Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

10 år sen...

Skrivet av fd lärare
För 10 år sedan tog jag emot en åk 1 som lärare, jag fick då elevernas testresultat på prover som gjorts i deras 6-års verksamhet. Det verkar vara någon typ av sådana test som ditt barn blivit "utsatt" för. Jag minns inte riktigt vad testerna innehöll - men någon typ av språkutveckling/ordförståelse fanns med. Det finns ABSOLUT ingen möjlighet att uppfånga dyslexi med den typen av tester, däremot kanske man kan uppfånga om de behöver stöd i sin språkutveckling, extra motorisk träning om det testas för det också.

Som andra skriver har jag också för mig att man måste ha föräldrarnas tillåtelse om man ska testa barnen. Vet inte om jag hade någon större nytta av testerna som gjordes på mina blivande elever, tror inte det, däremot kan jag tycka att det i vissa fall är viktigt att testa enskilda barn för vissa saker, för att ta reda på var exakt problemet ligger, men då ska det ju vara något man har upptäckt som man vill testa. Som exempel kan jag berätta att jag med föräldrarnas tillåtelse bad psykologen utföra ett slags begåvningstest på en elev, som jag var mycket osäker på om han var "svagbegåvad", hade dåligt språk eller om hans svårigheter berodde på "dåligt självförtroende". Testet visade att han inte hade några begåvningsmässiga hinder. Testresultatet kunde man då använda för att "peppa" honom och se till att han trodde på sig själv. Att masstesta elever utan någon plan och dessutom i dagsläget utan möjligheter att kunna sätta in några resurser för de som ev skulle behöva förstår jag inte vitsen med.

Och som du skriver, vissa barn blir så stressade av testsituationen att de inte presterar bra av den anledningen - att skapa förtroende blir därför extra viktigt.

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv