Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Inget man kan påverka, tror jag.

Skrivet av Kerstin m. Elfrida-02 & Amandus-00
Vår dotter pratar massor även om det nästan bara är ett ord i taget än så länge. Hon pratar riktigt tydligt och kan med sina enstaka ord göra sig bra förstådd hos de flesta. På 18-månaderskontrollens fråga om hon kunde 8-10 ord började jag nästan småskratta, för det stadiet hade hon passerat för läääänge sedan.
När storebror var i samma ålder, däremot, kunde vi med nöd och näppe och med mycket god fantasi och vilja räkna ihop till 8-10 ord vid 18-månaderskontrollen.

Båda barnen fått höra sagor lästa och berättade från halvårsåldern eller så. De formligen slukar böcker båda två, men storebror är snäppet "värre" än sin syster och vi kunde snabbt lämna pekboksvärlden för typ Pettson & Findus och liknande. Inte pratade han snabbare för det! Vi pratar och läser mycket med barnen, har aldrig pratat "bebisspråk" med dem eller medvetet valt ett enklare språk. Ändå har vi en son som fortfarande pratar väldigt orent och svårbegripligt (tycker vissa) trots att han snart fyller 4 år.

Vår BVC-sköterska säger att tjejer ofta är snabbare i talet än killar (men att killarna kör bil snabbare när den dagen kommer...! Jo, vi har en manlig BVC-sköterska :-) ) Det kan hända att vi blir erbjudna logopedhjälp i samband med 4-årskontrollen, för att kunna hjälpa vår son att öva de konsonanter han fortfarande inte greppar. Däremot har han vid det här laget ett fantastiskt ordförråd och mycket god meningsbyggnad.
Det är som med gåendet och annat som barnen ska lära sig i sinom tid, det är olika från barn till barn. Det kommer när det kommer!

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv