Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Föd var du vill!

Skrivet av Freja
Självklart ska man föda där man känner sig tryggast. Det är grunden. För vissa ärdet bra att ta reda på mycket information, för andra inte. De flesta hemföderskor vågar jag säga är mycket kunniga om just de risker som finns med att föda barn.
Det som sjukhus kallar normal förlossning och det som ses som normalt på TV osv, är inte normalt om man föder hemma. Om kvinnan känner panik eller är livrädd så ses det som ett tecken på att något är fel och att man omedelbart ska söka sjukhusvård. Hellre ett besök för mycket än för lite om man är orolig. Är kvinna lugn och trygg tyder det också på att allt fungerar bra, men barnmorskan är givetvis extra försiktig hemma. Hon har i allmänhet med isg både ultrljud och syrgas. Skulle bebin vara blå när den kommer ut är det ett tecken att låta en läkare undersöka omedelbart. De lämnar inte mor och barn förrän allt är stabilt. Jämför med sjukhus!
Att föda hemma är lika säkert som att föda på sjukhus. Det är mindre risk för komplikationer, och dödligheten är lika låg. De undersökningar vi hänvisar till är självklart rensade från grundläggande fel som att fler riskmödrar föder på sjukhus. Det handlar om grundläggande vetenskapliga metoder! Forskningen är gjord i bl a Nederländerna, där hemfödsel är mycket vanlgiare än här.
Utgångspunkten för hemförlossning är att kvinnan föder på en plats där hom är trygg med människor hon litar på. När kvinnor började föda på sjukhus var de farligare för både or och barn, som dog som flugor! Allt pga hög infektionsrisk.

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv