Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Min son är som fixerad vid fula ord som

Skrivet av Mamman
"fuck", "motherfuck", "kuk", "knulla". Vi har tittat på Kopps, Jalla Jalla, och Snuten i Hollywood.

Nästan i de flesta filmer används ju sådana ord. Sen får jag heta dumma mamma, "Jag hatar dig". Om jag säger ifrån eller bli arg.
Det är som om han vill provocera.hela tiden. Jag blir förstås jättearg. Har t om dragit in TV-tittande, veckopeng, Datortid på grund av hans dåliga uppförande. Det håller en tid sen är han tillbaka igen på samma. Vet inte om jag gör något fel. Han har liksom alltid varit sådan. Det är som om konsekvenser inte biter på honom.
Han är nio år och har just börjat åk 3.
Svar på tråden: Min son är som fixerad vid fula ord som

Ord

Vi diskuterar ofta språk här hemma. Jag menar att svordomar finns till för att man ska kunna förstärka det man vill säg. Det innebär att använder man dem till vardags finns det inget att ta till när fel lag gör mål i hockyn! Vi pratar myucket om vilka signaler man sänder till folk som inte känner en genom språket. Utifrån dessa samtal sätter jag sedan stenhårt att jag inte vill höra obefogade svordomar. Det är ok att säga vad som helst nbär amn slår i lilltån, men man tilltalar inte någon med en svordom. Mina barn provar naturligtvis att använda svordomar och jag kommenterar om det var rätt eller fel tillfälle. Men jag gör ofta inge stora saker av det utan bara en enkel kommentar.
Skrivet av    Sofia*

svårt

vid viss ålder är det kul med fula ord. Men det du genomlider med din son bevisar bara det jag alltid har trott. Att straff inte leder till någon bestående förbättring. Om din son inte själv inser att det är till nackdel för honom att hålla på och svära så kommer han snabbt att glömma förmaningar och förbud. Och straffen vänjer man sig vid ganska fort. Jag håller med Sofia här ovan, försök att få din son att förstå vad händer om man säger fula ord och varför man inte ska göra det.
Skrivet av    höstmamman

Han är väldigt intresserad av sex

kanske är barn det idag mer än när jag själv var liten i den åldern. Ibland får han för sig att han ska göra \"porrfilm\" med en kompis. Då har han lånat Digitalkameran som har filmfunktion och de har filmat varandra nakna eller snoppar. Sen raderade han ut detta förstås. Men jag förstod att de gjort något sådant. Porrfilm har jag aldrig haft hemma. Han ser ju på löpsedlar och kan också titta snabbt i en herrtidning på Bensinmacken. En del tobaksaffärer har ju också Porrtidningar. Kanske är det olika på barn, men jag har inte sett andra i den åldern vara så intresserade av sex, eller har jag fel? Men det som är värre tycker jag är när han säger \"har Mamma sugit kuk?\". Det känns inte okej. Vet liksom inte längre om jag ska bli arg eller bara säga att han inte ska säga sådant hemma.
Skrivet av    Mamman

Det är inte ok!!!

Min son är 10 år, och jag skulle aldrig i livet tolerera sånt snack.Aldrig aldrig aldrig. Vet att det är lika hemma hos de pojkar min son är med. Några tankar från mig: -Porrfilm?? Hur kommer han på den tanken om han aldrig sett porrfilm? Då måste han ha sett det nån annanstans. Internet? Hos någon kompis? Hos någon annan? Ställ honom mot väggen o ta reda på! Om du inte gillar porrfilm själv, förklara varför! Hela tiden gäller det att komma ihåg att han är ett barn, och du är den vuxne, och det är du som bestämmer reglerna i ert hem. Det torde också vara läge att fundera över hans datorvanor, samt vilka kompisar han umgås med. Finns det risk för att han börjat umgås med äldre killar? Finns det andra killar som vore bättre att umgås med. Bjud hem dom isåfall! Kan du prata med hans lärare? Är det något de kunde prata om i klassen? Det kan ju vara nåt som alla killar håller på med. Jag vill uppmuntra dig att vara tydlig och säga ifrån. Det är inte ok för en 9-åring att fråga som du beskrev. Du överreagerar inte!!! Lycka till!
Skrivet av    Flugan

Porrfilm har han aldrig sett men porrtidningar

Jag vet att han berättade att han och en kompis hittade en i lekparken en gång. Det finns som jag skrev också in tobaksaffärerna, lite gömt men ändå synligt. Fula ord har han lärt sig från film som Jalla Jalla och Kopps som i sig inte är dåliga filmer. Kompisar kanske också. Snuten i Hollywood där är det mycket fuck, fuck, fuck. Internet hemma hos mig har barnspärr genom Norton Internet Security. Datorn står i vardagsrummet. Kanske har en äldre brorsa till honom tipsat eller visat. Det är svårt att alltid ha koll vad de gör hemma hos andra. Alla föräldrar har inte heller koll vad de gör vid datorn tror jag.
Skrivet av    Mamman

Sexualitet

Det är helt normalt att hans sexualitet vaknar och att han exprimenterar med den. Att de filmar varandra osv är nog inte helt ovanligt och jag tror inte att det på något vis är farligt. Men man nmåste göra klart för dem att det hela tiden måste vara på allas villkor, ingen får känna sig tvingad på något vis. När det gäller frågor typ \"\"har mamma sugit kuk\" så tror jag att det både är en test påv ad man kan säga och en provokation. JAg ahd ei det läget svarat att \"Suga kuk är inget vidare vackert sätt att prata om kärlek, och att jag inte har för avsikt att tala om mina sexuella erfarenheter med dig, de är privata\". Han har kanske inga andra ord för att uttrycka det han vill säga, om nu språkbruket är uppsnappat från kompisar och porrtidningar. Ge honom ord att tala om kroppen, kärlek och sexualitet på ett städat sätt.
Skrivet av    Sofia*

Ett tips;

Mycket händer i skolan, gå ihop några föräldrar och ta en myskväll med Era barn tillsammans, chips & cola eller vad ni vill. Hyr en film, gör lekar eller vad som helst, umgås. Va inte rädd för att fråga Era barn; ex: vet du vad det betyder, varför säger du så, vad menar du?! Ibland kan det ju va att det är mycket frustration, hävda sig för andra osv. Vi gjorde så i min sons krets, gav faktiskt bra resultat. Som sagt det handlar mycket om att se/visa gränser och det är inte alltid lätt själv. Lycka till!!!!!
Skrivet av    thessis

Så ta puckarna och skicka dem

tillbaka. Varför skall du acceptera hans ovårdade språk. Förklara för honom vad det egentligen är han säger. Vägra att kommunicera med honom om han använder fula ord. Etc. Men framför allt ge dig inte.
Skrivet av    Jämställd pappa

Tack

Delar din uppfattning helt. Barn i den ålder vet, har hört talas om mer än vad många föräldrar vågar tro. Min erfarenhet är att många är väsentligt mer avancerade i sina samtal kring sex än vad de flesta vuxna är. Om vi vuxna vågar lyssna så skulle vi få reda på mycket som vi skulle glädjas år (barns otroliga klokhet i och kring dessa frågor) men även mycket som skulle skrämma oss (barns erfarenheter som man önskar de skulle sluppit).
Skrivet av    Jämställd pappa

håller med dig! (imt)

:-))
Skrivet av    höstmamman

Artiklar från Familjeliv