Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Natt skräck?

Skrivet av Mammuten på besök
Det finns en sömnstörning som kallas nattskräck (pavor nocturnus) som beskrivs så här:

"Nattskräck och mardrömmar
Nattskräck är vanligast hos barn i förskoleåldern, vissa anser att det är vanligare hos pojkar. Men det förekommer också högre upp i åldrarna hos såväl pojkar som flickor, faktiskt även hos vuxna. Det typiska vid nattskräck är att barnet plötsligt sätter sig upp, tittar, tycks vara vaket, men är ändå inte kontaktbart under de första 5-10 minuterna.

Han eller hon är otröstligt ledsen eller rädd, ofta med uppspärrade ögon och ett hårt bultande hjärta. Detta kan förståeligt nog uppfattas av omgivningen (oftast föräldrarna) som både skrämmande och som att man inget kan göra. Barnet minns oftast ingenting av detta dagen efter och kan inte heller återkalla vad han eller hon drömt. Oftast sker dessa episoder på förnatten (till skillnad från mardrömmar, som oftast dröms på efternatten)." (www.tryggabarn.nu/barn/index.asp#Page7085.html)


Har ni sömnstörningar (t ex sömngång) i släkten stärker det indikationerna på att det kan vara nattskräck.

Epilepsi vet jag inget om, egentligen, men ryckningarna i armar och ben kanske kan tyda på det i stället. En sömn- eller ep-utredning med eeg borde kunna skilja det ena från det andra. Hoppas att du får tag i barnmedicin snart! Förstår att det är jobbigt för er alla.

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv