Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Sedlar kontra inflation

Skrivet av Flu
Okej, vi vänder på det så här;

Riksbanken låter trycka upp sedlar som bankerna får fördela. På varje sedel står det att den är värd 100 kronor. Iom att vi har pappersmyntfot i Sverige, så kan vi inte ens gå till riksbanken med en sedel och förvänta oss guld till ett värde av 100 kronor.

Vi kan bara få en ny sedel.

Men, vad kan vi få för en sedel?

Tja, går vi till grannbonden, så kanske han kan tänka sig att ge oss drygt 10 liter mjölk.

Suveränt, tänker riksbanken, och dubblerar antalet sedlar för att betala på statsskulden. Men, den gubben går inte, säger långivarna; De kräver helt plötsligt dubbelt så mycket betalt, nu när riksbanken har dubbelt så många sedlar.

Ops. Inflation! Problemet är att riksbanken dubblerat sin sedelmängd, utan att någonting har hänt.

Men vad är egentligen inflation? Jo, det är när sedelmängen ökat, utan att värdet av det utförda arbetet har ökat.

Om Sverige å andra sidan utför en effektiviseringshalvering av allt utfördt arbetet, så att vi producerar dubbelt så många liter mjölk (mm) för samma arbete, så får man ändå 10 liter mjölk för varje hundralapp. Men för att bönderna över huvud taget skall kunnan sälja all mjölk, så måste riksbanken trycka fler sedlar.

Sedelmängden ökar, men inte inflationen, tack vare att det mängden mjölk som finns i landet fortfarande är 10 liter för varje existerande hundralapp.

Sverige blir rikare, bönderna blir rikare, och vi andra (som jobbar som vetrinärer med ko-insemination och inseminerar dubbelt så många kor) blir rikare. Vi har fått tillväxt, tack vare att vi arbetat effektivare & därigenom producerat mer mat.

(Självfallet ignorerar jag för pedagogikens skull i detta resonemang alla effekter om tillgång/efterfrågan). Bubblor och krasher uppstår när efterfrågan är markant mycket mindre än tillgången.

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv