara ngt farligt avsteg från sina regler utan ett enkelt konstaterande av att hos andra är det andra regler. Exemplet med vin tycker jag haltar eftersom det är både olagligt och direkt skadligt med alkohol.
Skrivet av    seven

Nej

Jag tar inte sedan dit jag kommer, men det behöver inte innebära att man är oförskämd eller ställer krav på att andra ska avstå. Serveras det läsk så kanske mina barn får ett litet glas till maten, men de får inte bälga i sig läsk bara för att det är ok för andra föräldrar. Inte heller får de sätta i sig godis, man kan avstå eller ta lite grand även om det står framme. Det lär jag mina barn. Inte heller får de gå från bordet eller fara runt som jehun inomhus, oavsett vad som gäller där vi är på besök. Jag vill att mina barn ska ha ett gott uppförande överallt. Och jag anser att ett gott upförande innebär vissa saker alltid, oavsett var man är.
Skrivet av    Sofia*

Tycker också att du får anpassa dig

Är man bjuden hem till någon så kommer man inte med synpunkter på vad som serveras om det inte är något man blir sjuk av. Det är oförskämt nästan oavsett hur du lägger fram det. måste ju inte bli läskparanoida bara för att alltfler barn bälgar i sig och blir feta. Sans och balans... Vill du ändå neka dina barn det som bjuds så kan du förstås göra det. Jag skulle tycka att du var lätt otrevlig och lite småstygg mot barnen helt ärligt samt att du var lite överdriven i dina omsorger. Den så kallade kompromissen är väl möjligen okej, så länge den gäller dina barn och inte andras.
Skrivet av    Malinau

håller faktiskt med..

Jag har svårt att förstå denna sockerhysteri, att det skulle vara så farligt att låta barnen tacka ja till läsk eller godis utanför den vanliga godisdagen, om man är bortbjuden. Jag minns själv lyckan i att hälsa på hos farmor eftersom hon hade en karamellskål som man alltid fick ta ett par stycken ur, oavsett vilken veckodag det var. Verkar lite snålt av föräldrar som inte kan unna sina barn små festliga avsteg från rutinerna. Enklaste sättet att minska läsk-konsumtionen hemma är ju att inte ha någon läsk hemma. Jag tycker det är svårare när det handlar om destruktiva och våldsamma spel, lekar, filmer som barnen kan ta del av hos kompisar. Men kanske har olika föräldrar olika känsliga punkter, vad man tycker är viktigt att begränsa..
Skrivet av    sisla

JAg lägger inte..

..några värderingar i vad de andra barnen gör. Det är upp till deras föräldrar. Mina regler kan ju inte gälla deras barn i deras hem! Men att jag skulle avstå från allt som jag tycker är viktigt för att jag befinner mig hemma hos någon annan tycker jag är fel! Man måste inte höljutt protestera mot det som serveras, man kan lite snyggt låta bli att ta av det som inte passar! Och som jag skrev ovan; jag har bra argument för de regler jag har. När argumenten faller så omvärderar jag dem! Jag måste ju visa mina barn att det jag tror på tror jag på, oavsett vad andra människor tycker och tänker och gör. Men jag kan kompromissa om vissa saker och visar tydligt mina barn vilka saker detta gäller. Men jag kan lova dig att den gången gästernas 7-åring satte sig och såg på sagan om ringen efter maten så fick min 7-åring ändå inte se. För vissa saker kompromissar jag inte om, oavsett vem jag är hos!
Skrivet av    Sofia*

Inga godisdagar

Vi har ingen godisdag utan tillåter godis, i måttliga mängder, när tillfället passar! Men det var inte måttlighet jag vände mig emot, utan att jag inte skulle bestämma över mina barn bara för att vi var bortbjudna. Att mina regler skulle vara underställda andras bara för att vi är i deras hem. Mina regler gäller för mina barn oavsett var vi är. Men dessa regeler är inte på någotvis stenhårda och utesluter inte allt socker, men begränsar det. Precis som det jag lär mina barn i allt övrigt, lagom är bäst och håll dig till de normala sociala regler som finns. (även om det finns andra runt omkring som går över gränserna).
Skrivet av    Sofia*

Oj, oj, oj....

Hetsa inte upp dig:) Jag ger inte mina ungar allt de vill ha; läsk etc. Men frågar du dom så skulle de tycka att Cola passar till _all_ mat!
Skrivet av    Lilly

Den så kallade sockerhysterin

Består i mitt fall dels av att min sambo, dvs pappan till båda barnen som det handlade om i detta fall, är diabetiker typ 1, och det finns en liten (om än minimal) risk att den kan ärvas. Eftersom jag lever med en diabetiker och vet om alla konsekvenser och följdsjukdomar (dvs han kommer med största sannolikhet att dö i förtid) är jag så klart nojig för mina barns skull. Dels så är min dotter (knapp 2 år) tydligen väldigt mottaglig för socker, blir som nästan hög av det, vilket jag tycker är läskigt att se hur hon blir så förändrad. Jag har inget emot att det serveras lite gott ibland, tex till fikat när man är bortbjuden, men det blir så väldans mycket så väldans lätt. Det räcker ju med att man en vecka är först hos farmor och äter bullar, sen hos en kompis och äter glass, sen är det två som fyllde år på dagis/fritids och det serverades glass och saft och kakor, och sen så ska det ätas lördagsgodis. Jag tycker att det blir för mycket då, och vill helst att det ska vara vi som kan unna barnen något istället för att vi måste hålla igen och äta sund jämt för att någon annan ger mitt barn sötsaker. (Återigen långt och svamligt :)
Skrivet av    Liten77

ehh

ett gott uppförande är väl just att tacka och ta emot på det som bjuds. Inte kräva andra menyer. Vem har talat om att bälga i sig läsk eller vräka i sig godis?
Skrivet av    seven

om du inte kan

unna dina barn godis/läsk när ni är bortbjudna (hur ofta är ni det? Är det varje dag/ flera gånger i veckan kan det möjligen vara ett problem) då är det ngt du får ta med dina barn innan ni går dit. \"Ni får inte äta godis/läsk även om det bjuds\" Säger du så tycker jag dessutom att du är ganska taskig mot dina barn, förutsatt att det inte finns några akuta medicinska skäl.
Skrivet av    seven

Jo det kan jag!

Det är inte det det här handlar om, som jag ser det. Utan om det är mina regler som gäller för mina barn även om vi är bortbjudna! Ingenstans har jag skrivit att mina barn aldrig får läsk eller godis. Jag har bara skrivit att det är jag och min man som beslutar om barnen ska få det och i vilken omfattning de får ta av det som serveras. Inte andra människors regler om att det tex måste serveras läsk till alla barn bara för att de vuxna dricker vin. Sern kan inte jag tycka att det är elakt att undanhålla sådant från barn. Socker är nutidens värsta hälsofiende. I vår familj begränsar vi allt som är skadligt, även om vi inte utesluter vare sig socker eller alkohol helt.
Skrivet av    Sofia*

VEm har pratat om att kräva andra menyer?

Här handlade det om att få vatten i stället för läsk. Det tror jag att de flesta kan ställa upp på. Och jag anser inte att man måste tacka och ta emot av allt som bjuds, man kan avböja från sådant som man inte vill ha på ett snyggt sätt utan att kräva att det ska ersättas. Serveras det saltgurka eller starköl till exempel så avstår jag helst, och anser mig inte vara oartig för det.
Skrivet av    Sofia*

Nej det var inte dej jag

hetsade upp mig på utan på att alltförmånga vuxna tror att de måste tillmötesgå barnens önskan för det mesta.
Skrivet av    Jämställd pappa

Artiklar från Familjeliv