Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Min egen läsförståelse... urkass! lite OT

Skrivet av Samiralva
Jag håller på att träna på gamla högskoleprov. Oj, oj, oj.
Det blir nästan som ett WISC-test. Provet är uppdelat i flera delprov. Ett för ordförråd, ett för att beräkna hur mycket information man behöver för att räkna ut en uppgift - matte, men utan att räkna ut ett enda tal, mera uppskatta vad som borde gå att räkna ut,
ett tredje där man skall svara på frågor till en text på svenska, ett fjärde med statistik, och det sista slutligen en text på engelska med frågor till.

Jag vet att jag har svårt att förstå det jag läser. Jag måste läsa högt för mig själv, och resonera med mig själv stycke för stycke. Det tar tid.

Ordförråd, det funkar bra för mig. Matte har jag egentligen inte så svårt för. MEN, här gäller det ju att förstå frågan rätt! Och inte kunna räcka upp handen och få frågan förklarad.
Svara rätt på frågor till en text, det gick inte så bra på svenska, men överraskande bra på engelska, som alltid är min svaga punkt. Använder jag en annan del av hjärnan då? Eller är de jämförelsevis lättare än uppgifterna på svenska?
Statistiken går hyfsat bra. Lättare att förstå vad de menar än i mattefrågorna.

Jag kan inte annat än tänka på min store pojk, som kommer att testas nu i höst, i sexan. För varje år så ökar kraven. Hur skall det gå det här läsåret? Vad skall vi göra/prova för att hjälpa honom?
Det skall bli skönt när testerna blivit gjorda, och hans starka och ev svaga sidor blivit inringade.

Lite tankar, en ledig dag...

Svar på tråden: Min egen läsförståelse... urkass! lite OT

Jo

engelskans frågor är lättare och inte lika invecklade. Det visar ju också att man kan ha problem på så många olika sätt när det gäller det språkliga. Du kan ju både svenska och engelska och klarar dig förmodligen alldeles utmärkt i det dagliga livet. Men abstrakta frågeställningar som är nedskrivna kräver andra saker av hjärnan och då blir det svårare för oss alla, och ännu lite svårare för en del. Förhoppningsvis kan man på ett bra sätt utvärdera din pojkes svårigheter så att han kan få den hjälp han har rätt till senare i livet. Man är ju inte dum för att man har språkliga svårigheter, t ex svårt att läsa. Men ibland får ens omgivning en att tänka så. Kämpa på!
Skrivet av    Logopeden

Tack för peppningen!

För mig själv, så tror jag att jag söker efter ett ämne som inte tar så mycket energi för mig att tolka. Jag trodde faktiskt att det skulle vara matematik. Kanske matematiska uträkningar utan läsetal? Eller är det enklare med fysik? Kemi? Statistik? Men man skall ju formulera sig, och läsa andras skrifter. Väl skrivna skrifter tycker jag är underbart att läsa. Lagom långa meningar, rätt kommaterade så att jag får ihop andemeningen. Därmed inte sagt att jag tycker att jag själv skriver bra. Jag låser mig lätt, och blir paralyserad. Undrar över ord och grammatiska regler. För min sons del, så känner jag att skolan satsar riktigt på att hjälpa honom. Han får nu till slut både engelska och svenska i liten grupp. Läxhjälp efter skolan om han behöver. Han hade behövt mer hjälp i lågstadiet, men då var det ingen som förstod, mer än jag. Lärarna och specialpedagogen gick främst på att hans uttal blev bra. Tack för svaret,
Skrivet av    Samiralva

Mitt ex

har läs-och skrivsvårigheter men har nyligen doktorerat i matematik.´Han försökte få mig att kontrolläsa men tyvärr hängde jag inte med i de matematiska svängarna. Men doktor blev han ändå!
Skrivet av    Logopeden

Men då hade han kanske inte svårt att förstå

innebörden av meningarna? Hur de skulle tolkas? Även i barnens skolböcker kan jag bli förvirrad. I bland kan uppgifterna tolkas på flera sätt, och jag har förstått att ett sätt är det mest logiska, för att man räknat på samma sätt, eller med samma antal element i tal innan. Kanske blir den svårare matematiken mer precis? Det måste ha varit en upprättelse för honom att få sin doktorstitel. När han gick i grundskolan var dyslexi med all sannolikhet inte så väl kännt. Hur kontrolläser man matematik? Fascinerande...
Skrivet av    Samiralva

Artiklar från Familjeliv