Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Fler svar

Skrivet av Pernilla med Noah och Simon
Jag har förstått att barn med cp-diagnos kräks lätt, men gäller det även kväljningar då det inte kommer upp något?

Ingen aning, då min sons diplegi går nedifrån och upp. Dvs han har mest problem med benen, lite i armarna och inte alls med munnen. Han är oerhört verbal fast han bara är 2 1/2. Han kräktes aldrig annat än när han varit sjuk.

Är det alltid så att man har problem med både armen och benet på den påverkade sidan vid cp-skada? (enligt sjukgymnasten)

Skadan kan gå som hos min son, nedifrån och upp, eller uppifrån och ner. Går den uppifrån och ner har barnet mer problem med armarna än med benen och kan också vara påverkad i munnen.

Kan man verkligen träna upp en arm som nästan varit lam på 2 månader om problemet berott på en hjärnskada?

Det försåtliga med en cp-skada och som är så svårt att lära sig. Se svaret nedan då det gäller samma sak.

Är det möjligt att direkt efter födseln kan röra på kroppsdelar som sedan blir obrukbara om det rör sig om cp?

När min son äntligen, vid 10 månaders ålder, lärde sig sitta, satt han som vilket annat barn som helst. Brett isär med knäna, fötterna liggandes nästan mot varandra. Knäna nästan ända nere i backen. Men ju starkare han blev, desto sämre satt han. Han rätade ut benen och knät på vänster sida började vika sig innåt istället. Ryggen blev allt krummare. Utan strechning blir benen allt krokigare. Varje dag är för honom som om du skulle ge dig ut på ett marathonlopp utan att träna innan, utan uppvärming, och när du sprungit i mål, då lägger du dig ner i soffan och sover. Nästa dag är du hur stel som helst, du kommer inte upp ur soffan. Musklerna är förkortade av anspänningen. Strechning är allt. Här gömmer sig också skälet till varför du upplever att sjukvården ger så luddiga svar. Faktorer som spelar in är tex sådant som träning, strechning, hennes personlighet, var skadan sitter och hur stor skadan är. Och ingen kan säga särskilt mycket innan hon börjar tappa i utvecklingen jämfört med jämnåriga.
Min son tränas av en äldre bror på 19 år, denne broder, vältränad, blir svettig och skakar i armarna när han försöker bryta spänningen i sin 2 1/2 år gamle lillebror ben. Samme 2 1/2 kille som en 10 månaders bebis som just lärt sig gå kan putta omkull utan problem.
Jag rekommenderar M&W vi har tränat där tre gånger på ett år och ska träna i mars igen.

Och kan ni rekommendera någon sida på nätet där man kan läsa mer?

Hoppas att ni inte tagit illa upp för att jag frågat er, men jag vet inte vart jag annars ska vända mig. Det känns som om läkarna/sjukgymn/bvc undviker mina frågor så jag hoppas på svar här.

Jag läste ditt svar nedan, att sjukgymnasten sa att oavsett om det var en cp-skada eller inte så skulle träningen vara densamma. Det är helt sant. Det hon vill, och sjukvården i gemen verkar vilja är att komma bort från diagnosen cp-skada. Diagnosen är, med all den kunskap som finns idag, så difus att den inte säger särskilt mycket om ditt barn förutsättningar. För mig som anhörig innebar dock diagnosen att jag kunde lära mig er om min son och hittade andra som kände igen mina tankar och känslor. Därför använder jag ordet cp-skadad.

Kram

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv