Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Hej

Skrivet av Prissan och Baby D
Dom dagisen som inte ens vill ha dit er skulle jag nog strukit från listan direkt, faktiskt. Det kanske låter drastiskt, men att man kan prata med personalen utan att känna att man besvärar är ju a och o!

Ta kontakt med den som är specialpedagog i kommunen (eller motsvarande) och har hand om att placera barn med särskilda behov. Hör vad dom har att föreslå först, det finns säkert dagis som är mera intresserade än andra.

Se till att ni får info om de alternativ som finns. Det kanske finns ett dagis med specialavdelning som är kanonbra. Eller har er kommun någon annan variant som funkar.

Ett tips är ju att ringa någon annan förälder (du kan kenske gå via hab eller bvc för att få kontakt) i kommunen och höra hur dom har gjort, vad som funkat och inte. Ibland har ju hab också någon som vet lite om dagisen i kommunen.

Jag tror att det man kan "kräva" är att ens barn skall fungera på dagis, dvs kunna hänga med och delta i aktiviteterna och vardagen. Om detta kräver resurs, så har man rätt till det. Jag tror inte eg att man kan till 100% kräva att hon skall ha en personal som alltid endast ägnar sig åt henne. jag har hört att i en del kommuner får man en "exra resurs till gruppen" . vad det innebär i praktiken kan säkert variera lite.

Likaså har ni ju rätt att ha "vanligt" dagis om ni vill det, och ni måste inte välja en specialavdelning.

Däremot skulle jag inte acceptera annat än att det var en och samma personal (möjligen två) som hade huvudansvaret för mitt barn(så funkar det väl på det flesta ställen). Det blir ju en massa som skall göras typ träning och planering av denna. Kanske hålla reda på specialmat, gå på bad på hab etc. Likaså att den personen kan tecken, eller är intresserad av att jobba med tecken.

Ett stort plus är om de övriga i personalen är positiva till tecken, tex att tecka till sången på samlingen, teckna när man äter etc.

Ja det här blev väl lite rörigt men du får hålla tillgodo så länge.

Hälsningar Prissan och Baby D

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv