Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Personal är svårt

Skrivet av Pappa F.
Generellt tror jag inte på att sänka grundlönen och höja provisionen (utan att närmare veta vad era lönenivåer ligger på). Jag tror att det måste kännas för den anställde att den får ut en rimlig lön varje månad till en rimlig arbetsinsats. Finns ju också problematiken med vad som händer vid sjukfrånvaro etc vid provisionslön.

Jag tror att uppskattning är ett underskattat drivmedel. Jag tror att det handlar mycket om att man som anställd känner sig nöjd med sin insats och att man visas uppskattning av chefen och kunderna. Mer morot än piska, alltså.

Utöver en bra grundlön och uppskattning tror jag att det är viktigt att känna att man kan utvecklas på jobbet. Vad finns det för möjligheter för dina anställda att växa och gå vidare till nya arbetsuppgifter och positioner? Kan de köpa in sig i företaget? Har ni någon form av vinstdelning? Vinstdelning tycker jag känns som ett intressant sätt att få de anställda mer engagerade i hela företaget och inte bara i sin egen lilla del.

Sen tror jag att man kan vinna på att vara generös när man kan, såsom med julgåva (300 kr är ju gränsen, men se till att den är bra), milersättning och traktramente och man kanske kan sponsra någon kurs/utbildning eller så, som är avdragsgill. Resecheckar etc räknas ju som lön och det blir ju skatt både för företaget och mottagaren.

Ja, jag har erfarenhet av swot-analyser. Fast då måste man ju veta rätt mycket om företaget och branschen och forska en del.

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv