Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Insulinet tar inte?

Skrivet av Linus&Lotta
Hej på er!
Det här är första gången jag skriver här. Och ni har säkert tagit upp det här tidigare.
Linus är 5 år och har haft diabetes i 1år. I början gick det jätte bra med insulinet men nu i sommar har det inte fungerat.
Han har Novorapid och långtids verkande Levemir.
Men nu är det så att Insulinet verkar inte ta. Han ligger på 15-26 i blodsocker och jag får inte ner det. Vi har dubblat enheterna men det går ändå inte ner till normalt. Som idag Han låg på 26 vid 10.00 gav honom då 3,5NR efter 40 min kollade igen då låg han på 23.
Vad ska jag göra kan man öka hur mycket som helst? Problemet är att han är konstant hungrig och jag vill inte att han ska bli för tjock. Känns som om vi är inne i en ond cirkel. Kan man bli resistent mot Insulinet. Det har inte fungerat sen i juni. har varit i kontakt med läkare på UAS. Men de säger bara att jag ska höja dosen.
Hoppas på att kunna få lite hjälp.
Hälsningar Lotta och Linus
Svar på tråden: Insulinet tar inte?

Lite hjälp

Är insulinet gammalt eller dåligt? Byt ampullerna om de varit utsatta för värme. Kontrollera att ni inte sticker på ett och samma ställe, det kan bildas fettvalkar som gör att insulinet tas upp långsammare. Kontrollera om han har ketoner med hjälp ava urinstickorna. Annat som kan höja är om han har en förkylning på gång eller virus i kroppen. Då höjs blodsockret flera dagar i förväg. En del astmamediciner höjer också. Man kan bli resistent mot insulin, men det är väldigt ovanligt. Öka dosen så mycket som behövs, men mät blodsockret relativt ofta så att du ser att de höga värdena inte beror på rekyler. Om han är hungrig, så ge honom proteinrik mat, det mättar utan att höja blodsockret så mycket. Lycka till!
Skrivet av    Tebe

Har provat det.

Hej! Tack för ditt svar. Insulinet har inte utsatts för värme. Jag har även provat att byta ampullen men det är lika. Vi sticker inte på samma ställe byter hela tiden. Han har inte ketoner men socker i urinen. Jag har också tänkt på om han kan ha en förkylning på gång men det borde ha brutit ut nu efter 9veckor. Han har inte fått några rekyler eftersom han inte har varit låg. Jag får prova att öka insulinet ännu mera. Hälsningar Lotta
Skrivet av    Linus&Lotta

Normal dagsdos...

...brukar ligga mellan 0,5 och 1 gånger kroppsvikten. Var ligger ni nu? Har ni gjort någon anpassning av kosten? Är han igång mycket fysiskt?
Skrivet av    Nilsfar

Trodde det

Jag tänkte att ni har säkert testat allt det. Men, ibland kanske man glömmer något. Usch, så jobbigt för er. Vi fick öka Lantusen till rätt så högt i några dagar för att Daniels värden skulle \"normaliseras\" och Lantusdosen sänkas igen. Det var lite som det var i början, när han fick diabetes, att kroppen behövde nästan överdoseras (det kändes så i alla fall) för att fungera igen. Hoppas ni får ordning på värdena snart!
Skrivet av    Anonym

Har funderat lite till.

När du har väldigt hög blodsockernivå blir cellerna mindre känsliga för insulin, det kan säkert behövas en bit över \"normala\" dagsdoser tills ni fått ner nivån. Testa gärna att förutom livsmedel som innehåller socker, utesluta bröd, flingor, potatis, pasta och ris ur kosten tills nivåerna gått ner. Ös på med grönsaker istället. För mig påverkar det insulinbehovet jättemycket.
Skrivet av    Nilsfar

Tack för ditt svar.

Hej! Nu tar han ca 1,3/kg vissa dagar mer. Jo det med maten är också ett problem han vill inte äta. Vi har ett dagligt krig runt matbordet pga av det. Han ställer alltid till bråk då det är dax att äta. Det är hans sätt att sätta sig emot sin sjukdom. Skrutorna går hur bra som helst att ta men att äta är värre. Nu har vi kommit till den punkten att han blir utan mat om han bråkar. Det var vår dietist som sa åt oss att göra så. -Ha lite is i magen, låt honom få en känning. med tiden kommer han att lära sig. Det låter hårt men vad vad ska man göra? Grönsaker måste ätas varje dag. Hälsningar Lotta
Skrivet av    Linus&Lotta

Öka Levemiren?

Hej! Ökar ni doserna på båda insulinsorterna? Vi har också NovoRapid och Levemir till Arvid som är 5 år och när det har varit perioder med höga värden har det varit nästan omöjligt att få ner det med bara NovoRapiden. För oss funkar det bäst att öka Levemiren som han får i 2-dos, vilket gör det lättare att finjustera med. Ofta är det på natten han behöver mer insulin och då kan det räcka att öka någon enhet Levemir till middagen under en period. Nu under sommaren har vi också haft en lång period då det krävts mycket extra insulin och vi har ökat på både NovoRapid till frukost och båda Levemirdoserna flera enheter och det blev rätt bra. Ni har väl kanske redan provat allt, men det här nog det enda jag kan komma på att dela med mig av. Hoppas det rättar till sig snart!
Skrivet av    Gunilla

Hej...

Det här med maten är inte lätt...min Anton har även autism å är väldigt speciell med maten... På sjukhuset sa de att han får äta nästan vad som helst, bara han äter. Han förstår alltså inte att han har diebetes men har lärt sig att acceptera pennorna å blodprov. I somras har han till lunch å middag ätit currykyckling å ris och hamburgare. Inte varje dag, men nästan... Å till frukost å mellanmål har det blivit ostmackor. Nu bakar jag brödet själv så jag ser till att det är mycket nyttigheter i det. Inga grönskaer alls men äpple nån gång mellan varven... Inte speciellt nyttigt, men vad gör man....? Men faktum är att han har legat skapligt hela sommarn! Väldigt bra, enligt läkarn... Blev lite svamligt det här, men jag ville bara berätta om Antons matvanor. Just ja...han får sitt insulin efter maten. Då kan vi dosera efter vad han ätit. Å vi tar förstås blodprov innan... Hur som helst...Lycka till!!
Skrivet av    mor till fem...

För mycket insulin?

Du skriver att han är konstant hungrig, då kanske det beror på att han får för mycket insulin? Min dotter är rätt svår inställd och jag har ibland låtit vår doktor bestämma insulindoserna, detta har några ggr lett till ännu högre värden och det har blivit bättre när vi sänkt allt några enheter. På nåt sätt reagerar Celine med högre blodsocker än att få känningar. Har förstått att det inte är speciellt ovanligt. När man sänker så brukar det bli ett par-tre dagar med jättekonstiga värden men om man struntar i att göra några mer ändringar så brukar det bli mycket jämnare. Att Celine sen fladdrar iväg på sina ojämna kurvor är en annan sak. Ville bara dela med mig av hur det kan vara hos oss ibland. Celine kan inte ha 1E/kg utan bör ligga strax därunder. Det är när hon närmara sig 1E/kg som det bara blir högre och högre blodsocker och det inte går att \"skjuta\" ner dem.
Skrivet av    .Carina

Sen frågar du om resistent...

det finns de som är resistena mot insulinet, men då borde han nog ha ketoner i massor, tror jag.
Skrivet av    .Carina

LPngtidsverkande behöver höjas...

ibland för att b-sockret ska bli bra. Har dotter (nu 12) som debuterade vid 9½ och vi har fått öka Lantus (och NovoRapid) ofta pga tillväxt m.m. Säkert mycket hormoner(tillväxt och annat) som spökar och höjer sockret. Tänk så många gånger vi kört på Novorapiden och glömt justera upp Lantus- resultaten blir inte som man tänkt sig mest bergochdalbana.Det allra första du ska göra är att ringa er diabetesmottagning och fråga och fråga och fråga tills ni känner er trygga. Lycka till!
Skrivet av    morran64

Artiklar från Familjeliv