Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Om du kräver

Skrivet av Flu
bra bildkvalité även i mörker, så krävs det nästan att kameran kan ansluta en extern blixt. Med inbyggd blixt blir resultatet bättre än mediokert, pga att tillverkarna inte ödslar någon som helst energi på blixten. Med extern blixt kan man dessutom studsa ljuset vilket gör att bilderna får en jämnare belysning.

Talar du om att ta bilder _utan_ blixt alls i mörker, så tror jag att du kommer att få problem. Då måste du välja en kamera som enkelt låter dig sätta lååång slutartid och stor bländare manuellt, plus att du måste ha stativ.

Sedan är frågan "hur mörkt är mörkt"?

Att fotografera inomhus, nattetid i bara vanlig inomhusbelysning (60W glödlampor i taket) är i praktiken dömt att misslyckas om man inte har en digital systemkamera (typ Canon EOS 300D, Nikon D70 eller liknande).

Till det krävs minst ISO 400 och ett ljusstarkt objektiv (f/1.8, f/1.7, f/1.4 eller ännu starkare), och den kombinationen är det tyvärr bara systemkamerorna som i dagsläget klarar av det med ett acceptabelt resultat. Det går visserligen att med andra kameror kompensera det hela med manuell inställning av längre slutartider, men då blir man troligen begränsad till att fotografera stillasittande porträtt eller stilleben.

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv