Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Instämmer med Christopher

Skrivet av Pappa KP
Pengarna i sig, de som Riksbanken trycker, är i stort sett värdelösa. De lämpar sig tämligen illa som mat, kläder eller bostad. Men värdet de representerar är det vi har nytta av. Det värdet uppstår genom ARBETE. I princip skulle vi kunna ha ett system där varje sedel motsvarar en dags arbete. Nu värderas arbetet olika beroende på var det utförs, av vem och för vem. Därför är det mer praktiskt med ett differentierat system.

Att bankerna låter skapa de fysiska pengarna kan jag hålla med om. Men de måste representera ett bakomliggande arbete, förvisso i en lång och oerhört komplicerad kedja. Skillnaden mellan värderingen av det bakomliggande arbetet och mängden pengar blir till inflation (och i undantagsfall reflation). Att inflationen skenar när en riksbank (eller motsvarande) trycker alltför många pengar såg vi tydliga exempel på i Tyskland under andra världskriget. En liter mjölk som kostat 10 mark kostade plötsligt 10 miljoner mark. Samma mjölk som samma mjölkbonde mjölkat från samma ko, men en miljon gånger dyrare. Det faktiska värdet förändrades dock inte med det nominella. Ska man vara riktigt noga trycktes det iofs inte så många nya pengar utan man bara stämplade på ett antal nollor på befintliga sedlar.

Det är väldigt intressant att studera ekonomierna i multispelarspel, s.k. MMORPG. Där ser man tydligt hur utvecklarna kämpar för att hålla nere mängden pengar som "skapas" i spelet, eftersom ett alltför stort inflöde av pengar leder till hyperinflation.

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv