Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hypotetisk fråga..

Skrivet av Klara
Läste något inlägg här nedan och började fundera på vad som egntligen händer om en bf och en uf inte bor i samma kommun. Så bestämmer sig bf för att flytta och vill ta barnet med sig. Uf motsätter sig det. Vad händer då? Får bf ta med sig barnet eller kan det bli dömt att flytta till uf? Säg att uf t ex bor 5 mil från bfs gamla kommun och bf vill flytta 100 mil. Blir det då dömt till ufs fördel eftersom denne bor närmare ursprungskommunen?
Svar på tråden: Hypotetisk fråga..

Troligen

Blir UF istället BF, men det kan också bero på en rad andra saker. Generellt kan man säga att om det står mellan två väl fungerande föräldrar med en lika god relation med barnet, är sannolikheten stor att barnet blir kvar hos i det här fallet UF som då blir BF.
Skrivet av    Malinau

Hypotetiskt svar

Jag tror att det saknar betydelse om uf bor närmare ursprungskommunen eller inte, barnet skulle ju inte bo kvar i ursprungskommunen även om uf hamnade hos bf. Eftersom nu det är tvunget att vara så att en är uf och en är bf, även om boendet är uppdelat exakt lika tidsmässigt - och hur den fördelningen ser ut, talar du inte om i din hypofråga. Jag tror som följer, helt oberoende av närheten till ursprungskommunen och helt beroende på hur boendet varit fördelat innan: 1. Om uf endast har vh-umgänge, så kommer barnet sannolikt att flyttas med (om man uttrycker det så) bf eftersom bf är den som barnet sannolikt har starkare band till och känner sig mest \"hemma med\". 2. Om 50/50-boende föreligger, så är nog chansen något större att barnet \"hamnar hos\" tidigare uf - eftersom denna bor kvar i barnets invanda miljö. Hela tiden beaktas sannolikt också det faktum att barnet kommer att få ett begränsat umgänge med en av föräldrarna pga avståndet. Vid 50/50 innan flytten, kommer barnet att bo kvar i sin delvis invanda miljö om det bor hos uf istället för att flytta med bf (barnet förlorar stor kontakt med ena föräldern, vilket det skulle ha gjort även om det flyttat - men får ha kvar sin invanda miljö). Vid vh-umgänge överväger tryggheten med bf föräldern fördelen med den invanda varannan-helg-miljön, barnet har dessutom redan begränsat umgänge med uf och skillnaden där blir marginell. Jösses, det kanske blev rörigt -men det var ett hypotetiskt \"jag tror\" svar, men ingenstans tror jag att närheten till ursprungskommunen är avgörande - barnet bor ju inte kvar i den i vilket fall.
Skrivet av    Inki

Eftersom det var en...

...hypotetisk fråga så tänkte jag inte på att skriva något om hur mycket barnet bodde hos den ene eller andre föräldern. Sorry... Men jag tänkte mig nog en bf som hade större delen av boendet och en vh uf.
Skrivet av    Klara

Då saknar närheten till

urpsrungskommunen helt betydelse, det är fullständigt klart. Man talar ju om barnets hemmiljö och barnets föräldrar när det gäller flytt. Man har ju inget umgänge med ursprungskommunen.
Skrivet av    Inki

Det lät kul... :-)

Tänka sig, varannan helg bor jag hos min uf och varannan helg hos min ursprungskommun... :-) Får man bo hemma hos någon i kommunstyrelsen då eller??? Ursäkta tramset, men man får väl vara tramsig när man är trött så här en fredagkväll ;-) Allvarligt talat så undrade jag mer hur mycket det skulle betyda att om barnet hamnade hos uf i detta fall så hade det ju haft närmare till sina gamla kompisar etc. (5 mil istället för 100 mil.)
Skrivet av    Klara

Ingen hänsyn tas till

var kompisarna bor, vid ett sådant tillfälle. Det är jag helt säker på, 5 mil är långt. Nya kompisar får det bli för barnet. Det är ju heller inte säkert att uf har lust att skjutsa barnet till kompisarna 5 mil bort särskilt ofta.
Skrivet av    Inki

I mitt fall

så bor jag 50 mil bort och exet flyttade 7 mil till annan kommun, så det är väl inte riktigt samma sak, men det man säger är att barnet bott med mamman och att det gör att mamman även framöver blir bf i princip oavsett. Hade jag däremot bott i samma kommun och kunnat erbjuda samma skola/fritids så hade det mycket möjligt kunna bli jag som var bf.
Skrivet av    Pappa F.

Artiklar från Familjeliv