Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Inte om utredningen

Skrivet av Allis
han deltog i men väl om engagemanget för pappors lika rätt till föräldraskap. Det är en väldigt vanlig utgångspunkt i debatter detta att utgå från papparätt eller mmammarätt och så glömmer man den viktigaste personen - barnet. Vilken rätt har barnet?

För de allra, allra flesta familjer är bådas engagemang och ansvar naturligtvis den bästa lösningen för barnet. I familjer där den ena föräldern har uppenbara problem med att kunna vara en vettig förälder för sitt barn måste man kunna ifrågasätta hans/hennes roll. En missbrukande, våldsam eller mycket aggressiv förälder är inte den bästa föräldern. Ingen normalt funtad människa skulle tvinga sitt barn att umgås med en utomstående missbrukare/våldsverkare eller på annat sätt olämplig person men när denna är barnets ena förälder ska det helt plötsligt till andra bedömningar. Jag tycker att det är direkt korkat.

Ett äldre barn har större makt att själv påverka sin situation och även större förmåga att kunna välja. Ett litet barn har inte det utan måste förlita sig på att vi andra vuxna gör vettiga val åt barnet. Jag tycker att man ska fråga för vem denna kontakt är viktig och på vilket sätt det gynnar barnet, inte föräldern. Och till syvende och sist, om den här personen *inte* var barnets förälder, skulle man alls tycka att det var en lämplig person att umgås med...?

Principiellt är det väldigt bra med någon som är engagerad i pappors rätt, i synnerhet om man ska fortsätta diskussionen om delad fp, men knappast inte på bekostnad av barnrätten.

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv