Sök på innehåll hos Allt för föraldrar

Röd näsa är väl mest mysigt!

Skrivet av Carina m Erik 23/9-01
Att barnen blir röda in ansiktet när man kommer in från kylan gör absolut ingenting, särskilt när det inte ens är minusgrader!!! *s*.

När det är kallt ute så är det bästa man kan göra att inte tvätta barnets ansikte. Då bibehålls hudens naturliga skyddande lager av fett. Om man behöver tvätta av barnet efter maten (och det behöver man ju ofta...) så kan man ta lite barnolja på en tvättlapp och torka av det värsta.

Det absolut sämsta man kan göra innan man går ut är att smörja in barnets ansikte med någon hudkräm. Det man gör då är att man lägger en hinna vatten över ansiktet och när man går ut så fryser den. Även i feta hudkrämer finns det en hel del vatten, så håll tssarna borta från burken!

Ibland läser man att man kan smörja in ansiktet med något som är garanterat vattenfritt, som vaselin, och att det då skyddar ansiktet från kylan. Men det gäller som jag har förstått det när man utsätter sig för extrem kyla, som tex en längdskidåkare, skoterförare eller nordpolsfarare. Så kallt att det behövs för våra barn blir det nog inte i södra eller mellersta Sverige mer än vart hundrade år ;^)

Det enklaste är nog att tänka att din dotters ansikte klarar sig nästan lika länge ute i kylan som ditt. Längre, till och med om hon sitter i en vagn med skyddande suflett.

Så mys med din lilla rödnos, kanske lite fika när ni kommer in från kylan. Röda kinder och näsor tycker jag hör till, det ser så bullerby-härligt ut!

« Tillbaka till trådstarten

Artiklar från Familjeliv