Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

16-åring som frigör sig

Skrivet av Morsa
Min 16-åring hånar mig på olika sätt. Jag vet ju att det är ett sätt att frigöra sig och bli stor men det är så jobbigt och jag tar åt mig. Han håller på en en sport som kräver föräldraengagemang på både tävling och träning och han är då beroende av att jag och hans pappa ställer upp på olika sätt så vi tillbringar mycket tid tillsammans. Psykningarna går väl mest ut på att säga att jag inte fattar något och att det inte är någon ide att säga något till mig för jag är ändå så dum, senil..etc.

Svar på tråden: 16-åring som frigör sig

Missförstånd

Frigörelsen i tonåren behöver inte alls innebära att man hånar sina föräldrar. Och det är absolut inget som du ska acceptera. Jag tror att vi gör både oss själva och våra barn en björntjänst om vi tycker att sånt är normalt och \"hör till åldern\". Prata med honom och säg att du inte accpterar att han säger så, att det inte är så vuxna människor uppför sig och han vill väl vara vuxen. Det är svårt, men nödvändigt.
Skrivet av    Annika T

när min 13-åring

ibland säger sådana saker som att \"du fattar ändå inget\", eller \"du är dum\" så visar jag tydligt att jag blir arg och sårad av sådant prat och att så länge han ska behandla mig så, så ställer jag inte upp på någonting. Och så går jag därifrån. DÅ brukar han haja till och ångrar sig. han har helt enkelt inte fattat att det sårar och att man inte säger sådana saker till någon. Tonåringar kan visst få för sig att de är visheten själva och att alla som är äldre inte fattar. Men jag tycker också att vår uppgift är att visa att det är fel och att de måste visa respekt.
Skrivet av    höstmamman

Tack för svaren som jag fick

Ni har helt rätt! Jag ska stå på mig.
Skrivet av    Stärkt morsa

Artiklar från Familjeliv