Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Måste ni påminna era barn om allt möjligt?

Skrivet av Vintra
Tänker nu närmast på vardagliga saker som att duscha, byta kläder, tala om vart tvättkorgen står osv? Min sambos döttrar 11 och 12 år verkar inte veta när det börjar vara dags för dusch, de kommer inte heller ihåg att byta trosor varje kväll, påminner man dem inte kan de gå med samma trosor i flera dagar!
Det är mer jag reagerar på. Vid matbordet händer det jätteofta att de vispar ut mat på golvet, välter glas och håller på. De verkar öht ha lite dålig koll på kroppen liksom. Den yngre kan ännu inte kliva in i en bil på "vuxet" sätt utan kliver in med händer och knän först, för att sedan alltså bli tvungen att krångla runt med benen för att hamna i normal sittande ställning. Detta leder ju till att hennes smutsiga skor gnids mot både baksäte och framstolarnas ryggstöd och till att börja med blev man bara less och en aning irriterad, men nu har jag börjat undra om det är nåt fel? Vi har försökt visa henne hur man kliver in i en bil på smidigaste sätt, men hon glömmer. Hela tiden. Allt det här är inte heller något som har kommit, utan det har varit så här i många år, det blir liksom inte bättre.
Så frågan är alltså, är era barn i den åldern glömska och okoordinerade i sina kroppar?
Svar på tråden: Måste ni påminna era barn om allt möjligt?

Javisst,

fast duschen efter stallet är alla tre medvetna om och äldsta 14 år behöver man inte säga till om duschen i övrigt heller. Annars påminner man om det mesta, det är väl det en mamma är till för? ;-) När det gäller bilen däremot är våra barn miljöskadade. Bilen är man rädd om. Tyvärr är inte alltid kompisar det, där av en gammal volvo 245 från -84 till stallresorna.
Skrivet av    Signe

Absolut

Mina två äldsta killar snart 12 och 10 får man tjata/påminna jämt. Det skramlar och låter, hos oss är det aldrig tyst, förutom på natten när alla sover. Smutskläder ligger bara några meter från tvättkorgen men inte I den utan på golvet. Ibland kan jag verkligen bli orolig över om de någonsin kommer att klara sig utan oss vuxna *så klart de gör*! Beträffande bilen/bilar så säger jag som Signe, vi är väldigt rädda om våra bilar och detta har medfört att barnen har väldigt bra koll på att INTE skita ner. Ska vara 4-åringen som ibland surnar till och på pintji sparkar på sätet framför. Är bilen helt ren inuti, tar jag av honom skorna innan han får sätta sig i bilen. Måtte jag bli en \"bra\" mamma som lär mina pojkar att hjälpa till \'*tar mig för pannan*
Skrivet av    Pellis

Tveklöst,

om det allra mesta :-) Ibland får någon (eller rent av båda!!) ett good flow under en period, företrädesvis en kortare sådan ... Då kan det ända att 8-åring och/eller 14-åring av sig själva kommer ihåg att bädda säng, lägga kläder i tvättkorg, duscha, ta undan tallriken efter sig eller vad det nu kan vara. Men för det mesta är det jag som får hjälpa dem att komma ihåg. Eller låta dem ha smutsiga kläder på golvet i sina rum och inte ha rent att sätta på sig ... Det enda de verkligen brukar fixa själva är att packa idrottskläder till skola och träning. Där behöver jag aldrig tjata, konstigt nog. Men sedan är det ju en helt annan historia med de blöta handdukarna efteråt
Skrivet av    Miss Lyckad

Japp

Påminna , kolla efteråt om de har gjort det, påminna ytterliggare..... Japps HELA tiden. Kläder i högar, glömmer använda schampo i duschen , glömma byta kläder (tror att mycket är ren lathet) Sedan är kroppen under \"tillväxt\" mycket fummel och utspllit och gängligt. (gäller mest 12 åringen) Men det går över - det har redan bättrat sig hos 14 åringen - där får man tjata för att hon ska gå UR! duschen
Skrivet av    Mamma E

Jepp!

Min dotter är 12 och om jag inte tjatade skulle hon nog aldrig duscha hemma. Trosor byter hon, men de kommer inte till tvättkorgen förräns förrådet är tomt. Då kan hon tom starta en tvättmaskin själv! De kan om de måste. Serva inte för mycket och tjata inte jämt. Det är inte ditt problem om kläderna tar slut, det är ett bra särr att lära sig!
Skrivet av    Birgitta, since 1997

JAAA

det är så i den åldern verkar det som. Men det blir bättre, det märker jag på min äldsta kille. Han är snart 16 och det känns som evigheter sedan jag fick tjata på honom :-)
Skrivet av    Annelie

jo

Påminna får man nog göra så länge de bor hemma och man vill att de ska följa våra regler. Har 4 barn mellan 6-13 år 13 åringa killen får man påminna om med dusch och kläder. De andra också men de är ju mindre. Men annars hjälper de till när de blir påminda. De går med kläderna till tvätten, plockar undan sin tallrik från bordet. Diskar i bland. Vi har lärt barnen att man hjälps åt i en familj. Det började vi med är de var små redan. Till och med ett av barnen som har en förståndshandikapp hjälper till att diska. Men det klart att barn sätter sej på tvären och testar sina föräldrar. Och bråkar med sina syskon. Det är väl en del av deras utveckling och frigörelse. Och att lära sej relationer. Barn är barn skavanker på bil och annat får man räkna med.
Skrivet av    cheri

och

Det är bra att man låter barnen ta konsekveneser av sitt slarv i mellanåt.
Skrivet av    cheri

Ja och nej

Dusch ibland, smutskläder ibland, disk och dukning nästan aldrig, gympakläder mm nästan aldrig (efter våta illaluktande dito några gånger så kommer de ihåg att lägga kläderna i smutsen). Nej jag är faktiskt nöjd med barnen och det relativa tjatandet. Jag håller inte reda på deras aktiviteter, matcher mm. Vi hjälps åt att komma ihåg dagarna men de är de som måste se till att kläder, skjutts mm är ordnat (9 åringen får litet mer spontan hjälp av mig än 11 åringen som får hålla i det mesta själv). Vad gäller vältande av glas mm så är det den följd av att de växer och något som man bara kan skratta åt! Bordsskick däremot skall de kunna när de är 7-8 år. Då skall de flesta vara restaurant mogna!
Skrivet av    Jämställd pappa

Tack allihopa för svar!

Jag kan slappna av ser jag. :-))
Skrivet av    Vintra

Artiklar från Familjeliv