Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

när beskära äppelträd

Skrivet av Petra
om man inte vill ha så mycket frukt/inge alls?
Svar
I maj.....
antar jag, eller när äppelträdet blommar. Men vad gör det om trädet bär frukt? Du måste ju inte plocka ;)
Skrivet av  Malva
jag vet men..
det blir TJOCKT av äpplen på backen...
Luktar & ser illa ut! Går inte att klippa gräset.....
Skrivet av  Petra
Jamen då har jag lösningen för er!
Å vad jag gillar att lösa andras problem!

Ta bort gräsmatten närmast träden. Sätt spaden en knapp meter från trädets kant, och skär av grässvålen där, och forsla bort den. då blir det lite lägre där = lättare att vattna utan att allt vatten bara rinner därifrån, + lättare att mylla ner gödsel. Det finns gödsel som är som små kulor som är extra bra till träd, vår, sommar och höst. Vattna mycket när det är torrt. Då kommer träden växa en massa. Och om ni helt låter bli att beskära så kommer träden fort få så många grenar att det ger mycket mindre frukt. Frukten som faller puttar man in mot träden, så är de inte i vägen för gräsklipparen. Fast blir det väldigt mycke måste de iväg till äppelkomposten. Jag hade en äppelkompost i höstas, men jag grävde en grop för den i trädgårdslandet som jag slängde äpplena i, och när det började komma flugor slängde jag över jord. Fast mitt träd ger inte alls lika mycket som era gör...

Men iallafall, på några få år kommer skörden minska för er, och ormboet av grenar kommer att ge extra bra bullerskydd. Och ändå kommer träden vara friska och fina, särskilt om man gillar täta grenverk. Oj så bra det blir.
Skrivet av  karin - som tycker andras problem är mycket roligare än de egna
Odla fallfrukt en bättre lösning?
Om trädet mår bra ger det riklig blomning och frukt. Om trädet mår bra blir det vackert. Om trädet mår dåligt blir det fult. Om trädet mår dåligt ger det ingen frukt. Det går hand i hand.

Om trädet får växa utan att beskäras får det fler och fler grenar och minder och minder frukt. Om man tycker att ett ormbo av grenar är OK, så är det den enklaste lösningen för er.

Annars kan man ju beskära så att trädet blir vakert och mår bra, blommar vackert på våren, och sedan antingen klippa bort alla kart med en sekatör eller låta frukten falla. Äpplen är ju vackra att se på, även om man aldrig bryr sig om att ta in den. När de fallit går de utmärkt att kompostera.

Om ni verkligen vill beskära för att minska mängden frukt är det lämpligt att göra tidigt i juli. Då får ni se blomningen, men slipper det mesta av frukten. Men det är jättedumt för trädets hälsa i övrigt. Ökar risken för svampangrepp, vätskeförlust och ni riskerar att trädet kommer se onödigt fult ut. Och det är ju lite synd. Trädets blad gulnar, det tappar en hel del blad, döda grenar i toppen etc.

Ni har inte funderat på att ta bort äppelträdet och sätta en prydnadsapel istället?

Varför vill ni inte ha frukt? (Nyfiken i en strut!) Tjatar svärmor om att ni måste koka mos? Eller är barnen allergiska?
Skrivet av  karin
*s*
Jag är allergisk..*s* Fast det var väl desamma!
Men det går inte åt så mycket frukt för mina 2 barn & man..
Jag har tidigare år plockat i kassar & gett till skolor/dagis & dyl. Sen har även pensionärer kommit & frågat om de får så där har det gått lite kassar åxå! Men det är jobbigt & tråkigt att plocka...
Vi har 6 träd, kanske skulle behöva ett.... Men jag vill ha dem kvar eftersom de står mot en väg som skyddar både insynen & bullret....
Skrivet av  Petra
beskärning i juli
är inte alls skadligt för äppleträd utan är det som rekommenderas i modern trädvård. All beskärning av icke blödande frukträd skall göras i JAS månaderna. alltså Juli, Augusti eller September. Det blir färre vattenskott då!

Träd som inte beskärs återtar efter en tid sin natruliga form och ser inte värre ut än vanliga \'vilda\' träd. Men äpplen kommer nog ändå bara mindre till storleken och med fler sjukdomar. Men mer buller och insynsskydd kanske det blir?
Skrivet av  Kattis
Jag ger mig. imt
.
Skrivet av  karin
Inte prydnadsapel
Huvva, ryser bara på tanken av en prydnadsapel. Visserligen är de väldigt vackra i blomningen och många är även vackra när de bär frukt. Själv har jag ett paradisträd vars frukter är ca 4-5 cm diameter och vi får tusentals med frukter som inte går att göra något med och som ska plockas för vi har så liten tomt så vi kan inte kratta ihop och låta dem ligga kvar i högar som får förmultna. Varje höst plockas säkert minst 10-12 matkassar med fallfrukt.
Skrivet av  Molly