Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Vår son har inte...

Skrivet av Bibi
blivit opererad, men genomgått en lång neurokirurgisk utredning för att se om det skulle kunna vara möjligt.
Utredningen är omfattande och det är många saker som ska ses över innan det blir tal om operation.

Först och främst måste man hitta ett tillräckligt tydligt centrum för där anfallen börjar (i H:s fall föll det på just detta, att man inte hittar "felet" tillräckligt tydligt). Läkarna gör en mängd olika undersökningar och lägger samman dessa, t ex magnetkameraundersökning, PET undersökning, SPECT undersökningar, samt en hel mängd EEG:n.

OM man då hittar ett tydligt fel, eller ärrbildning eller likande i hjärnan så kollar man av vilka funktioner som finns just där, så att man inte skulle operera bort viktiga delar av hjärnan. Barn har ju även en god förmåga att flytta över vissa funktioner från ena hjärnhalvan till den andra.

Jag tror att man också ofta först opererar in en "grej" (jag kommer inte ihåg vad det kallas) i det område som är drabbat för att verkligen säkerställa att man har hittat rätt område i hjärnan, där epilepsin utlöses.

Slutligen får man överväga eventuella risker med operationen och jämföra dessa med vad man tror sig kunna få ut.

Det tar alltså relativt lång tid och är en gedigen undersökning innan det kan bli tal om operation. Visst innebär sedan operationen en risk, självklart är det så. Men i vårt fall skulle vi önska att man verkligen kunde hitta något, för H:s epilepsi är så svårbehehandlad och oerhört aggressiv, att operation skulle vara önskvärt om man äntligen skulle få bukt med hans kramper på så sätt.

Läkarna tar inga alltför stora risker. Man opererar inte bara bort en bit av hjärnan där det kanske kan vara ett fel.
Försök att inte oroa dig för mycket nu, än så länge är det många frågor som kräver svar. Och lycka till!

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv