Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Odla fallfrukt en bättre lösning?

Skrivet av karin
Om trädet mår bra ger det riklig blomning och frukt. Om trädet mår bra blir det vackert. Om trädet mår dåligt blir det fult. Om trädet mår dåligt ger det ingen frukt. Det går hand i hand.

Om trädet får växa utan att beskäras får det fler och fler grenar och minder och minder frukt. Om man tycker att ett ormbo av grenar är OK, så är det den enklaste lösningen för er.

Annars kan man ju beskära så att trädet blir vakert och mår bra, blommar vackert på våren, och sedan antingen klippa bort alla kart med en sekatör eller låta frukten falla. Äpplen är ju vackra att se på, även om man aldrig bryr sig om att ta in den. När de fallit går de utmärkt att kompostera.

Om ni verkligen vill beskära för att minska mängden frukt är det lämpligt att göra tidigt i juli. Då får ni se blomningen, men slipper det mesta av frukten. Men det är jättedumt för trädets hälsa i övrigt. Ökar risken för svampangrepp, vätskeförlust och ni riskerar att trädet kommer se onödigt fult ut. Och det är ju lite synd. Trädets blad gulnar, det tappar en hel del blad, döda grenar i toppen etc.

Ni har inte funderat på att ta bort äppelträdet och sätta en prydnadsapel istället?

Varför vill ni inte ha frukt? (Nyfiken i en strut!) Tjatar svärmor om att ni måste koka mos? Eller är barnen allergiska?

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv