Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

matproblem även här

Skrivet av kakeha
Har en pojke på snart 5 år med vänstersidig hemiplegi. Han har alltid varit dålig på att äta, ammade honom länge (13 månader) pga att han i stort sett vägrade allt annat. Har varit på hab och träffat diverse "experter" som har gett oss olika råd. Tex att köpa tallrikar med motiv i botten (för att locka honom att äta upp maten), att ge honom det han vill ha, ge honom pommes frites (det sa en habläkare). Vad ska man göra när inte barnet äter något?

Som tur var började han med välling då jag satte stopp för amningen, då kunde vi blanda vällingen med sondnäring för att öka kalorierna. Han ökade i vikt från 8 kg vid 12 månader till 9,8 kg vid 15 månader. Utvecklingen tog stora kliv när han fick i sig det han behövde och lite till.

Steget till att få honom att äta mat tog lång tid, i ett halvår fick han enbart välling och vi slutade helt att ge honom mat. Sedan började vi om med smakportionerna igen.

Vid inskolningen på dagis (18 mån) åt han bara välling men allt eftersom började han att smaka av maten. Nu äter han bra på dagis men tjafsar hemma.
Han samlar också mat i munnen (vänster sida) och det kan ta flera timmar innan han har svalt sista tuggan.

Att det skulle vara vanligt med matproblem vid hemiplegi har jag inte hört, är jätteintresserad av mer info.

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv