Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

och igen...

Skrivet av Annica
Ammade/ammar ni era barn fullt eller ger/gav ni ersättning i någon form? Och hur mycket gick era upp? BVC tycker att Vilma går upp lite för lite då hon går upp 100g på en vecka.
Svar på tråden: och igen...

Ammade

jag ammade från det C var 2 månader tills han var 11, då slutade han själv. :) (innan jag ammade hade han sond + att jag ammade när han orkade då han inte klarade av att suga pga att han var välidgt sjuk, sonden hade vi sedan i tre månader hemma, jag pumpade ur det han fick i sonden, den ungen har alltid AVSKYTT välling och annat dylikt..) C gick INTE upp lika mkt som Vilma, men vår BVC-ssk är lugn.. hon VET att barn är olika, hon tittar på hur barnet mår osv, innan hon hetsar upp sig. =) (C var jättemager, gick inte upp hur mkt han än fick äta, nu som snart 6-åring väger han 18 kg till sina 109 cm, ganska lagom tycker jag det ser ut som) NU är det sovdags, tror min lilla unge börjar bli trött nu. ;-)
Skrivet av    anne.h med fyra perfekta barn. ;-)

Hej igen

Vi sondade och ammade de första sju veckorna, sedan ammade Emil fullt själv. Jag ville inte ge honom någon ersättning pga hans tarmsjukdom utan pumpade och ammade om vartannat. Emil gick upp väldigt dåligt i början tills han började må bättre (han fick stomi under en period, mådde toppen) då han började gå upp massor, typ 300 gram i veckan. 100 gram gick han upp när det var mer normalt. Ammar Vilma eller ger ni ersättning? Det kan ju vara svårt att få små trötta barn att amma ordentligt, vi fick lite grymma råd från vår logoped som att klä av stackars Emil och i värsta fall torka honom med en tvättlapp med kallvatten....
Skrivet av    Lotta

helammar...

sedan Vilma var 5 dagar gammal. Hon gick upp bra den första veckan sedan gick hon ner för att sedan gå upp 50g, 110g och nu 170g!!! på en vecka. Men jag märker ju att hon inte orkar äta lika länge (p.g.a. sitt hjärtfel) så dåfår hon vila en stund och när hon vaknar till en kort stund senare så väcker jag till henne med att byta på henne så får hon i sig lite mer. Jag har läst mig till och hört att barn med DS har lite av en egen kurva och att det kan gå lite upp och ner i början.
Skrivet av    Annica

Egen kurva...

Det stämmer att barn med DS har en egen kurva. Har fått en ifrån habiliteringen. Tycker det verkar som din flicka ökar jätte bra i vikt. Du behöver säkert inte vara orolig. Här är en sida där du kan skriva ut kurvan för barn med DS till du träffar hab. http://www.growthcharts.com/charts/DS/charts.htm Julia är nu fyra veckor och väger ca. 4600 gr. Så hon är inte så stor men hon följer sin kurva jätte fint och det är ju huvudsaken att de följer sin egna kurva. Se det som possitivt att hon inte är för stor när hon har hjärtfel. Då måste ju hjärtat jobba ännu mera. När Julia var lite förkyld så ökade hon bara 50 gram på två veckor så 100 gram på en vecka är perfekt! Njut av din bebis och oroa dig inte för vikten, den kommer! Kram / Anneli och Julia
Skrivet av    Anneli & Julia

Välkommen

Välkommen till gruppen! Jag ammade aldrig för min pojke orkade inte suga, så han är uppfödd på ersättning efter 3 veckors ålder. Angående bvc så blev jag snabbt rätt så trött på dom. Att tex inte ta reda på att barn med ds har en egen tillväxtkurva när man får ett sådant barn i sin vård är ju lite lojt, kan man tycka. Givetvis kan man ha mer eller mindre tur med individer, men jag har många liknande erfarenheter och därför avpolletterade jag bvc gansk asnart, jag fick ju aldrig någon hjälp, de hade inget driv att ta reda på något åt mig heller, så när jag frågade dem saker blev det mest missförstånd och krångel och mera oro för mig. Numera går jag och mäter/väger/tar sprutor, men inget utöver det. Mitt råd till dig är att söka knyta en kontakt med ngn läkare/sköterska som har erfarenhet av barn med ds, och se till att du får gå på kontroller/samtal där istället. Kanske kan hab hjälpa till, eller barnmottagnigen på ert sjukhus? För mig har det i allafall fungerat mycket bättre att göra så. Lycka till och må så bra. Hälsningar från Prissan och Baby D
Skrivet av    Prissan och Baby D

Ammade inte

Linnea sondmatades de 3 första månaderna pga sitt hjärtfel, hon orkade inte suga alls. Första veckan pumpade jag ur bröstmjölk, sen fick hon tillägg. Hon vägde strax under 5 kg när hon opererades vid 3 mån.
Skrivet av    ulla m Linnea 8 år

Samma här

Vi går ju hos samma sköterska och hon har ofta oroat sig för Angelicas viktkurva, men tittar man på ds-kurvan har hon ökat perfekt hela tiden! Annars tycker jag att jag har fått mycket stöd på BVC och undrar man om något kollar hon alltid upp det och ringer så fort hon har fått veta. Läkaren har sagt att vi inte behöver stirra på kurvan, för Angelica ser ut att må bra och har även lite \"hull\" och efter det har hon inte tagit upp det så mycket. Jag ammade helt tills Angelica var 6 månader, även om hon tyckte att jag kunde ge lite ersättning. Jag struntade helt enkelt i det. Angelica fick hjärtsvikt när hon var 3 månader och då ammade jag hur mycket som helst, utan att hon gick upp, men det var ju för att hjärtat tog all energi. När det var åtgärdat åt hon mindre igen, men ökade ändå i vikt.
Skrivet av    Charlotta

Ammade och

på natten matade pappa med nappflaska - fast det ver ju bröstmjölk i den ;-) Han behövde flaskmatas på natten av två skäl; främst var det för att jag inte skulle få någon sömn om jag dels skulle amma hans tvillingsyster och honom, dels för att han, pga av hjärtfelet, tog så lång tid på sig att amma att han inte hann få i sig tillräckligt. Det krävdes mindre energi från honom att använda nappflaska. Däremot jag jag FAST besluten om att han SKULLE ha bröstmjölk så jag pumpade ut under dagen åt honom. Vi bara vägde på BVC och sen ringde jag till barnkliniken och gav dem veckans siffror. Det var alltså läkarna som hade koll. Eftersom han har två mycket bra läkare så kände vi oss helt trygga.
Skrivet av    Linda, M och twinsen

Egen kurva rätt

och den följde hans läkare.
Skrivet av    Linda, M och twinsen

Ammade

Min pojk var riktigt tjock när han föddes, men tappade ganska mycket i början. Hade sond de tre första veckorna. Lärde sig suga på dag tre. Fick bara bröstmjölk i sonden. När det väl vände efter tre veckor och han orkade suga tillräckligt ökade han bra. Började med puréer och gröt från 4 månader och ammar fortfarande morgon och kväll. Han är 1½ år och jag är förvånad att han fortfarande vill ha, men vi får väl se hur fortsättningen blir...
Skrivet av    A:s mamma

Artiklar från Familjeliv